Με μάρτυρα τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καθώς ήταν ο τελευταίος άνθρωπος με τον οποίο συνομίλησε, ξεκινάει την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου η δίκη για τον θάνατο του πρώην Υπουργού του ΠΑΣΟΚ Σήφη Βαλυράκη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν δύο ψαράδες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κατηγορίας της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, από κοινού, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, και στην Κατερίνα Πολύζου, ο Μανώλης Φωτάκης, ένας από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν την οικογένεια Βαλυράκη, ανέφερε ότι «δύο είναι τα θετικά σημεία, ότι η υπόθεση πάει στα δικαστήρια και ότι θα εκδικαστεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Είναι δύο στοιχεία τα οποία θα προσδώσουν μια άλλη οντότητα στην υπόθεση και μέσα από το ποινικό ακροατήριο όπου η αλήθεια αναδεικνύεται από την προφορικότητα και την αμεσότητα που υπάρχει, θα ξεδιπλωθεί η αλήθεια». 

Διαβάστε επίσης: Σήφης Βαλυράκης: Καταγγελία-«φωτιά» από τον άνθρωπο-κλειδί και βασικό μάρτυρα - «Με απειλούν ότι είναι λίγα τα ψωμιά μου»

 «Νομίζω ότι θα λάμψει η αλήθεια και θα δικαιωθεί ο Σήφης Βαλυράκης ο οποίος είχε δολοφονηθεί άνανδρα στις 21 Ιανουαρίου 2021 και επίσης άνανδρα σπιλώθηκε στη συνέχεια η μνήμη του με αήθεις χαρακτηρισμούς, τους οποίους εμείς, οι νομικοί παραστάτες, οφείλουμε να αποκαταστήσουμε άμεσα και να αποδοθεί στην ελληνική κοινωνία αυτό που ήταν στην πραγματικότητα ο Σήφης ο Βαλυράκης και όχι αυτό που παρουσιάζουν οι δράστες, οι οποίοι τον δολοφόνησαν, οι γύρω τους και οι ηθικοί αυτουργοί αυτής της δολοφονίας».

Οι ηθικοί αυτουργοί για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη

 «Όλα τα στοιχεία της δικογραφίας άγουν ότι τη συγκεκριμένη ημέρα, ο Σήφης Βαλυράκης έπεσε θύμα μίας καλοστημένης  ενέδρας.  Ήταν κάτι το σχεδιασμένο. Δεν είχε να κάνει  ούτε με ψαράδες, ούτε με διαπληκτισμούς. Ήταν μια προμελετημένη ενέδρα, προκειμένου να δολοφονηθεί. Στόχος μας είναι να αναδειχθεί αυτό στο ακροατήριο και να αποκαταστήσουμε τη μνήμη του. Ήταν πάρα πολύ μεγάλη η προσπάθεια στην τοπική κοινωνία της Χαλκίδας να σπιλωθεί η μνήμη του» τόνισε ο κ. Φωτάκης.

Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μάρτυρας στη δίκη Βαλυράκη

Στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο κ. Φωτάκης αναφέρθηκε στον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο έχει προτείνει για μάρτυρα η οικογένεια του αείμνηστου πολιτικού, δεδομένου ότι ήταν ουσιαστικά ο τελευταίος άνθρωπος που μίλησε με τον Σήφη Βαλυράκη πριν δολοφονηθεί.

 « Ο Σήφης Βαλυράκης είχε κάνει μια τελευταία παρέμβαση για τα εθνικά θέματα λέγοντας αυτό που λέμε όλοι οι πατριώτες –όχι οι εθνικιστές και οι φασίστες όπως εύκολα λασπώνουν κάποιους ανθρώπους – ότι η διαφορά μας με την Τουρκία, είναι μόνο με τις θαλάσσιες ζώνες, με την υφαλοκρηπίδα. Δεν έχουμε άλλη διαφορά με την Τουρκία. Μιλούσαμε για δικαστήριο στο οποίο θα προσφεύγαμε, μόνο για να συζητήσουμε αυτό το θέμα των ζωνών».

Η ανακοίνωση των συνηγόρων υποστήριξης της οικογένειας Βαλυράκη

Η ομάδα δικηγόρων της οικογένειας Βαλυράκη είχε εκδώσει ανακοίνωση τον Οκτώβριο του 2022 μέσω της οποίας γνωστοποιούσε την εισαγγελική πρόταση περί παραπομπής των δύο ανδρών σε δίκη για τη δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη.

 «Νιώθουμε ικανοποίηση, γιατί εδώ και τρία χρόνια από τη δολοφονία του έχουμε υποστεί τα πάνδεινα. Το γραφείο του Σήφη στα Χανιά το έσπασαν δύο φορές, χτύπησαν τους αυτόπτες μάρτυρες, δηλητηρίασαν το σκυλί του, κατέστρεψαν το γραφείο μου. Εκτόξευαν συνεχώς απειλές εναντίον μας, για να πάψουμε την αναζήτηση της αλήθειας. Αντέξαμε…», είχε πει μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του στην RealNews τον περασμένο Ιούλιο ο κουνιάδος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Παπαθεοδώρου.

Ο βασικός μάρτυρας της υπόθεσης είχε καταγγείλει τον Φεβρουάριο του 2022 ότι έπεσε θύμα επίθεσης από αγνώστους, οι οποίοι τον χτύπησαν και τον απείλησαν. Πρόκειται για έναν 73χρονο άνδρα, ο οποίος είχε καταθέσει στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της ΓΑΔΑ για την υπόθεση.