Οι αιτήσεις συμμετοχής στην προκήρυξη για την πρόσληψη στο Πυροσβεστικό Σώμα ξεκίνησαν από την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, οι οποίοι πρόκειται να προσληφθούν ως  "Πυροσβέστες Δασικών Επιχειρήσεων". Συγκεκριμένα, πρόκειται να προσληφθούν 650 ιδιώτες για 7ετή θητεία με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου επταετούς θητείας, μέσω συστήματος αντικειμενικών κριτηρίων (μόρια)

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι κάτοχοι οποιουδήποτε τύπου απολυτηρίου τίτλου Λυκείου. Οι κάτοχοι ισότιμων τίτλων σπουδών σχολικών μονάδων αλλοδαπής πρέπει να συνυποβάλλουν βεβαίωση ισοτιμίας από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με αντιστοιχία βαθμολογίας.

Τι απαγορεύεται για τους υποψηφίους:

  • Δεν πρέπει να έχουν υπερβεί το 28ο έτος της ηλικίας τους την 31η Δεκεμβρίου του έτους λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης συμμετοχής (ήτοι να έχουν γεννηθεί από την 01/01/1995 και μεταγενέστερα).
  • Κατ’ εξαίρεση, οι Πυροσβέστες Εποχικής Απασχόλησης και οι κάτοχοι πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, με γνωστικό αντικείμενο Δασολογίας ή Δασοπονίας ή τίτλου ανώτατης τυπικής εκπαίδευσης αναγνωρισμένου από το ΔΟΑΤΑΠ ή το ΑΤΕΕΝ, ή κατόχου αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων Δασολόγου από το ΑΤΕΕΝ, πρέπει να μην έχουν υπερβεί το 35ο έτος της ηλικίας τους. Για τον υπολογισμό της ηλικίας των υποψηφίων, ως ημερομηνία γέννησης λαμβάνεται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησης (ήτοι να έχουν γεννηθεί από την 01/01/1988 και μεταγενέστερα).
  • Δεν θα πρέπει να φέρουν δερματοστιξία (τατουάζ), σε εξωτερικά εμφανές σημείο του σώματος ή του προσώπου τους, κατά την περιβολή της στολής σύμφωνα με τις ισχύουσες για το προσωπικό του Π.Σ. διατάξεις. Επιπλέον, οι οπές από διάτρηση σε οποιοδήποτε σημείο του προσώπου ή του σώματος (piercing), θα πρέπει να είναι κατά το δυνατό ελάχιστα ορατές.
  • Οι άνδρες υποψήφιοι να μην έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Θα πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές, ως υπαγόμενοι στα εδαφ. γ’ έως η’ της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 3421/2005 (Α’ 302) και να είναι ικανοί κατηγορίας Ι1 κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης συμμετοχής στον διαγωνισμό.
  • Να μην έχουν καταδικασθεί για τέλεση ή απόπειρα κακουργήματος και επίσης να μη διώκονται ως φυγόποινοι ή φυγόδικοι, να μην έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα σε δίκη ή εγκλεισθεί σε σωφρονιστικό κατάστημα για κακούργημα ή κάποιο από τα πλημμελήματα αυτά.
  • Να μην έχουν εκπέσει από στρατιωτικό βαθμό, αποβληθεί ή απολυθεί κατά περίπτωση από τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας καθώς και από θέση δημόσιας υπηρεσίας ή Ο.Τ.Α. ή άλλου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, για λόγους πειθαρχίας ή λόγω ανάκλησης διορισμού εξαιτίας κωλύματος
  • Για όσους έχουν προσληφθεί στο Π.Σ. ως Πυροσβέστες Εποχικής Απασχόλησης, να μην έχει καταγγελθεί η σύμβαση εργασίας τους για πειθαρχικούς λόγους ή να μην έχουν απολυθεί λόγω προσκόμισης ψευδών ή πλαστών δικαιολογητικών.
  • Για τους εθελοντές του Π.Σ., να μην έχουν χάσει την ιδιότητά τους για τους λόγους που αναφέρονται στις περιπτώσεις γ’, δ’ και ε’ του αρ. 25 του ν. 4029/2011 (Α’ 245).
  • Να μην έχουν στερηθεί οποτεδήποτε των πολιτικών δικαιωμάτων τους, έστω και αν έχει λήξει ο χρόνος που ορίσθηκε για τη στέρησή τους.
  • Να μην είναι χρήστες ναρκωτικών.
  • Να μην τελούν υπό στερητική δικαστική συμπαράσταση, έστω και επικουρική (πλήρη ή μερική).