Αναστάτωση και τρόμο προκάλεσε η εκτίμηση του Τούρκου καθηγητή Σεισμολογίας, Naci Gorur, ότι ο μεγάλος σεισμός, για τον οποίο όλοι φοβούνται, είναι εξαιρετικά πιθανόν να σημειωθεί στην Κωνσταντινούπολη και η έντασή του να φτάσει ακόμη και τους 9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο Τούρκος καθηγητής, δήλωσε στην εφημερίδα Sozcu ότι υπάρχουν φόβοι για μεγάλο σεισμό ακόμη και στην Κωνσταντινούπολη. Εάν οι προβλέψεις περί 9 Ρίχτερ επαληθευτούν, ο σεισμός θα είναι καταστροφικός και θα επηρεάσει ακόμη και καλά φτιαγμένες κατασκευές.

Παπαζάχος: «Πρόκειται για παρεξήγηση και λανθασμένη μετάφραση»

Ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος, μίλησε στο MEGA για την εκτίμηση του συναδέλφου του, και προχώρησε σε διευκρινίσεις.

«Όλο αυτό είναι αποτέλεσμα μιας τεράστιας παρεξήγησης που έχει γίνει τις προηγούμενες μέρες. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι σεισμολόγοι, αλλά «σεισμολογούντες», τους αρέσει να μιλάνε για σεισμούς χωρίς να έχουν σαφή εικόνα. Ο συγκεκριμένος είναι ένας πολύ κάλος συνάδελφος του οποίου η έρευνα αφορά στην Γεωλογία και στην Τεκτονική στην περιοχή του Μαρμαρά. Αυτό που είπε και μεταφράστηκε λάθος είναι ότι, όταν γίνει κάποιος δυνατός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη – για τον οποίο υπάρχει μια αίσθηση ότι η φύση «χρωστάει» έναν σεισμό σε ένα κομμάτι του ρήγματος – η ένταση του σεισμού, που δεν είναι το μέγεθος, είναι άλλο πράγμα και είναι κλίμακας έως 12 και μετράει τις βλάβες, θα είναι 9 σε μια στενή περιοχή. Ότι θα υπάρχουν σοβαρές βλάβες θα υπάρχουν. Αλλά δεν είπε το μέγεθος του σεισμού, αλλά η ένταση. Σεισμούς μεγέθους 9 Ρίχτερ δεν υπάρχουν σε αυτή την περιοχή», ξεκαθάρισε αρχικά ο κ. Παπαζάχος.


«Δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για σεισμό. Στην περιοχή εκείνη υπάρχει το ρήγμα της Ανατολίας. Κάποια στιγμή το ρήγμα από την βόρεια και την νότια πλευρά του Μαρμαρά. Ένα κομμάτι δεν έχει σπάσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό είπα ότι η φύση «χρωστάει» έναν σεισμό. Κάποια στιγμή θα σπάσει το ρήγμα. Τα σενάρια που κάνουν είναι όταν και όποτε σπάσει, τι θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη, αυτό είναι ένα ερώτημα. Ούτε χρόνος, ούτε μέγεθος υπάρχει. Είναι μια παρεξήγηση σε πολλαπλά επίπεδα», συμπλήρωσε.