Η σύμβαση για την απόκτηση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ) υπογράφηκε σήμερα από τον Όμιλο Grimaldi. Υπενθυμίζεται ότι κατά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών από το ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου προτιμήθηκε ο Όμιλος Grimaldi έναντι συνολικού τιμήματος 80 εκατ. ευρώ.

Ακολούθως, η σύμβαση θα «πάρει τον δρόμο» για την Βουλή, προκειμένου να γίνει επικύρωσή της και αφού προηγηθεί δημοσίευση σε ΦΕΚ, το 67%, του λιμένα Ηρακλείου, παραχωρείται στον επενδυτή. «Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα επισπεύσει τη διαδικασία. Τέλη Γενάρη, αρχές Φλεβάρη θα έχει λήξει η παραχώρηση και ο νέος επενδυτής θα αναλάβει πλέον τη διαχείριση του λιμένα», ανέφερε μιλώντας στο Creta24, o Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Γιάννης Βαρδαβάς.

Για όσα τμήματα δεν περνούν στον Όμιλο Grimaldi, θα δημιουργηθεί δημόσιος φορέας με την ονομασία «Οργανισμός Λιμένων νομού Ηρακλείου», που θα αναλάβει την διαχείριση του Θεατρικού Σταθμού, του λιμενικού περιπτέρου, του ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου, του ενετικού λιμένα, των Λινοπεραμάτων και των τριών μικρών λιμανιών νότια του Ηρακλείου, της Άρβης, του Κερατόκαμπου και του Λέντα.

Το καφέ «Μαρίνα» παραχωρείται στον επενδυτή, ο κ. Βαρδαβάς όμως εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί φόρμουλα για να παραμείνει στα «χέρια» του Δήμου Ηρακλείου για μερικά χρόνια.

Στην τελετή υπογραφής παρευρέθηκαν, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Μάξιμος Σενετάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Grimaldi Euromed S.p.A., Emanuele Grimaldi, ο Corporate Short Sea Commercial Director του ομίλου Grimaldi, Guido Grimaldi, ο Διευθύνων Σύμβουλος των Μινωϊκών Γραμμών, Λουκάς Σιγάλας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Συμμετοχές Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε.», Paul Kyprianou, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΗ Α.Ε., Μηνάς Παπαδάκης και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΗ Α.Ε., Ιωάννης Βαρδαβάς.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ, η υπογραφή της σύμβασης σηματοδοτεί την εκκίνηση για τη μετάβαση του λιμένα Ηρακλείου σε μια νέα πορεία ανάπτυξης. Η ΟΛΗ Α.Ε. αποκτά έναν ισχυρό μέτοχο και το ΤΑΙΠΕΔ, που διατηρεί το 33% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού, έναν στρατηγικό εταίρο. Με τη συμφωνία μετόχων που θα υπογραφεί μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του επενδυτή, θα διασφαλιστεί η θέση του Ταμείου ως μετόχου μειοψηφίας και ως φορέα διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου. Το ΤΑΙΠΕΔ, υπό την ιδιότητα της Αρχής Σχεδιασμού Λιμένων, θα εξακολουθήσει άλλωστε να συνδράμει τον επενδυτή και σε όλα τα στάδια της διαδικασίας έγκρισης του αναπτυξιακού προγράμματός του (masterplan). Η αξιοποίησή του λιμένα Ηρακλείου από το ΤΑΙΠΕΔ εντάσσεται στο ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο της Κυβέρνησης για την αναβάθμιση των υποδομών της Κρήτης, μαζί με την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.) αλλά και του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης.

Το λιμάνι του Ηρακλείου είναι το πρώτο στη χώρα που έλαβε εξωτερική επαλήθευση από την TUV AUSTRIA για τις επιδόσεις του σε κριτήρια ESG βάσει του HRADF ESG RATING TOOL που έχει αναπτύξει το ΤΑΙΠΕΔ. Τη διαδικασία πιστοποίησης συντόνισε η Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΤΑΙΠΕΔ η οποία αξιολογεί ετησίως όλα τα λιμάνια του χαρτοφυλακίου του βάσει κριτηρίων ESG με τη χρήση του δικού του ψηφιακού εργαλείου «HRADF ESG RATING TOOL».

Ο Υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει ο ίδιος στην Κρήτη, χαίρομαι για τη σημερινή εξέλιξη. Θεωρώ ότι το λιμάνι του Ηρακλείου, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, με τη σημερινή συμφωνία ανεβαίνει κατηγορία. Του δίνεται πια η δυνατότητα, έχοντας ως διαχειριστή ένα μεγάλο διεθνή όμιλο, να αυξήσει τις δραστηριότητές του και να ενισχύσει το ρόλο της Ελλάδας, αλλά και της Κρήτης ειδικότερα ως διαμετακομιστικό κέντρο. Θεωρώ επίσης σημαντικό ότι η σύμβαση αυτή με τον όμιλο Grimaldi, που ξέρει ούτως ή άλλως το λιμάνι του Ηρακλείου, συνδυάζεται με μια σειρά από συμφωνίες με την τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα το Δήμου Ηρακλείου. Αλλά επίσης συνδυάζεται και με τον εξορθολογισμό της διαχείρισης των λιμανιών της Κρήτης. Συγχαρητήρια, λοιπόν, στο ΤΑΙΠΕΔ και στη διοίκηση του λιμανιού του Ηρακλείου για τη μέχρι τώρα δουλειά που έχουν κάνει και η οποία οδήγησε ακριβώς σε αυτή τη συμφωνία. Συγχαρητήρια και στον Όμιλο Grimaldi, από τον οποίο περιμένουμε πολλά για τη διαχείριση τόσο του λιμανιού του Ηρακλείου όσο και του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, για το οποίο υπογράψαμε πρόσφατα σύμβαση».

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, επισήμανε: «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για το Ηράκλειο. Mε την υπογραφή της εν λόγω σύμβασης για την αγοραπωλησία του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου από τον Όμιλο Grimaldi, ο Οργανισμός αποκτά έναν ισχυρό σύμμαχο, με πλούσια εμπειρία στη διαχείριση λιμενικών υποδομών, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ διατηρεί το 33% του μετοχικού κεφαλαίου, σηματοδοτώντας περισσότερη ανάπτυξη για την εθνική και την τοπική οικονομία. Για το λιμάνι του Ηρακλείου ξεκινά σήμερα μια νέα πορεία επενδύσεων, ανάπτυξης και αναβάθμισής του. Μία πορεία, η οποία ενισχύει ακόμα περισσότερο την εθνική μας θέση στη ναυτιλία, ενδυναμώνοντας παράλληλα την οικονομία και τη διαχείριση του λιμένα.  Σήμερα, ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αυτή η κίνηση υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για τη στρατηγική διαχείριση των λιμένων, προς όφελος της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας και – κυρίως – προς όφελος του Έλληνα πολίτη».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε: «Ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θέλω να πω ότι χαιρετίζουμε αυτή την εξέλιξη, διότι θεωρούμε ότι το εμπόριο, και κυρίως η διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, θα είναι πλέον πολύ πιο ασφαλής, πολύ πιο γρήγορη και πολύ πιο σύγχρονη. Άρα στην ουσία -με τη σημερινή εξέλιξη- αναβαθμίζεται και ο πρωτογενής τομέας του τόπου μας, κατ΄επέκταση και η οικονομία του τόπου μας. Καλή δύναμη και καλοτάξιδη η νέα αυτή επενδυτική πρωτοβουλία, και είναι αυτονόητο ότι την στηρίζουμε, με όλες τις δυνάμεις μας, γιατί ο τόπος μας χρειάζεται τέτοιας φύσεως ενέργειες, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, τόνισε: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου. Το λιμάνι Ηρακλείου, ένα από τα σημαντικότερα της χώρας, ξεκινά ένα συναρπαστικό ταξίδι σε μια νέα εποχή ανάπτυξης. Με την απόκτηση του 67% των μετοχών από τον Όμιλο Grimaldi, ο Οργανισμός έχει πλέον έναν ισχυρό νέο μέτοχο, με πλούσια εμπειρία στη διαχείριση λιμενικών υποδομών. Το ΤΑΙΠΕΔ διατηρεί το 33% του μετοχικού κεφαλαίου και είμαστε έτοιμοι ως μέτοχοι και ως Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων να συνεργαστούμε με τον Όμιλο Grimaldi για τη βέλτιστη αξιοποίηση του λιμένα Ηρακλείου προς όφελος της ανάπτυξης της Κρήτης και συνολικά της εθνικής οικονομίας. Στον διαγωνισμό λάβαμε υπόψη τη σημασία που έχει για την πόλη του Ηρακλείου το Ενετικό Λιμάνι το οποίο αποτελεί πολιτιστικό και ιστορικό σημείο αναφοράς. Για τον λόγο αυτό μεριμνήσαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να παραμείνει υπό κρατική διαχείριση με τη σύσταση νέου φορέα για την προστασία και ανάδειξή του».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης δήλωσε: «Σε νέα αναπτυξιακή περίοδο μπαίνει πλέον το λιμάνι Ηρακλείου με την συμφωνία που υπεγράφη σήμερα για την παραχώρηση του  67% του μετοχικού κεφαλαίου  του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου στην  κοινοπραξία «Grimaldi Euromed S.p.A.» και «Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε.». Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών του θα συμβάλουν στην περαιτέρω ενίσχυση της οικονομίας του νομού και ευρύτερα της Κρήτης  (νέες θέσεις εργασίας, ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος κ.λπ.), όπως επίσης και στην προστασία του περιβάλλοντος (ενεργειακή αναβάθμιση μέσω ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ). Η συστηματική προσπάθεια για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αποδίδει και αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από την συμφωνία για το λιμάνι Ηρακλείου, όσο και από τις συμφωνίες για άλλα λιμάνια της χώρας που προηγήθηκαν, με  κριτήρια πάντα (περιφερειακή ανάπτυξη, προστασία περιβάλλοντος) που διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Grimaldi Euromed S.p.A., Emanuele Grimaldi, δήλωσε: «Ο Όμιλος Grimaldi έχει ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα, με στόχο την αξιοποίηση της στρατηγικής θέσης του Ηρακλείου στην Ανατολική Μεσόγειο, για την ανάπτυξη νέων εμπορικών ροών, για επιβάτες και εμπορεύματα, την ενίσχυση της κρουαζιέρας και τη μεταφορά νέων οχημάτων. Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυνατοτήτων του λιμανιού, καθώς είμαστε εδώ και καιρό ο κύριος πελάτης του, μέσω της θυγατρικής μας εταιρείας Minoan Lines, με έδρα το Ηράκλειο. Θα ενισχύσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη του Λιμένα, τόσο από οικονομικής όσο και από περιβαλλοντικής απόψεως. Ειδικότερα, μέσω επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σχεδιάζουμε να καταστήσουμε το λιμάνι του Ηρακλείου ένα πραγματικά πράσινο λιμάνι αλλά και ένα σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη λιμενική βιομηχανία της Μεσογείου. Όλα αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών, περισσότερες εμπορικές ροές, περισσότερο τουρισμό, περισσότερες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, περαιτέρω ανάπτυξη για την πόλη του Ηρακλείου, την Κρήτη και την Ελλάδα συνολικά».

Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης (A), τον επικεφαλής του ομίλου Grimaldi, Emanuele Grimaldi, του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρη Πολίτη και του Διευθύνοντος Συμβούλου του Υπερταμείου Γρηγόρη Δημητριάδη συμμετέχουν στην υπογραφή σύμβασης αγοραπωλησίας 67% Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου στο ΤΑΙΠΕΔ έναντι τιμήματος 80 εκατ. ευρώ στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ στην Αθήνα, Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023 © ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης (A), τον επικεφαλής του ομίλου Grimaldi, Emanuele Grimaldi, του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρη Πολίτη και του Διευθύνοντος Συμβούλου του Υπερταμείου Γρηγόρη Δημητριάδη συμμετέχουν στην υπογραφή σύμβασης αγοραπωλησίας 67% Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου στο ΤΑΙΠΕΔ έναντι τιμήματος 80 εκατ. ευρώ στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ στην Αθήνα, Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023 © ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο ιταλικός όμιλος Grimaldi «είχε δείξει τα δόντια του» για άλλη μια φορά, προσφέροντας τίμημα αρκούντως ικανοποιητικό, καθιστώντας τον εαυτό του άμεσα προτιμητέο επενδυτή. Για την ακρίβεια, τα 80 εκατ. αντιστοιχούν σε 15 φορές τα έσοδα και 30 φορές τα καθαρά κέρδη προ φόρων της περασμένης χρονιάς.

Πρέπει να τονιστεί ότι το λιμάνι του Ηρακλείου δεν παύει να συνιστά ένα «φυσικό μονοπώλιο», το οποίο έχει πολλές συνέργειες με μια άλλη επιχείρηση του ομίλου Grimaldi, τη Minoan Lines. Μόνον πέρυσι η συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή εταιρεία μετέφερε πάνω από 900.000 επιβάτες, περισσότερα από 160.000 ΕΙΧ και πάνω από 84.000 φορτηγά μεταξύ ηπειρωτικής Ελλάδος και Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Grimaldi κατέστη προτιμητέος επενδυτής και στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Έτσι, πολύ σύντομα, και διαθέτοντας περίπου 164 εκατ. ευρώ για την απόκτηση των δύο λιμανιών, θα καταστεί ένας από τους σημαντικότερους επενδυτές της χώρας.

Το υψηλό τίμημα παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Ενώ αρχικά η πρόθεση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων ήταν να υπάρξουν βελτιωτικές προσφορές, η διαφορά ωστόσο του προσφερόμενου τιμήματος μεταξύ των δύο ενδιαφερομένων πλευρών ήταν τέτοια, που οδήγησε τελικά στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να γίνει αποδεκτή ευθύς εξαρχής η προσφορά του πλειοδότη, δηλαδή του Όμιλου Grimaldi.

Το προσφερόμενο τίμημα για το 67% του μετοχικού κεφαλαίου, υποδηλώνει ότι η αξία της ΟΛΗ Α.Ε. βρίσκεται στα 120 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι το 2022 η εταιρεία είχε έσοδα 7,8 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη (προ φόρων) 3,8 εκατ. ευρώ, σημαίνει ότι η αποτίμηση της αξίας της διαχειρίστριας εταιρείας του Λιμένα Ηρακλείου αντιστοιχεί σε περισσότερο από 15 φορές τα έσοδα και πάνω από 30 φορές τα καθαρά κέρδη προ φόρων.

«Το υψηλό τίμημα που προσέφερε το εν λόγω σχήμα (σ.σ.: όμιλος Grimaldi), το οποίο ανακηρύχθηκε Προτιμητέος Επενδυτής και στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας ΑΕ, αποδεικνύει την πίστη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές ανάπτυξης του Λιμένα Ηρακλείου, της Κρήτης και της ελληνικής οικονομίας συνολικά. Αποτελεί, επίσης, ψήφο εμπιστοσύνης στις διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο λειτουργεί με διαφάνεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, για την αξιοποίηση κρίσιμων περιουσιακών στοιχείων προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος», αναφέρει η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.

«Η αξιοποίηση της ΟΛΗ Α.Ε.», προσθέτει, «εντάσσεται στο ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο για την αναβάθμιση των υποδομών της Κρήτης, με την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.), και του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης».