Στο µικροσκόπιο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, βρίσκονται περισσότερες από 30 υποθέσεις και περίπου 200 χούλιγκαν «υψηλού κινδύνου», που περιέχονται στον ογκωδέστατο φάκελο που παρέδωσαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόµου, και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισµού, Γιάννης Βρούτσης.

Από το µεσηµέρι της Τρίτης η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός της χώρας µελετά τα στοιχεία που της έχουν παραδοθεί από τους δύο υπουργούς, προκειµένου να αποφασίσει τα επόµενα βήµατα στην υπόθεση. Μπορεί η εκτελεστική εξουσία της χώρας να υποστηρίζει ότι υπάρχουν στοιχεία για συγκεκριµένα πρόσωπα και περιστατικά σε βάθος χρόνου, ωστόσο αυτό µένει να διαπιστωθεί και από τη ∆ικαιοσύνη.

∆εν είναι η πρώτη φορά που κάποιος υπουργός παραδίδει φάκελο στον Αρειο Πάγο, αφού τον Μάιο του 2021 ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε παραδώσει φάκελο και κατάλογο µε 500 ονόµατα ατόµων που δραστηριοποιούνταν στον χώρο του οργανωµένου εγκλήµατος, µε τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, να επιστρέφει το «µπαλάκι» στον υπουργό. Στον αντίποδα, το 2013 ο Νίκος ∆ένδιας είχε παραδώσει φάκελο µε δικογραφίες που αφορούσαν µέλη της Χρυσής Αυγής, µε τα αποτελέσµατα να είναι ήδη γνωστά και τη Χρυσή Αυγή να έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως ως εγκληµατική οργάνωση.

Βέβαια, όπως εξηγεί στην «Α» της Κυριακής αρµόδια πηγή, στην προκειµένη περίπτωση δεν αναζητούνται ενδείξεις για µια εγκληµατική οργάνωση, αλλά για πολλές «χρωµατιστές», αφού κάθε οµάδα της Superleague φέρεται να έχει τον δικό της «οπαδικό στρατό» που δρα ξεχωριστά και όχι κάτω από κοινή οµπρέλα. Εισαγγελικές πηγές σηµειώνουν πως η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα εξετάσει το ενδεχόµενο -αν κι εφόσον υπάρχουν στοιχεία- συνένωσης µικρών δικογραφιών οπαδικής βίας και όχι µόνο απ’ όλη την Ελλάδα και την ανάθεσή τους σε εφέτη ανακριτή.

Ρέντη: Σε αυστηροποίηση του νόµου προχωράει η κυβέρνηση


Πάντως η κυβέρνηση ήδη από το 2022 είχε προχωρήσει σε αυστηροποίηση του αθλητικού νόµου µε τον υπουργό ∆ικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, να το υπενθυµίζει σε έντονο τόνο σε δηλώσεις του. «Επιτέλους να ξεκουνηθεί η ∆ικαιοσύνη και να εφαρµόσει το πάρα πολύ σκληρό υφιστάµενο πλαίσιο το οποίο υπάρχει γι’ αυτές τις περιπτώσεις», ξεκαθάρισε ο υπουργός, παραπέµποντας στις αλλαγές που ψηφίστηκαν τον Φεβρουάριο του 2022.

Υπενθυµίζεται ότι το νοµοσχέδιο κατά του «χουλιγκανισµού» περιελάµβανε µεταξύ άλλων αύξηση ως προς τα ελάχιστα και µέγιστα όρια της ποινής για εγκλήµατα οπαδικής βίας (κατοχή επικίνδυνων αντικειµένων/ βιαιοπραγίες, απειλές/είσοδος στους αγωνιστικούς χώρους µε σκοπό τη διακοπή αθλητικής εκδήλωσης, ρατσιστικές εκδηλώσεις/δηµόσια υποκίνηση σε αδικήµατα αθλητικής βίας κ.λπ.) µε το πλαίσιο να είναι από 6 µήνες µέχρι 5 έτη και για διακεκριµένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών 2 µέχρι 5 έτη. Επιπλέον, καθιερώθηκε ειδικό ποινικό αδίκηµα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων έχουν καλυµµένα χαρακτηριστικά προσώπου και απαγορεύθηκε η αναστολή εκτέλεσης της ποινής για εγκλήµατα οπαδικής βίας.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής