Η τιμή του λαδιού είναι στα ύψη και οι επιτήδειοι που θα επιχειρήσουν να πουλήσουν φθηνό λάδι, αμφιβόλου ποιότητας, και θα το παρουσιάσουν ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι πολλοί. Τις αποκαλύψεις του Live News για συσκευασίες που περιέχουν νοθευμένο λάδι και πωλούνται σε σούπερ μάρκετ της Βουλγαρίας ως εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, σε τιμές δελεαστικές, διαδέχονται οι δεκάδες καταγγελίες, που δείχνουν σε πολλές περιπτώσεις τη συνέχεια. Τον τρόπο δηλαδή που επιτήδειοι εντός συνόρων παίρνουν αυτό το λάδι και προσπαθούν να το προωθήσουν στην αγορά της χώρας.

Αποκαλύψεις νοθείας στο παρθένο ελαιόλαδο

Το περασμένο Σάββατο, πατέρας και γιος συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη, μετά τον έλεγχο που έγινε στο εργαστήριο που διατηρούσαν. Σε αυτό που συσκεύαζαν το ηλιέλαιο που έφερναν από τη Βουλγαρία ως δήθεν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα.

Ιδιοκτήτες καταστημάτων που εμπορεύονται ελαιόλαδο έχουν αυτές τις μέρες τα μάτια τους 14, για να μην μπουν και οι ίδιοι σε περιπέτειες.

Οι συλλήψεις των τελευταίων ημερών από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο και από τη Μεσσηνία μέχρι τη Θεσσαλονίκη δείχνουν τις διαστάσεις του προβλήματος.

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές ρωτούν για το πώς μπορούν να διαπιστώσουν αν αυτό που αγοράζουν είναι όντως αυτό που πληρώνουν. 

Διαβάστε επίσης: Απίστευτη απάτη στην Πάτρα: Της έταξε επιδότηση λαδιού και της άδειασε τον λογαριασμό

O χημικός που συνάντησε το πρωί ο Άγγελος Λαμπίδης στη Θεσσαλονίκη λέει στο Live News ότι το πρώτο καμπανάκι είναι η τιμή. Αν αυτή είναι χαμηλότερη, ο καταναλωτής θα πρέπει αυτόματα να κάνει δεύτερες σκέψεις για το προϊόν.

 «Θα πρέπει να αντιληφθεί πως αυτό που βλέπει ως φθηνό είναι κάτι άλλο», ανέφερε ο χημικός Δημήτρης Εικόσιδος.

Το χρώμα που εστιάζουν ορισμένοι μπορεί να κρύβει την παγίδα που έχει στηθεί.

Δεν είναι μόνο η εξαπάτηση, αλλά και τα προβλήματα υγείας, που, όπως επισημαίνουν ειδικοί, μπορούν να φέρουν στον οργανισμό μας τα νοθευμένα ελαιόλαδα.

Το κόλπο με το ψυγείο για να αποφύγουμε το νοθευμένο λάδι

Ένας άλλος τρόπος για να διαπιστώσει κανείς αν όντως έχει μπροστά του έξτρα παρθένο ελαιόλαδο χρειάζεται χρόνο και… ψυγείο, όπως εξηγεί ο χημικός.

Κάπως έτσι με τις αποκαλύψεις για τα νοθευμένα ελαιόλαδα στη χώρα βρίσκονται διαρκώς στο προσκήνιο.

Ο Νίκος Κουτσούκος, διευθυντής Σχολείου Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας, μίλησε στο LIVE NEWS για το κόλπο του ψυγείου για την αποφυγή νοθείας.

 «Στους 4 βαθμούς το λάδι το κανονικό, μάλλον, θα παγώσει εάν το βάλουμε στο ψυγείο. Εάν είναι νοθευμένο δεν θα παγώσει. Μόνο με χημική ανάλυση μπορούμε να δούμε με τι είναι νοθευμένο το λάδι. Εάν θα παγώσει το λάδι θα κάνει κάποιους κρυστάλλους στην αρχή. Υπάρχουν, όμως, και ελάχιστες περιπτώσεις που μπορεί να είναι παρθένο ελαιόλαδο αλλά να μην παγώσει λόγω της διαφοροποιημένης σύστασης που έχει η συγκεκριμένη ποικιλία. Μετά το ξεπάγωμα το λάδι είναι το ίδιο».

Στις αποθήκες έκρυβαν το νοθευμένο λάδι

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 6.644 λίτρα νοθευμένο ελαιόλαδο, το οποίο ήταν σε δοχεία των 5 και 3 λίτρων με ετικέτες «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» διαφόρων εταιρειών, 6.500 λίτρα ηλιέλαιο, πλήθος ετικετών «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο», πλήρης και λειτουργική εγκατάσταση πλήρωσης και τυποποίησης ελαίων, καθώς και δεξαμενές που περιείχαν υγρό αγνώστου χημικής σύστασης και αμφιβόλου ποιότητας.