O Πειραιάς έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα σημαντικό κέντρο προσέλκυσης ξένων επενδυτών ακινήτων, οι οποίοι αξιοποιούν το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» για την εξασφάλιση άδειας παραμονής στη χώρα μας και συνολικά στην ΕΕ.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων που ειδικεύονται στην επενδυτική μετανάστευση, ο Πειραιάς έχει προσελκύσει επενδυτές από τρίτες χώρες, κυρίως από την Κίνα. Οι Κινέζοι επενδυτές ενδιαφέρονται κυρίως για την αγορά κατοικιών και διαμερισμάτων στο κέντρο του Πειραιά, καθώς και για την αγορά εμπορικών ακινήτων.

Αύξηση του αριθμού των αγοραπωλησιών κατά 65%

Τα στοιχεία ήδη επιβεβαιώνουν τις σχετικές αναφορές. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων TOPO GES IKE, που αξιοποιεί δεδομένα από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο στην περιοχή του Πειραιά καταγράφηκε αύξηση του αριθμού των αγοραπωλησιών κατά 65% και της αξίας των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν κατά 143%!

Αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του δείκτη τιμών Spitogatos Property Index, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης στον Πειραιά αυξήθηκε κατά 14,7% σε ετήσια βάση, αγγίζοντας τα 2.000 ευρώ/τ.μ., από 1.744 ευρώ/τ.μ. κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η ετήσια αύξηση της μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης στα προάστια του Πειραιά, καθώς άγγιξε το 23,2%, σε 1.714 ευρώ/τ.μ. από 1.391 ευρώ/τ.μ. Σημαντικά αυξημένες είναι και οι τιμές των ενοικίων. Συγκεκριμένα, η μέση ζητούμενη τιμή στον Πειραιά διαμορφώνεται πλέον σε 9,3 ευρώ/τ.μ., από 8,43 ευρώ/τ.μ. πριν από έναν χρόνο, καταγράφοντας ετήσια άνοδο κατά 10,2%. Αντίστοιχα, στα προάστια του Πειραιά σημειώθηκε αύξηση των ζητούμενων ενοικίων κατά 10,6% σε 7,6 ευρώ/τ.μ., έναντι 6,88 ευρώ/τ.μ. πριν από έναν χρόνο.

Αυτό που είναι όμως ξεκάθαρο είναι ότι τα ακίνητα των 250.000 ευρώ παραμένουν ο «βασιλιάς» μεταξύ των επενδυτών της «Χρυσής Βίζας». Από τον περασμένο Αύγουστο το όριο έχει διπλασιαστεί σε 500.000 ευρώ στα βόρεια και τα νότια προάστια, το κέντρο της Αθήνας, που αποτελούσαν και τις δημοφιλέστερες επιλογές για τους επενδυτές. Ωστόσο, παρ’ ότι ειδικά στα νότια προάστια υπάρχει μεγάλη προσφορά από ακίνητα με τιμή πώλησης που καλύπτει το όριο των 500.000 ευρώ, ιδίως νέες κατασκευές ή ανακαινισμένα διαμερίσματα που προσφέρουν θέα στη θάλασσα, εντούτοις οι ξένοι επενδυτές αποφεύγουν να προχωρήσουν σε τέτοια δαπάνη.

Ελάχιστο όριο επένδυσης 250.000 ευρώ

Αντιθέτως, συνεχίζουν να αναζητούν περιοχές και ακίνητα με ελάχιστο όριο επένδυσης τις 250.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι έχουν στρέψει την προσοχή τους κυρίως στον Πειραιά και τις γύρω περιοχές, όπως το Πασαλιμάνι και η Καστέλλα, ενώ έχει αρχίσει δειλά-δειλά να εκδηλώνεται ζήτηση και για άλλα σημεία του λεκανοπεδίου της Αττικής, όπως π.χ. περιοχές στα δυτικά προάστια, όπως το Περιστέρι ή στα ανατολικά, όπως π.χ. ο Γέρακας. Φορείς της αγοράς επισημαίνουν, πάντως, ότι το ότι ο Πειραιάς συγκεντρώνει μεγάλο μέρος της ζήτησης δεν σημαίνει και ότι τα προσφερόμενα ακίνητα μπορούν να πωληθούν αντί 250.000 ευρώ. Όπως εξηγούν, πολλά από τα ακίνητα που ζητούνται για 250.000 ευρώ δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν τέτοιες τιμές, όχι μόνο λόγω των προδιαγραφών τους (π.χ. τοποθεσία, ηλικία, έλλειψη ανακαίνισης), αλλά κι επειδή δεν υπάρχει πλέον η χρονική πίεση στους επενδυτές προκειμένου να προχωρήσουν σε κάποια αγορά.

Για επενδυτικό σκοπό

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι δεν πιέζει ο χρόνος, όπως συνέβη κατά το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2022 μέχρι και τον φετινό Ιούλιο, όταν δηλαδή έγινε γνωστή η αλλαγή του ελάχιστου ορίου από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ για τις δημοφιλείς περιοχές και η έναρξη της περιόδου εφαρμογής της (Αύγουστος 2023), οι επενδυτές αναζητούν την καλύτερη δυνατή επιλογή. Στο στόχαστρο βρίσκονται ακίνητα που να μπορούν να αξιοποιηθούν για τον σκοπό αυτόν, δηλαδή ως επενδυτικά, είτε μέσω μακροχρόνιας είτε μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, αποφέροντας ένα καλό εισόδημα και μια αντίστοιχα καλή απόδοση. Σημειωτέον ότι διατηρείται και η επιλογή για την απόκτηση περισσότερων του ενός ακινήτων, αρκεί το σύνολο της επένδυσης να είναι τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

Χορήγηση άδειας μόνιμου επενδυτή

Με βάση τα στοιχεία του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατά το φετινό 10μηνο (Ιανουάριος-Οκτώβριος) έχουν υποβληθεί 6.890 αιτήματα αρχικής χορήγησης άδειας μόνιμου επενδυτή, όταν στο σύνολο του 2022 το αντίστοιχο νούμερο δεν είχε ξεπεράσει τα 4.363. Μάλιστα, πάνω από 1.000 αιτήματα είχαν υποβληθεί τον περσινό Δεκέμβριο, όταν άρχισε να γίνει συνείδηση μεταξύ των ξένων επενδυτών ο διπλασιασμός του ελάχιστου ορίου επένδυσης.

Πάντως, οι αλλαγές στο πρόγραμμα Χρυσή Βίζα ίσως να μη σταματήσουν εδώ, καθώς μόλις πριν από μερικές ημέρες, στο πλαίσιο του συνεδρίου του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, προανήγγειλε νέα παρέμβαση. Αυτή θα εστιάζει στην παροχή κινήτρων επένδυσης σε διατηρητέα ή κλειστά ακίνητα και κτίρια, ως έναν ακόμα τρόπο για να κινητοποιήσει κεφάλαια προς την αγορά κατοικίας, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της προσφοράς διαμερισμάτων προς ενοικίαση.
Πηγή:powergame.gr