Στις δικαστικές αίθουσες αναβιώνει και πάλι η πολύκροτη υπόθεση θανάτου του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Σήφη Βαλυράκη, τον Ιανουάριο του 2021, ανοικτά της Ερέτριας.

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών θα καθίσουν μεθαύριο Τετάρτη δύο ψαράδες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση από κοινού, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Μάλιστα, η οικογένεια του αδικοχαμένου 78χρονου πολιτικού έχει προτείνει ως μάρτυρα στη δίκη τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, δεδομένου ότι ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που μίλησε με τον Σήφη Βαλυράκη, πριν εκείνος βρεθεί νεκρός σε βράχια στο Νησί των Ονείρων. Αυτό έκανε γνωστό μιλώντας στην ΕΡΤ Χανίων ο Μανώλης Φωτάκης, ένας από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν την οικογένεια Βαλυράκη. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούλιο, το Ε´ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου είχε κάνει δεκτό το αίτημα των συγγενών του αείμνηστου πολιτικού να εκδικαστεί η υπόθεση στην Αθήνα και όχι στη Χαλκίδα, καθώς η πρωτεύουσα της Εύβοιας είναι ο τόπος όπου ζουν τόσο οι μάρτυρες υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων όσο και οι βασικοί μάρτυρες κατηγορίας.

Η εν λόγω απόφαση είχε πυροδοτήσει μεγάλες αντιδράσεις στην πλευρά της υπεράσπισης. Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2021 η σχετική δικογραφία μπήκε στο αρχείο από την αρμόδια Εισαγγελία, καθώς είχε κριθεί ότι ο θάνατος του εμβληματικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και αντιδικτατορικού αγωνιστή ήταν ατύχημα. Ωστόσο, μετά την προσφυγή που κατέθεσε η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη στην Εισαγγελία Εφετών Ευβοίας, η υπόθεση επιστράφηκε στην κύρια ανάκριση.

Το κακό έγινε πριν από περίπου τρία χρόνια, όταν ο 78χρονος είχε πάει με τη σύζυγό του στην Ερέτρια όπου έχουν εξοχικό για να περάσουν το Σαββατοκύριακο. Το μεσημέρι της μοιραίας Κυριακής, ο Σήφης Βαλυράκης φορώντας στολή κατάδυσης επιβιβάστηκε μόνος του στο φουσκωτό του με κατεύθυνση προς το Ασπρονήσι, για να κάνει υποβρύχιο ψάρεμα, κάτι που συνήθιζε και αγαπούσε πολύ. Το βράδυ βρέθηκε νεκρός, ενώ το φουσκωτό του «Μίνα» εντοπίστηκε ένα μίλι πιο μακριά.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 11/12