Προσλήψεις 2.926 υπαλλήλων θα γίνουν στους 332 δήμους, στις 13 Περιφέρειες και τις κοινωφελείς επιχειρήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι προσλήψεις εντάσσονται στον κύκλο των 16.500 διορισμών στο Δημόσιο για το 2024 για την κάλυψη των κενών θέσεων που δημιουργούνται στις υπηρεσίες με τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης. Οι προγραμματισμένες προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του κανόνα 1:1, δηλαδή μια πρόσληψη για καθεμία αποχώρηση από το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τους στόχους που έχει θέσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, από τις 16.500 προσλήψεις η μεγάλη τους πλειονότητα θα αφορά πτυχιούχους Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης με ειδικότητες οι οποίες είναι αναγκαίες για την ψηφιακή μετάβαση και την αποτελεσματική λειτουργία του Δημοσίου με σκοπό την προσφορά καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Η επεξεργασία θα γίνει από το ΑΣΕΠ, το οποίο επιταχύνει τους ρυθμούς του προκειμένου να εκδώσει περί τα τέλη Δεκεμβρίου δύο προκηρύξεις για 2.150 θέσεις.

Οι 1.515 θέσεις αφορούν θέσεις μονίμων υπαλλήλων σε δήμους και Περιφέρειες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ) και οι 635 αφορούν τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ). Οι 2.150 μόνιμοι υπάλληλοι θα προσληφθούν με δύο διαφορετικούς τρόπους. Οι υποψήφιοι για θέσεις Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης θα προσληφθούν μόνο μέσω γραπτών διαγωνισμών και δεν θα ισχύσει για αυτούς η μοριοδότηση. Οι υποψήφιοι για θέσεις Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης θα προσληφθούν με μοριοδότηση με δύο μεγάλες προκηρύξεις που θα αφορούν όλο το Δημόσιο και αίτηση θα μπορούν να κάνουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να εκδοθεί και η προκήρυξη για την πρόσληψη 81 υπαλλήλων Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με ειδικότητα βρεφονηπιοκόμου και σύμβαση με διάρκεια μέχρι 31 Αυγούστου 2024, η οποία έχει τη δυνατότητα να ανανεωθεί. Από τον Ιανουάριο του 2024 αναμένεται να εκκινήσουν οι διαδικασίες από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για την πρόσληψη 540 νέων υπαλλήλων, που θα απασχοληθούν ως εργασιακοί σύμβουλοι, στις υπηρεσίες του Οργανισμού σε όλη τη χώρα.

Αίτηση για να επιλεγούν μπορούν να κάνουν μόνο οι κάτοχοι πτυχίων Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, με πτυχία που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα σπουδών. Στην Αττική «τρέχουν» 155 προσλήψεις σε δήμους, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, για την κάλυψη εποχικών αναγκών. Στον Δήμο Καλλιθέας θα προσληφθούν 11 άτομα στο πρόγραμμα προώθησης και υποστήριξης παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης, στον Δήμο Χαϊδαρίου 12 άτομα σε ειδικότητες Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, στον Δήμο Νέας Ιωνίας 28 άτομα για την υπηρεσία καθαριότητας, στον Δήμο Αλίμου 40 άτομα για την υπηρεσία καθαριότητας, στον Δήμο Μεταμόρφωσης 9 άτομα στην υπηρεσία καθαριότητας, στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας 5 άτομα στην υπηρεσία καθαριότητας, στον Δήμο Αμαρουσίου 44 άτομα στις ειδικότητες ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων Έργου, ΔΕ Ηλεκτρολόγων, ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας Εξωτερικών Χώρων.