Η κακοποίηση ζώων είναι ένα σοβαρό έγκλημα που τιμωρείται από τον νόμο. Αν δείτε ή μάθετε για ένα περιστατικό κακοποίησης ζώου, είναι σημαντικό να το καταγγείλετε στις αρχές.

Με τη δολοφονία του Όλιβερ, του χάσκι της Αράχωβας, να πρωταγωνιστεί το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα, η μη κυβερνητική οργάνωση Zero Stray Pawject, που έχει θέσει ως στόχο να πάψουν να υπάρχουν αδέσποτα στους δρόμους και όλα τα ζώα συντροφιάς να έχουν ένα σταθερό σπίτι και φροντίδα, σε ανάρτηση περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τη διαδικασία που μπορούμε να ακολουθήσουμε αν θέλουμε να καταγγείλουμε ένα περιστατικό κακοποίησης ζώου στην Ελληνική Αστυνομία:

«-Αποστέλλουμε email στο genast@astynomia.gr ή τηλεφωνούμε στο 10410 ή στο 100 ή προσφεύγουμε στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος καταγγελίας είναι μέσω email

»-Στην καταγγελία μέσω email εντός 10 ημερών θα λάβουμε απάντηση για την εξέλιξη της υπόθεσης στο οποίο μπορούμε να ανταπαντήσουμε. Επίσης, έτσι δίνεται διαταγή από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

»-Η καταγγελία καλό είναι να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες, όπως η ακριβής διεύθυνση με πινέζα στον χάρτη (εφόσον απαιτείται), φωτογραφικό και βιντεοληπτικό υλικό και αναλυτική περιγραφή του περιστατικού.

»-Σε περίπτωση που η κατάσταση είναι εξαιρετικά επείγουσα μπορούμε να καλέσουμε μετά την αποστολή email το 10410 και να επισημάνουμε την κρισιμότητα άμεσης παρέμβασης της ΕΛΑΣ.

»-Σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι δεν έγιναν τα νόμιμα μπορούμε να προχωρήσουμε σε αναφορά στο kepik@astynomia.gr.

»-Οι καταγγελίες μπορεί να αφορούν και παράνομες γέννες χωρίς την άδεια της πενταμελούς επιτροπής του δήμου ή δεσποζόμενα ζώα χωρίς ηλεκτρονική σήμανση και βιβλιάριο.

»-Το Zero Stray Pawject έχει συνάψει Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ελληνική Αστυνομία από το 2022 και προχώρησε στην πρώτη υποχρεωτική εκπαίδευση αστυνομικών πρώτης γραμμής για την Προστασία των Ζώων».