Με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους που φτάνουν και τα 10 μποφόρ και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας η κακοκαιρία «Bettina» πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Στην Πολιτική Προστασία έχει σημάνει συναγερμός και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων δημιουργηθούν.

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 24-11-2023/1200 αναβαθμίζεται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, λόγω της σημαντικής και γρήγορης βάθυνσης του βαρομετρικού χαμηλού Bettina που σχηματίστηκε στην Αδριατική και κινείται προς τη χώρα μας, με αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση των ανέμων που θα φτάσουν στα 9 και πιθανώς ριπές τοπικά έως 10 μποφόρ.

____________2023-11-26__7_25_04___

Πιο συγκεκριμένα:

Η Κακοκαιρία που ήδη επηρεάζει τη χώρα μας από το Σάββατο (25-11-23) θα συνεχιστεί και σήμερα Κυριακή (26-11-23), με κύρια χαρακτηριστικά τους πολύ θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα βόρεια και την ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και θα υποχωρήσει κατά 8 με 10 βαθμούς στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και κατά 4 με 6 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές.

Πιο αναλυτικά σήμερα Κυριακή (26-11-23)

Πολύ θυελλώδεις άνεμοι αναμένονται:

α. στα δυτικά βορειοδυτικοί 8 με 9 και πιθανώς τοπικά στο Ιόνιο ριπές έως 10 μποφόρ.
β. Στα ανατολικά δυτικοί βορειοδυτικοί 8 τοπικά 9 μποφόρ.
γ. Εξασθένηση των ανέμων προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες.
Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
α. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

β. πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και κυρίως στα νότια τμήματα της Κρήτης.
γ. τα ισχυρά φαινόμενα θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.
Γ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά, σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700 μέτρα και πιθανώς τοπικά σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Η πρόγνωση της Χριστίνας Ρήγου στο Mega

Σήμερα η κακοκαιρία θα συνεχίσει το πέρασμά της ανατολικότερα. Συγκεκριμένα τις πρωινές ώρες, βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο και μικρότερης έντασης θα είναι οι βροχές στο κεντρικό Αιγαίο. Φαινόμενα που μέχρι το μεσημέρι θα έχουν εξασθενήσει.

Στην υπόλοιπη χώρα, η μέρα θα ξεκινήσει με συννεφιά, ασθενείς τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά όλης της χώρας, πρόσκαιρα νωρίς το πρωί σε χαμηλότερα υψόμετρα στα βόρεια.

Όμως, μέχρι το μεσημέρι θα έχουν σταματήσει στις περισσότερες περιοχές, και στη συνέχεια τα διαστήματα με ήλιο θα είναι μεγάλα και μόνο στις θαλάσσιες περιοχές προβλέπονται εξασθενημένες πλέον τοπικές βροχές μέχρι το βράδυ. Παγετός, όμως, θα δημιουργηθεί το πρωί στη βόρεια Ελλάδα.

Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση. Θα πλησιάσει τους 5-8 βαθμούς στα βόρεια, 10-13 στα δυτικά και κεντρικά, 14 στην Πελοπόννησο και 17 βαθμούς στο νότιο Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα πνέουν σε βορειοδυτικές διευθύνσεις, και σε θυελλώδεις εντάσεις μέχρι 6-8 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένησή τους αναμένεται το απόγευμα.

Ο καιρός σε Αττική & Θεσσαλονίκη

Στην Αττική, προβλέπονται ασθενείς τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι στις γύρω θαλάσσιες περιοχές, με περισσότερο ήλιο μέσα στο λεκανοπέδιο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6-12 βαθμούς και οι άνεμοι βορειοδυτικοί 5-7, στα ανατολικά το πρωί 8 μποφόρ, το απόγευμα θα εξασθενήσουν.

Στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται τοπική συννεφιά μέχρι το μεσημέρι και λιακάδα στη συνέχεια. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα γύρω ορεινά το πρωί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3-8 βαθμούς Κελσίου, με βορειοδυτικούς θυελλώδεις ανέμους 6-8, το πρωί πρόσκαιρα 9 μποφόρ, με περαιτέρω υποχώρηση από το απόγευμα.

Ο καιρός τις επόμενες μέρες

Τη Δευτέρα αναμένονται παροδικές νεφώσεις, με ασθενείς βροχές στο Ιόνιο και στο Αιγαίο. Το βράδυ όμως από τα δυτικά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν λίγες βροχές στα δυτικά, με τοπικές χιονοπτώσεις το βράδυ σε ορεινές περιοχές της Ηπείρου.

Το κρύο θα παραμείνει, φτάνοντας οι μέγιστες θερμοκρασίες τους 9 στα βόρεια, έως 14-17 νοτιότερα, με παγετό νωρίς το πρωί, και βορειοδυτικούς ανέμους , θα στραφούν σε νότιους 4-6 μποφόρ.

Την Τρίτη ο καιρός θα είναι άστατος σε όλη τη χώρα. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα δεχτούν κυρίως η δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο και σε δεύτερο βαθμό η βόρεια Ελλάδα και τα νοτιότερα τμήματα. Ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις περιμένουμε τα βόρεια ορεινά.

Η θερμοκρασία θα ανέβει το μεσημέρι στους 16-18 βαθμούς, καθώς οι άνεμοι θα πνέουν και πάλι σε νοτιοδυτικές διευθύνσεις 5-7, τοπικά και 8 μποφόρ.

Εικόνες από τα χιονισμένα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας:

____________2023-11-26__7_26_29___
____________2023-11-26__7_26_37___