Για την ονομαστική εορτή του Αγίου Αμβροσίου, ο Μητρπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, έκανε γνωστό ότι δε θα εορτάσει, ούτε θα δεχθεί ευχές στην οικία του "Χάνι της Βοστίτσας".

Αντ’ αυτού ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος θα τελέσει στον ναό της Φανερωμένης Αιγίου Θεία Λειτουργία υπέρ υγείας και μακροημερεύσεως του προκατόχου του, αποδίδοντας την πρέπουσα τιμή στον Γέροντα, ο οποίος επί 41 έτη διακόνησε την Ιερά Μητρόπολη.

Με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Αμβροσίου, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Επισκόπου Μεδιολάνων, ο οποίος ήταν ηρωική μορφή του Χριστινιασμού. Η εφημερίδα "Πελοπόνησσοςδημοσιεύει τα κυριότερα σημεία από την τελευταία -προ μηνών- αποκλειστική συνέντευξη του κκ Αμβροσίου, ενός από τους αμφιλεγόμενους ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας, για τον δημόσιο λόγο του επί θεμάτων ή προσώπων, εντός κι εκτός του χώρου του, απασχολώντας πολλές φορές την επικαιρότητα.

Μακριά, πια, από τα ποιμαντορικά του καθήκοντα, ζώντας στο «Χάνι της Βοστίτσας», στο Αίγιο, έχοντας τη φροντίδα λαϊκών και κληρικών, μάς φιλοξένησε εκεί, για μία «δύσκολη» συζήτηση μαζί του.

Αμβρόσιος: «Δεν μετανιώνω...για αμαρτίες και αδυναμίες μου» 

Ο κατά κόσμον Αθανάσιος Λενής, που γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου 1938 στην Αθήνα, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του ως αστυνομικός, αλλά μετοίκησε την Πάτρα, πίσω από τον ναό Παντοκράτορος, με τον πατέρα του Γεώργιο να αποστρατεύεται νωρίτερα και να γίνεται τσαγκάρης με στιλβωτήριο στην Αγίας Τριάδας και τη μητέρα του Νικολίτσα μοδίστρα κατ’ οίκον, πήγε σχολείο στο 1ο Δημοτικό και στο 3ο Γυμνάσιο Αρρένων (Βουδ), δεν κρύβει πως ήταν «παιδί ζωηρό», αλλά πάντα «καλός μαθητής» με κλίση στα Μαθηματικά και την Εκθεση, χόμπι τα μηχανήματα, αλλά με μεγαλύτερη κλίση στην Ιεροσύνη, παπαδάκι στον Παντοκράτορα, στο Κατηχητικό της Παντάνασσας και τους γονείς του να μην τον αποτρέπουν να γίνει παπάς, ως άνθρωποι της Εκκλησίας. Ο -χρόνια μετά- διορισμός του ως κληρικός και στις Σχολές Χωροφυλακής… μάλλον τον σημάδευσε.

– Γιατί σας έχουν ταυτίσει, αρνητικά, με τη Χωροφυλακή επί εποχής Χούντας;

«Με έχουν πει χωροφύλακα, αλλά εγώ ήμουν ιερέας στη Χωροφυλακή. Δεν είχα ποτέ επαφή με τους πραξικοπηματίες και καμιά σχέση πολιτική, πλην μόνο πνευματική. Ηταν τα καλύτερά μου χρόνια, έχοντας απαλλαγεί από τέλεση γάμων, βαπτίσεων, χρηματικές συναλλαγές κ.λπ.».

Οπως λέει, δεν ήθελε να γίνει δεσπότης, αλλά ιεραπόστολος καλόγερος, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, τον 1978, του ζητά να επιλέξει την ενθρόνισή του, ως Μητροπολίτης, σε Περιστέρι ή Καλάβρυτα & Αιγιάλεια και προτιμά τη δεύτερη, αφού στην πρώτη υπήρχε πολύ Αριστερό στοιχείο και ως … «Χουντικός», που θεωρείτο, θα περνούσε δύσκολα!

– Λένε ότι λειτουργήσατε ως επιχειρηματίας- Μητροπολίτης. Γιατί το λένε;

Με επιχειρηματική μαεστρία. Αρχισα να ψάχνω ανθρώπους με κεφάλαια ή και πολιτικούς, που μπορούν να βοηθήσουν. Ο Θεός μού έδωσε το χάρισμα. Αρνούμαι πως ήμουν επιχειρηματίας, αλλά ένας ιεράρχης που αγωνιούσε να κάνει έργο. Ο Θεός με πήγαινε στα λεφτά… δεν πήγαινα εγώ.

– Γιατί δεν θελήσατε, ποτέ, να διεκδικήσετε τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο;

Δεν ήθελα αξιώματα…

– Με την πολιτική, όμως, είχατε κι έχετε «καλή» σχέση. Επιτρέπεται για ιερωμένο;

Εγώ με την πολιτική δεν ασχολήθηκα. Είχα κι έχω την άποψή μου. Δεν είχα ποτέ κάτι το ιδιαίτερο με πολιτικούς. Υπηρεσιακά μόνο. Ελεγα μόνο καλά λόγια για κάποια θέματα της περιοχής μου. Καμία εξάρτηση. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με εσέβετο και με υπελόγιζε. Μου είχε κάνει δώρο και μια Καινή Διαθήκη. Δεν ασχολήθηκα, όμως, με την πολιτική, άλλοι μου έβαλαν ετικέτες.

– Δεξιός ή Αριστερός;

Ουδέτερος ως Αρχιερεύς. Ολοι παιδιά του Θεού και της Εκκλησίας είναι!

– Είστε ακραίος;

Δεν είμαι ακραίος. Αλλά κάνω κρίσεις, με γνώμονα την Ελλάδα και το Ευαγγέλιο. Είναι προφητικό χάρισμα…

– Λάθη κάνατε στην πορεία σας;

Δεν μετανιώνω για κάτι. Είμαι ήσυχος, με τις αμαρτίες μου και τις αδυναμίες μου. Τα παιδιά του Θεού είναι και καλά και άτακτα. Νιώθω πως ό,τι μου έδωσε ο Θεός, του το ανταπέδωσα.

– Για τη δημοσιότητα μετανιώσατε;

Ούτε να την τροφοδοτώ, ούτε να τη σχηματίζω θέλω. Το στραβό θα το πω, για να έχω ήσυχη τη συνείδησή μου. Αυτό που λέει το μέσα μου θέλω να το βγάλω έξω.

– Η Εκκλησία είναι καθαρή;

Η κρίση έχει εισέλθει στην Εκκλησία. Αρχιερείς έχουν προδώσει την αποστολή τους και η Ιερά Σύνοδος δεν πληροί την αποστολή της. Είναι δυνατόν ο Πατριάρχης να φοράει μάσκα και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής να κοινωνάει με κουταλάκια, για τον κορονοϊο;

– Η κοινωνία σάς ξέχασε;

Πολλοί ιερείς, που χειροτόνησα, δεν με θυμούνται. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι καλή. Αλλοι βεβαίως με αγαπούν κι άλλοι με μισούν. Τώρα είμαι, πια, ένας… ερημίτης της πόλης!