Προβληματισμό προκαλούν οι καύσεις ακατάλληλων υλικών σε τζάκια και άλλες εστίες θέρμανσης, οι οποίες βγάζουν τοξικές αναθυμιάσεις. Αυτό το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο αυτήν την περίοδο λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, έχοντας ως αποτέλεσμα την υπέρβαση στο όριο ρύπανσης στην ατμόσφαιρα.

Κάποιοι καίνε ξύλα που βρίσκουν οπουδήποτε στον δρόμο ή ακόμα και στα σκουπίδια. Κομμάτια από έπιπλα, βαμμένα ξύλα και καφάσια. Στο ρεπορτάζ του Star τους έβαλαν φωτιά και τα συνέκριναν με καυσόξυλα οξιάς που πωλούνται στις μάντρες.

Αιθαλομίχλη: Υπέρβαση στο όριο ρύπανσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στα ξύλα που βρέθηκαν στον δρόμο, οι αναθυμιάσεις είναι πραγματικά αποπνικτικές.

«Το καυσόξυλο έχει βραδεία καύση. Καίγεται φυσιολογικά. Το άλλο ξύλο καίγεται πολύ γρήγορα και αυτό φαίνεται γιατί δεν είναι μόνο τα ξύλα που έχουν πιάσει φωτιά, έχουν πάρει και τα χημικά, έχουν πάρει και  τα πλαστικά» δηλώνει ο Γαβριήλ Πλακίδας, ιδιοκτήτης μάντρας με καυσόξυλα.

Δυστυχώς αρκετός κόσμος λόγω ανάγκης ρίχνει τέτοια υλικά στη φωτιά για να ζεσταθεί. Ήδη πέντε μέρες μέσα στον Δεκέμβριο ξεπεράσαμε τα όρια ρύπανσης στην ατμόσφαιρα σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η καύση ακατάλληλων υλικών στο τζάκι προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα

Στο ρεπορτάζ του Star o Στέλιος Λουκίδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, δήλωσε: «Όταν υπάρχει έντονη αυτή η χρησιμοποίηση της καύσης της βιομάζας ειδικά τους χειμερινούς μήνες και με υλικά τα οποία δεν είναι πάντοτε τα καλύτερα ποιοτικά, αυτό δημιουργεί και στους ανθρώπους με χρόνια νοσήματα αλλά και στους υγιείς συμπτώματα από το ανώτερο και το κατώτερο αναπνευστικό».

Χθες το βράδυ οι πιο ανεβασμένες τιμές καταγράφηκαν στα Λιόσια και το κέντρο της Αθήνας.

Αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι ότι τα τζάκια και οι σόμπες θα κάψουν ακόμα περισσότερο τις επόμενες μέρες που έρχονται οι γιορτές.