Σε ισχύ τέθηκαν τα αστυνομικά μέτρα ενόψει των συγκεντρώσεων για τη συμπλήρωση των 15 ετών από τη δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 στα Εξάρχεια.

Ποιοι σταθμοί μετρό κλείνουν - Οι συγκεντρώσεις

Στο πλαίσιο των μέτρων της ΕΛ.ΑΣ., ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο» έκλεισε στις 9 το πρωί μέχρι νεωτέρας, ενώ ο σταθμός «Μοναστηράκι» είναι κλειστός από τις 11 μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι για να ξανακλείσει από τις 6 το απόγευμα μέχρι να δώσει εντολή επαναλειτουργίας η Αστυνομία.

Παράλληλα, θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καθώς για τις 12 το μεσημέρι έχουν καλέσει σε συγκέντρωση μνήμης στα Προπύλαια και πορεία μαθητές και φοιτητές, ενώ στο ίδιο σημείο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και στις 6 το απόγευμα από συλλογικότητες και φορείς.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες. Η Αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στην ευρύτερη περιοχή των χώρων των εκδηλώσεων, τόσο για την εξυπηρέτησή τους όσο και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το πρωί στη διασταύρωση των μικρών πεζόδρομων Μεσολογγίου και Τζαβέλα, όπου έπεσε νεκρός ο άτυχος νεαρός όταν πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Αργότερα, στις 11 και στις 12 το μεσημέρι, έχουν προγραμματιστεί διαδοχικά συλλαλητήρια στα Προπύλαια από μαθητές, φοιτητές και νεολαίους, ενώ για το απόγευμα υπάρχουν άλλα προσκλητήρια, στις 6 ξανά στα Προπύλαια και παράλληλα στα Χαυτεία και τα Εξάρχεια,  καθώς και ένα τελευταίο στις 9 μ.μ. γύρω από την ομώνυμη πλατεία.

«Φρούριο» η Αθήνα

Η ΕΛ.ΑΣ. φρουρεί ήδη τις «κόκκινες περιοχές» και σταδιακώς το πρωί θα αποκόπτει την κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπως και την πρόσβαση στα Εξάρχεια από τη Λ. Αλεξάνδρας, την Πατησίων, τη Σόλωνος, τη Χαριλάου Τρικούπη κ.λπ.

Πάνω από 4.000 αστυνομικοί βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ αναπτύσσονται αρκετά επιχειρησιακά σχέδια, καθώς την Πέμπτη θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ταυτόχρονα στην Κλαυθμώνος, στο υπουργείο Οικονομικών, στο Σύνταγμα και στη Βουλή έχουν προαναγγελθεί  κινητοποιήσεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες  κατά του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας δηλώνει πως δεν θα επιδείξει την παραμικρή ανοχή σε βιαιότητες.

Όπως, δε, ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., οι αστυνομικοί που θα συμμετέχουν στα μέτρα θα φορούν κάμερες στις στολές τους κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «αποφασίστηκε η εγκατάσταση και λειτουργία φορητών συστημάτων επιτήρησης του Π.Δ. 75/2020, από τη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής (κάμερες χειρός) και την Υποδιεύθυνση Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων/ΔΑΑ (κάμερες που εφαρμόζουν στο σώμα – body worn cameras), κατά την υλοποίηση από στελέχη των Υπηρεσιών τους, του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής στο πλαίσιο δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων και πορειών στην περιοχή της Αθήνας που περικλείεται από τις οδούς/λεωφόρους: Λ. Αλεξάνδρας - Λ. Βασ. Σοφίας - Λ. Βασ. Κωνσταντίνου - Λ. Βασ. Όλγας - Λ. Βασ. Αμαλίας - Σουρή - Ναυάρχου Νικοδήμου - Αδριανού - Δεξίππου - Άρεως - Πλατεία Μοναστηρακίου - Ερμού - Πλατεία Αγίων Ασωμάτων - Π. Τσαλδάρη - Μενάνδρου - Μάρνη - Αριστοτέλους - Κοδριγκτώνος - Ευελπίδων - Ανδρέα Μουστοξύδη - Λ. Αλεξάνδρας - Λ. Βασ. Σοφίας από την 06:00 ώρα της Τετάρτης 06/12/2023 έως την 06:00 ώρα της Πέμπτης 0712/2023».