Η κακοκαιρία Bettina, που «χτυπά» τη χώρα τα τελευταία 24ωρα, έφερε πτώση της θερμοκρασίας, θυελλώδεις ανέμους, ακόμα και χιόνια σε πολλές περιοχές.

Τα πλοία έδεσαν κάβους, αυτοκίνητα αποκλείστηκαν στο χιόνι, δένδρα ξεριζώθηκαν, καλλιέργειες υπέστησαν ζημιές.

*Διαβάστε εδώ: Καιρός Bettina: Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στην Ηλεία (Βίντεο)


Τα προβλήματα από την κακοκαιρία Bettina

Δύο νεαροί ορειβάτες έχασαν τον προσανατολισμό τους στα Πιέρια Όρη χθες το βράδυ.
Έπειτα από μεγάλη επιχείρηση της ΕΜΑΚ και με τη χρήση ερπυστριοφόρου, οι νεαροί εντοπίστηκαν σε υψόμετρο 1500 μέτρων και μεταφέρθηκαν στο καταφύγιο του Βελβεντού.

Αίσιο τέλος είχε και η περιπέτεια και 33 εκδρομέων από την Λιβαδειά, που είχαν εγκλωβιστεί στον δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο λόγω του πάγου, αφού η θερμοκρασία επεσε στους -7 βαθμούς Κελσίου.

Έπειτα από επιχείρηση, μεταφέρθηκαν όλοι με δύο εκχιονιστικά και ένα Ι.Χ. της ΟΠΚΕ στο Λουτράκι Αλμωπίας.

Ανεμοστρόβιλος και χαλαζόπτωση έπληξαν τον δήμο Κισσάμου με ζημιές να καταγράφονται σε 12 θερμοκήπια, ένα εστιατόριο και μία κατοικία.

Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην Αττική προκάλεσαν πτώσεις δέντρων. Στο Μοσχάτο, ένα δέντρο ξεριζώθηκε και γκρέμισε μάντρα σπιτιού.

Στη Χαλκίδα δέντρα ξεριζώθηκαν προκαλώντας φθορές σε σταθμευμένα οχήματα.

Στη Μύκονο βούλιαξε η Μικρή Βενετία από την ισχυρή καταιγίδα που έπληξε το νησί.

Μεγάλα κύματα «έπνιξαν» τα σοκάκια και παντού υπήρχαν φερτά υλικά.

Στην Παροικιά της Πάρου η θάλασσα βγήκε στην στεριά με το νερό να φτάνει στο ύψος των εισόδων των σπιτιών και με τα τραπεζοκαθίσματα των μαγαζιών να επιπλέουν.

Στα λευκά ντύθηκε η Φλώρινα και η Πτολεμαΐδα, με τις εικόνες να θυμίζουν παραμυθένιο τοπίο.

Τους 20 πόντους έφτασε το χιόνι στο Καρυδοχώρι Σερρών με τους μόλις 36 κατοίκους, ενώ οι αλατιέρες επιχειρούν αδιάκοπα για να κρατήσουν το οδικό δίκτυο ανοιχτό.

____________2023-11-26__12_17_27___
____________2023-11-26__12_17_32___
____________2023-11-26__12_17_38___
____________2023-11-26__12_18_02___


Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στα ορεινά χωριά του νομού Θεσσαλονίκης

Οι πρώτες νιφάδες έπεσαν και στα ορεινά της Θεσσαλονίκης, με το θερμόμετρο αυτή την ώρα να δείχνει ένα βαθμό υπό του μηδέν στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης.

Εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης ήδη το έχει στρώσει σε αρκετές ορεινές περιοχές, δίχως όμως προβλήματα, καθώς επιχειρούν αλατιέρες και μηχανήματα αποχιονισμού προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτό το ορεινό οδικό δίκτυο.

Εκτός από τον Χορτιάτη, νωρίτερα ξεκίνησε η χιονόπτωση και στα ορεινά της δυτικής Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο Ωραιόκαστρο και το Μελισσοχώρι, αυτή την ώρα όμως έχει σταματήσει και στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.
 
Η κακοκαιρία πλήττει περιοχές της Ηπείρου

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου ξεκίνησαν οι χιονοπτώσεις και στα ορεινά χωριά των Τζουμέρκων, καθώς και στη Μηλιά Μετσόβου. Επίσης, οι ισχυροί άνεμοι που σαρώνουν την Πρέβεζα, είχαν σαν αποτέλεσμα την πτώση δέντρων, τόσο περιφερειακά της πόλης όσο και στο κέντρο της. Η Πυροσβεστική δέχθηκε αλλεπάλληλες κλήσεις. Μάλιστα, ένα δέντρο καταπλάκωσε σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μεγάλα κλαδιά έπεσαν πάνω σε καλώδιο της ΔΕΗ. Ακόμη, στις 10:00 το βράδυ διεκόπη η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Ιωαννίνων - Άρτας, καθώς στη θέση Τέροβο έπεσε δέντρο. Άμεση είναι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Πυκνό χιόνι πέφτει από τις 20:00 και στο Καρυδοχώρι του Δήμου Σιντικής στις Σέρρες. Το ύψος του χιονιού έχει φτάσει τα δέκα εκατοστά και ολόκληρος ο ορεινός όγκος του Λαϊλιά είναι ντυμένος στα λευκά. Χιόνι πέφτει στον Άγγιστρο και στην Άνω Βροντού. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκονται σε εγρήγορση και αύριο νωρίς το πρωί θα σταλούν εκχιονοστικά μηχανήματα στις περιοχές που καλύφθηκαν από χιόνι.

Επελαύνει και στην Πτολεμαΐδα και στην γύρω περιοχή η κακοκαιρία Βettina. Απο νωρίς το βράδυ εκδηλώνονται χιονοπτώσεις, βροχή, και ισχυροί άνεμοι. Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν στον αυτοκινητόδρομο Κοζάνης – Πτολεμαΐδας.

Έντονη χιονόπτωση και στην πόλη της Φλώρινας αλλά και στα γύρω ορεινά. Στην πόλη το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά χωρίς ωστόσο να έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων καθώς τα μηχανήματα αποχιονισμού και οι αλατιέρες δουλεύουν ακατάπαυστα προκειμένου να διατηρήσουν το οδικό δίκτυο ανοιχτό.

Πριν από λίγη ώρα η θερμοκρασία έπεσε απότομα καθώς το γύρισε σε βοριά και άρχισε να χιονίζει σε ορεινές περιοχές των Τρικάλων, τουλάχιστον από τα 800 μ. και πάνω.



Απεγκλωβίστηκαν οι 43 επιβάτες του λεωφορείου στο χιονοδρομικό του Καϊμακτσαλάν

Στο μεταξύ, περίπου μιάμιση ώρα παρέμεινε αποκλεισμένο, λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης, λεωφορείο με τελικά 45 επιβάτες στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση. Στο σημείο βρέθηκαν εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Έδεσσας.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Ιορδάνης Τζαμτζής, «μόλις ειδοποιηθήκαμε ανεβήκαμε πάνω και τους δώσαμε κουβέρτες, δεν χρειάστηκε να τους προσφέρουμε τροφή, διότι έγινε άμεσα η μεταφορά τους. Στο σημείο βρίσκονται δύο μηχανήματα αποχιονισμού και προχωράει η διαδικασία απεγκλωβισμού με τη βοήθεια της πυροσβεστικής και της αστυνομίας», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης. Απεγκλωβιστηκαν και οι επιβάτες του λεωφορείου από τα χιόνια στο Χιονοδρομικό Βόρας.

Την ίδια ώρα αγωνία επικρατεί για δύο ορειβάτες που αποκλείστηκαν στο Βελβεντό Κοζάνης.