Δύο προφυλακίσεις αποφάσισαν ανακρίτρια και εισαγγελέας για την υπόθεση της απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ που ξεπερνά τις 500.000 ευρώ. Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν ο φερόμενος αρχηγός, πρόεδρος ορισμένων εκ των εμπλεκόμενων εταιρειών και πρώην πρόεδρος σε ΚΑΕ της βορείου Ελλάδος και ένας λογιστής, ο οποίος επίσης φέρεται να είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε εμπλεκόμενες εταιρείες.

Συνολικά το «κατώφλι» της ανακρίτριας πέρασαν πέντε κατηγορούμενοι. Οι υπόλοιποι τρεις που απολογήθηκαν αφέθηκαν ελεύθεροι με καταβολή εγγυοδοσίας ύψους από 8.000 μέχρι 10.000 ευρώ.

Οι κατηγορούμενοι βαρύνονται με βαριές κατηγορίες όπως  εγκληματική οργάνωση, απάτη, ψευδές βεβαιώσεις, δωροδοκία υπαλλήλου, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Τα μέλη του κυκλώματος συγκεκριμένα φέρονται να συνεργάζονταν με γιατρούς έναντι αμοιβής  και προχωρούσαν  στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού (π.χ αντλίες ή καθετήριες ) σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ αλλά εν αγνοία τους. Η δράση του κυκλώματος, μέσω πέντε τουλάχιστον εταιρειών, φέρεται να εκτείνεται από το 2018 ενώ στη δικογραφία της υπόθεσης περιλαμβάνονται καταθέσεις ασθενών οι οποίοι αναφέρουν πως δεν γνωρίζουν καν τους γιατρούς του δημοσίου που συνταγογράφησαν με το ΑΜΚΑ τους ενώ κάποιοι εκ των ασφαλισμένων, που χρησιμοποιήθηκαν τα ΑΜΚΑ τους, δεν βρίσκονται καν στη ζωή.

Για την υπόθεση κατηγορούνται συνολικά 38 πρόσωπα. Εκτός από τους συλληφθέντες, εμπλέκονται και ιατροί του δημοσίου οι οποίοι δεν έχουν συλληφθεί.