Στο ζήτημα του νομοσχεδίου προς ψήφιση, το οποίο ετοιμάζεται από την κυβέρνηση, για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και την τεκνοθεσία, επικεντρώθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος κατά τη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας το χαρακτήρισε «θέμα τεράστιο» και ανέφερε πως «η Εκκλησία δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη θέση για το ζήτημα αυτό. Πιστεύουμε στην ελευθερία του ανθρώπου, να ζει όπως επιθυμεί, δεν μπορούμε να καταδικάσουμε έναν άνθρωπο “θα ζεις έτσι ή αλλιώς”, όμως, δεν θα επιτρέψουμε να αλλάξει τη σύνθεση της κοινωνίας», ξεκαθάρισε. «Έχω προσωπική άποψη», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, την οποία όμως δεν την αποκάλυψε.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Την ελευθερία τη σεβόμαστε για κάθε άνθρωπο

«Μόλις η κυβέρνηση προχωρήσει θα συγκληθεί η Εκκλησία της Ελλάδος και θα αποφασίσει», είπε. «Την ελευθερία τη σεβόμαστε για κάθε άνθρωπο. Εγώ πρώτος. Το να μου αλλάξει τον τρόπο ζωής δεν το επιτρέπω», ξεκαθάρισε, διευκρινίζοντας ότι είναι αντίθετος με την τεκνοθεσία και αναρωτήθηκε: «Ένα παιδί που θα έχει δύο μπαμπάδες ή δύο μαμάδες τι δικαιώματα θα έχει;».

Φοιτητικές εστίες από την Εκκλησία

Οι σημερινοί νέοι ζουν σε δύσκολους καιρούς, οικονομικά και κοινωνικά και όπως είπε ο Μακαριότατος στη συνέντευξή του «πολλοί αναρωτιούνται “μα, τι κάνει η Εκκλησία;”. Ο στόχος της Εκκλησίας είναι να λειτουργεί σαν οικογένεια» και αποκάλυψε: «Θα προτείνω στη Σύνοδο τη συνεργασία Εκκλησίας και κράτους, ώστε να δοθούν εκτάσεις της Εκκλησίας προκειμένου να δημιουργηθούν υποδομές και να στεγαστούν νέοι φοιτητές με βάση κριτήρια οικογενειακής κατάστασης. Η Μονή Πετράκη, για παράδειγμα, μπορεί να πει “ δίνω τέσσερις ή πέντε πολυκατοικίες ή δεν ξέρω πόσα διαμερίσματα, που θα είναι για δωρεάν διαμονή φοιτητών της επαρχίας». Όπως ανέφερε, αν αυτό το σχέδιο γίνει πραγματικότητα, θα μπορέσουν να βρουν στέγη πάρα πολλά παιδιά, με προϋποθέσεις που θα θέσουν τα πανεπιστήμια και το κράτος.

Για την «Κιβωτό του Κόσμου»

Η δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε η Εκκλησία με την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου» και τους χειρισμούς του ιδρυτή της, πατέρα Αντώνιου, τέθηκε στη συζήτηση με τον Αρχιεπίσκοπο, που απάντησε με ειλικρίνεια. «Είχα υποδείξει πολλές φορές στον πατέρα Αντώνιο: μπες κάτω από τον έλεγχο της Εκκλησίας και θα έχεις όλη τη δυνατότητα να εργαστείς. Άκουγε... δεν άκουγε...», αποκάλυψε, τονίζοντας πάντως πως αναμένει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. «Δεν παύει να είναι παιδί μου, δεν μπορώ να τον καταδικάσω», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας, ο Μακαριότατος θέλοντας να αναδείξει τη στάση της πολιτείας, «της ασυνέπειας», όπως είπε χαρακτηριστικά, αποκάλυψε ότι από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας στην προηγούμενη κυβέρνηση η Μίνα Γκάγκα ζήτησε από τον ίδιο την παραχώρηση έκτασης στην Κατεχάκη για τη δημιουργία νοσοκομείου. «Κυρία υπουργέ, της λέω, σας το έχουμε δώσει εδώ και 20 χρόνια και είναι δικό σας!». Πρόκειται για έκταση 330 στρεμμάτων, στην οποία επρόκειτο να δημιουργηθεί το Νοσοκομείο Ανατολικής Αττικής. Όπως αποκάλυψε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, από δικαστικές αποφάσεις προέκυψε ότι το κράτος δεν έχει καταβάλει τον ΕΝΦΙΑ για τη συγκεκριμένη έκταση. Αποχωρώντας από το στούντιο του ΑΝΤ1 ο Αρχιεπίσκοπος δέχτηκε την ερώτηση δημοσιογράφου που ζήτησε το σχόλιό του για τον γάμο του Στέφανου Κασσελάκη στην Αμερική. «Άσε τον καημένο κι αυτόν...», απάντησε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»