«Μίλησα με τον κ. Κικίλια αμέσως μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη διαβούλευση. Μιλήσαμε, έγινε μια προσπάθεια σύγκλισης, παρθήκανε υπόψη ορισμένες από τις απόψεις μας», δήλωσε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη Νίκη Λυμπεράκη ο διευθυντής και πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μανώλης Πλειώνης.

Ερωτηθείς ο κ. Πλειώνης αν πιστεύει ότι συνδέονται οι παρεμβάσεις τους και η ένταση που υπήρχε την περίοδο της πυρκαγιάς στον Έβρο με την απόφαση της κυβέρνησης να τους θέσει υπό τον έλεγχό της, ανέφερε:

Μ. ΠΛΕΙΩΝΗΣ: «Η συγκυρία είναι ενδιαφέρουσα. Υπήρξαν αναφορές για πολιτικοποίηση του Αστεροσκοπείου από κυβερνητικά στελέχη, υπήρξαν αναφορές για προπαγάνδα αριθμών, υπήρξαν αναφορές ότι τα δεδομένα Copernicus δεν είναι ακριβή και κατόπιν ήρθε αυτό οπότε κάποιος μπορεί να κάνει αυτό το συλλογισμό».

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Μ.ΠΛΕΙΩΝΗΣ: «Μίλησα με τον κ. Κικίλια αμέσως μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη διαβούλευση. Μιλήσαμε, έγινε μια προσπάθεια σύγκλισης, παρθήκανε υπόψη ορισμένες από τις απόψεις μας. Το θέμα είναι όμως ότι ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την πολιτική προστασία είναι να συνεχίσουμε να κάνουμε με τον τρόπο που κάνουμε αυτό που κάνουμε και να βρεθούν όπως κάνουν όλα τα ερευνητικά κέντρα της χώρας που συνεργάζονται με υπουργεία, με υπηρεσίες, με περιφέρειες κ.λπ. μέσω μνημονίων ή μέσω προγραμματικών συμβάσεων».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο κλιμάκωσης των αντιδράσεών τους

Μ.ΠΛΕΙΩΝΗΣ: «Το πώς θα αντιδράσει η διοίκηση του Αστεροσκοπείου θα συνεδριάσουμε και το θα δούμε. Από εκεί και πέρα, οι ερευνητές, οι σύλλογοι και λοιπά έχουν τη δική τους δυναμική και τον δικό τους τρόπο αντίδρασης. Η διοίκηση θα πάρει όλα τα μέτρα που μπορεί για να αποτρέψουμε αυτό το καταστροφικό σχέδιο. Κάνω έκκληση στην πολιτική ηγεσία να το ξαναδούν, είναι μια αναστάτωση η οποία πραγματικά θα επηρεάσει δραματικά το Αστεροσκοπείο. Εγώ πιστεύω ότι οι προθέσεις είναι θετικές, αλλά, όπως είπα και στον κ. Κικίλια, ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις. Έχοντας επτά χρόνια τη διοίκηση του Αστεροσκοπείου και γνωρίζοντας ποιες είναι οι λειτουργίες οι απαραίτητες που χρειάζονται, οι διαδικασίες πράξεις, οι διαδικασίες που χρειάζονται να υλοποιούνται για να μπορέσεις να κάνεις το ερευνητικό σου έργο, είμαι βέβαιος ότι θα υποστούμε μεγάλη ζημία».