Συνολικά 38 άτομα φέρονται να εξαπάτησαν τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μέσω εικονικών συνταγογραφήσεων ιατροτεχνολογικών υλικών.

Πέντε άτομα συνελήφθησαν μεταξύ των οποίων και ο φερόμενος ως εγκέφαλος της οργάνωσης, ενώ δικογραφία σχηματίστηκε για επιπλέον 33 άτομα. Το κύκλωμα μάλιστα, χρησιμοποιούσε, με το αζημίωτο, 29 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι συμμετείχαν στις παράνομες συνταγογραφήσεις.
Εγκέφαλος της σπείρας φέρεται να είναι πρώην προεδρος ομάδας μπάσκετ της Θεσσαλονίκης.

Η συνολική ζημιά στον ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στα 539.847 ευρώ

Από την μέχρι στιγμής έρευνα προκύπτει ότι έχουν πραγματοποιηθεί 1.215 εικονικές εκτελέσεις συνταγογραφήσεων στους Α.Μ.Κ.Α. 653 ασφαλισμένων, ενώ η συνολική ζημιά του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ανέρχεται σε 539.847 ευρώ.

Από τον Ιανουάριο του 2018, οι κατηγορούμενοι, είχαν στήσει την ομάδα τους, με σκοπό τη διάπραξη δωροδοκιών, ψευδών βεβαιώσεων και απατών σε βάρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ), την παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, καθώς και τη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων.

Είχαν στήσει δίκτυο εταιρειών εισαγωγής και παροχής προϊόντων

Είχαν στήσει μάλιστα ένα δίκτυο εταιρειών εισαγωγής και παροχής προϊόντων, οι οποίες παρουσίαζαν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τις εικονικές συνταγογραφήσεις εκμεταλλευόμενες τις συμβάσεις που είχαν συνάψει με τον Οργανισμό.

Οι 29 γιατροί έκαναν την παράνομη συνταγογράφηση εν αγνοία των ασθενών, ενώ η ανεύρεση Α.Μ.Κ.Α. ασφαλισμένων γινόταν από μέλη της οργάνωσης ή αντλούνταν από ιδιωτική κλινική και διαγνωστικό κέντρο, συμφερόντων των εμπλεκομένων.

Μάλιστα για να μη γίνονται αντιληπτές οι κινήσεις τους επέλεγαν κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε άσχημη συνολική κατάσταση υγείας, ενώ σε πολλές καταχωρήσεις συνταγογραφήσεων αναγράφονταν οι ίδιοι τηλεφωνικοί αριθμοί, που αντιστοιχούσαν στους εμπλεκόμενους ή ήταν ανύπαρκτοι.
Το "πλυντήριο" των χρημάτων γινόταν μέσω εταιριών που είχαν φτιάξει οι ίδιοι, τις οποίες μάλιστα χρησιμοποιούσαν για να χρηματοδοτούν αθλητικό σύλλογο ιδιοκτησίας του αρχηγικού μέλους.


Τα εντυπωσιακά παράνομα ευρήματα που εντόπισαν οι αστυνομικοί που πραγματοποίησαν εφόδους στα σπίτια των 38 κατηγορουμένων

Σε έρευνες στα σπίτια των κατηγορούμενων, οι αστυνομικοί εντόπισαν πλήθος εγγράφων (τιμολόγια, αποδεικτικά τραπεζικών συναλλαγών, καταστατικά κλπ) που αφορούν τις εμπλεκόμενες εταιρείες, επαγγελματικές σφραγίδες εταιρειών, πλήθος τραπεζικών καρτών ανάληψης χρημάτων, κινητά και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 92.255 ευρώ, 11.350 δολάρια ΗΠΑ, 2.300 λίρες Ηνωμένου Βασιλείου, πιστόλι με γεμιστήρα και 63 αβολίδωτα φυσίγγια.

Σε βάρος των 38 ατόμων, σχηματίσθηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ψευδή βεβαίωση και απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατ΄επάγγελμα σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και Ν.Π.Δ.Δ., πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, δωροδοκία και δωροληψία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση για ενέργειες που αντίκειται στα καθήκοντα του, έκδοση και αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, χωρίς δικαίωμα επέμβαση σε σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, λήψη γνώσης των δεδομένων αυτών και χρησιμοποίηση αυτών, παράνομη διακίνηση φαρμάκων και παράνομη οπλοκατοχή, με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ.