Όπως είναι γνωστό, Αθήνα και Ουάσινγκτον είχαν συμφωνήσει ώστε από το 2027 και μετά η ελληνική Πολεμική Αεροπορία να αρχίζει να παραλαμβάνει stealth μαχητικά 5ης γενιάς, τύπου F-35, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τις αμυντικές ικανότητές της. Ωστόσο, φαίνεται ότι η συγκεκριμένη αγοραπωλησία κάπου έχει «κολλήσει». Κάποιοι στην Αμερική θεωρούν ότι η συνεχιζόμενη καθυστέρηση που παρατηρείται στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν επιτρέπει την έγκριση του αιτήματος της Άγκυρας για τα F-16, με αποτέλεσμα να παρατηρείται καθυστέρηση και στο θέμα των ελληνικών F-35 που θεωρείται αλληλένδετο.

Η τελική έγκριση για την πώληση στη Ελλάδα από το Κογκρέσο δόθηκε τον Ιούνιο με τη συναίνεση του επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρις. Από εκεί και πέρα, αρκετές ελληνοαμερικανικές οργανώσεις είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με την ηγεσία του State Department, του οποίου αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η έγκριση της πώλησης των F-35 θα εγκρινόταν μέσα σε «λίγες εβδομάδες» χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει δοθεί μια σαφής απάντηση.

Έτσι εξηγείται και η επιστολή που έστειλε στον Άντονι Μπλίνκεν ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Έντι Ζεμενίδης, με αφορμή την πολύμηνη καθυστέρηση που παρατηρείται στη διαδικασία πώλησης των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα.

Γιατί καθυστερεί η απόκτηση των F-35 από την Ελλάδα


Όπως διαφαίνεται, η απόκτηση από την Ελλάδα των μαχητικών F-35 θα πάρει χρόνο για διάφορους λόγους: οι ΗΠΑ είναι πολύ προσεκτικές στις συμφωνίες με άλλες χώρες, όταν αυτές αφορούν τόσο εξελιγμένα οπλικά συστήματα. Επίσης, ακόμα και σήμερα υπάρχουν διάφορα ζητήματα με την παραγωγή των συγκεκριμένων αεροσκαφών, ενώ πρέπει να συνυπολογιστούν και οι προσπάθειες των ΗΠΑ να κρατήσουν «ζεστή» την Τουρκία στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ, ακόμα και αν έχουν αρνητικές συνέπειες για άλλα μέλη της Συμμαχίας, όπως η Ελλάδα, η Φινλανδία, η Ελβετία και η Γερμανία που περιμένουν τα F-35.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, πριν από λίγες μέρες αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού που θα υπερβαίνει τη δεκαετία και «δεν πρέπει να υποθηκεύσει την ανάγκη οικονομικής ανάπτυξης και στο τέλος την ευμάρεια του ελληνικού λαού. Πρέπει δηλαδή να έχει στοιχεία μιας μακροπρόθεσμης ρεαλιστικής πολιτικής».

Φαίνεται λοιπόν ότι στην παρούσα οικονομική συγκυρία η ρεαλιστική στροφή στα εξοπλιστικά και η διαφαινόμενη αργοπορία της Αμερικής να δώσει μια απάντηση για την προμήθεια των F-35 βολεύουν άπαντες.