Μια απίστευτη ιστορία έρχεται στην επιφάνεια και αφορά ένα κομμάτι γης το οποίο φαινομενικά ανήκει στην περιουσία της Εκκλησίας της Κρήτης. Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας από την εφημερίδα «Νέα Κρήτη», που αποκάλυψε την πώληση της ιδιοκτησίας 175 στρεμμάτων έναντι του ποσού των 1,5 εκατ. ευρώ σε ισραηλινό fund. Έως εδώ, όλα καλά. Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, την πώληση πραγματοποίησε τρίτο πρόσωπο, με τη Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων, στην οποία ανήκει θεωρητικά η έκταση, να μην έχει λάβει γνώση, αλλά ούτε και ευρώ!

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η έκταση αυτή βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο όπου γυρίστηκε η θρυλική ταινία «Ζορμπάς» με τον Άντονι Κουίν το 1964!

Αξίζει να σημειωθεί πως η έκταση που πουλήθηκε, με όποιον τρόπο κι αν πραγματοποιήθηκε αυτή η συναλλαγή, είναι πραγματικά μια εξαίσια τοποθεσία, που προσφέρεται για την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων. Η τοποθεσία είναι κοντά στον Σταυρό Χανίων και πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη οι Ισραηλινοί έχουν… πιάσει δουλειά, καθώς τα δημοσιεύματα της εφημερίδας τονίζουν πως έχει ξεκινήσει η μεταπώληση των κομματιών γης σε εταιρείες γερμανικών συμφερόντων!

Στην όλη υπόθεση, πάντως, δεν αποκλείεται να εμπλακεί ακόμη και το Φανάρι, δηλαδή το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Μονή, που βρίσκεται στο Ακρωτήρι Χανίων, είναι Σταυροπηγιακή και υπάγεται απευθείας στην Κωνσταντινούπολη. Με βάση πληροφορίες, ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης, που προχώρησε στην πώληση της έκτασης, ισχυρίζεται πως είναι νόμιμος ιδιοκτήτης της γης διά χρησικτησίας και μέσω δικαστικών αποφάσεων.

Βεβαίως, ένα ερώτημα που προκύπτει αφορά την αντίδραση της Εκκλησίας της Κρήτης. Όπως αναφέρουν τα κρητικά ενημερωτικά μέσα, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης με μια λιτή ανακοίνωση υπογράμμισε ουσιαστικά πως ετοιμάζεται να καταφύγει, αν δεν το έχει κάνει ήδη, σε όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα.

Σημειώνουμε, πάντως, πως αυτή η ιστορία «τρέχει» από το 2015, όταν και ο φερόμενος ιδιοκτήτης-πωλητής είχε καταθέσει αγωγή κατά της μονής, διεκδικώντας τις εκτάσεις από τη Μονή Αγίας Τριάδας. Η Εκκλησία της Κρήτης επιδίωξε να ερευνήσει την υπόθεση και να ζητήσει πραγματογνωμοσύνη, ωστόσο λόγω του κόστους υπήρξε καθυστέρηση στην εξέταση του ζητήματος.

Δημοσιεύθηκε στην Ontime