Πιερρακάκης στη Βουλή: Ακόμα και η Βόρεια Κορέα έχει ιδιωτικό πανεπιστήμιο - Εκκρεμεί να πειστεί η ελληνική αντιπολίτευση
Στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση της συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου, που προβλέπει την αμοιβαία ακαδημαϊκή αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών μεταξύ ανωτάτων και ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και άλλων εγκεκριμένων ιδρυμάτων, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε και για το θέμα της ίδρυσης των μη κρατικών Πανεπιστημίων
Στη συμφωνία με την Τουρκία σε θέματα Παιδείας, τη διακρατική συμφωνία με την Κύπρο για αναγνώριση τίτλων σπουδών και τις αγκυλώσεις που υπάρχουν στη χώρα μας για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, εστιάστηκε η ομιλία του Κυριάκου Πιερρακάκη στην ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή.
“Η Β. Κορέα επείσθη και ίδρυσε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, ενώ στην Ελλάδα εκκρεμεί λόγω ιδεολογικής θέσης ενός μέρους της αντιπολίτευσης”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τα Κυπριακά Πανεπιστήμια,
Ο υπουργός Παιδείας έκανε αναφορά και στα χθεσινά επεισόδια στον Ρέντη, λέγοντας πως «πρέπει να είμαστε σκληροί και με τη βία και με τις αιτίες της, αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης».
Για το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων και τη στάση της αντιπολίτευσης σε αυτό, ο κ. Πιερρακάκης είπε: «Η Κίνα διοικείται από κομμουνιστικό κόμμα, έχει ιδωτικά πανεπιστήμια. Λέγαμε σαν ανέκδοτο στις παρέες πως μόνο η Ελλάδα και η Βόρειος Κορέα δεν έχουν μη κρατικά πανεπιστήμια. Λοιπόν, ενημερώνω το σώμα πως η Βόρειος Κορέα έχει μη κρατικό, ιδιωτικό πανεπιστήμιο, στην Πιονγκγιάνγκ. Αλλά εμείς ακόμη... Έχουμε ιδεολογικές αντιθέσεις. Η κυβέρνηση της Βορείου Κορέας δεν έχει. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας σε αυτό... Πρέπει να συζητήσουμε το πώς θα κάνουμε αυτό το βήμα».
Για τη διακρατική συμφωνία με την Κύπρο, ο υπουργός είπε πως «η “καλύτερη καλή πρακτική” που μπορούμε να υιοθετήσουμε από την Κύπρο είναι να μην χρειάζεται να σκηνοθετούμε περιττές διαφωνίες όταν πρόκειται για την πολιτική μας για την παιδεία. Τα πράγματα έχουν ωριμάσει και πρέπει να πατήσουμε γκάζι και όχι φρένο στην Παιδεία», καλώντας όλα τα κόμματα να επιδείξουν ανοιχτό πνεύμα, επικαλούμενος το παράδειγμα της Μεγαλονήσου, «όπου το ΑΚΕΛ και το ΔΗΣΥ, δυο εκ διαμέτρου αντίθετα κόμματα, συμφώνησαν για τα μη κρατικά πανεπιστήμια το κρατώ ως καλύτερη πρακτική, ας διδαχτούμε από αυτό».
Σε ότι αφορά τη συνεργασία με την Τουρκία, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε πως «στο πλαίσιο των καλών πρακτικών και της θετικής ατζέντας, ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς θα μπορούσε ο ένας να αναγνωρίζει τα πτυχία επαγγελματικής εκπαίδευσης, δηλαδή των ΙΕΚ, του άλλου».