Κάπου στο ενδιάµεσο των δύο εκλογικών αναµετρήσεων το προηγούµενο καλοκαίρι, η µέχρι τότε φηµολογία αναβίωσης των εγχώριων τροµοκρατικών δικτύων αναβαθµίστηκε σε «ισχυρή ένδειξη», έπειτα από τον εντοπισµό ηλεκτρονικών µηνυµάτων σε νεαρούς παραλήπτες στην Ελλάδα, µέσω ουκρανικής πλατφόρµας.

Ανάλογα µηνύµατα διακινήθηκαν λίγο αργότερα από τον ίδιο αµερικανικό λογαριασµό, αυτή τη φορά σε ανεπίσηµο ιστότοπο της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία.

Αµέσως οι αστυνοµικοί επιτελείς ξεκίνησαν τις έρευνες, ελέγχοντας ήδη υπόπτους, επικεντρώνοντας στον κύκλο συναναστροφών 5 προσώπων που έχουν εκτίσει ποινές φυλάκισης για συµµετοχή σε µεταγενέστερες της «17Ν» τροµοκρατικές οµάδες. Οι πληροφορίες αυτές κοινοποιήθηκαν στον τότε υπηρεσιακό υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον πρώην αρχηγό Στρατού, Χαρ. Λαλούση, ο οποίος, ένεκα της προεκλογικής περιόδου, ζήτησε αυξηµένη επιτήρηση και ακολούθως κοινοποίησε τον φάκελο -«συµπληρωµένο µε περισσότερα ονόµατα»- στον διάδοχό του Νότη Μηταράκη.

*Διαβάστε εδώ: "Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη": Τα συμπεράσματα της Αστυνομίας για την προκήρυξη της οργάνωσης

Ο αποστολέας χαρτογραφήθηκε ως «Αµερικανός» και θεωρείται ιθύνων νους της τοποθέτησης εκρηκτικού µηχανισµού έξω από την έδρα των ΜΑΤ στην οδό Κοκκινοπούλου, στην Καισαριανή, το µεσηµέρι της περασµένης ∆ευτέρας. Σύµφωνα µε αξιωµατούχους των υπηρεσιών Ασφαλείας, οι δράστες χρησιµοποίησαν, ως ορµητήριο, σηµείο ή σηµεία της πανεπιστηµιακής κοινότητας, πιθανόν κάποιον χώρο του Πολυτεχνείου και της Φοιτητικής Εστίας. ∆ιάχυτη είναι η πεποίθηση ότι µεταξύ των συνεργών τους συµπεριλαµβάνονται διακινητές ναρκωτικών οι οποίοι είχαν συλληφθεί σε επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. τον Σεπτέµβριο του 2022 και τον Μάιο του 2023 στην Πολυτεχνειούπολη και φαίνεται ότι τους παρέχουν κάποιου είδους κάλυψη, συντρέχοντάς τους παράλληλα οικονοµικά, µε αντάλλαγµα τη διοχέτευση ουσιών στα στέκια των αντιεξουσιαστών.

Η δοµή και η επιχειρησιακή ικανότητα της οργάνωσης είναι ακόµη παιδαριώδεις. Τούτο προκύπτει από το άνοιγµα του «φάσµατος παρακολούθησης» των επικοινωνιών µεταξύ των εµπλεκοµένων σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου καταγράφηκαν συνοµιλίες τους µετά την αποτυχηµένη προσπάθεια της 18ης ∆εκεµβρίου, όσο και από τη συνδεσµολογία της διαθέτουσας µπαταρία χαµηλής ισχύος «βόµβας ζελατοδυναµίτιδας». Η δοµή συναντάται πρώτη φορά. Σαν συνδυασµός όµως των δύο εκρηκτικών υλικών C4 και ζελατοδυναµίτιδας σε βόµβα έχει χρησιµοποιηθεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν από τον «Επαναστατικό Αγώνα» και την «Οµάδα Λαϊκών Αγωνιστών ». Ωστόσο, µε τον τρόπο που εµφανίστηκε τώρα, δηλαδή οι δύο εκρηκτικές ύλες να µην είναι µαζί στο ίδιο κουτί, αλλά διαχωρισµένες σε δύο διαφορετικά τάπερ, κολληµένα µεταξύ τους, είναι πρωτοφανής.


«Επαγγελµατίες»

Στην ΕΛ.ΑΣ. πιστεύουν ότι οι επίδοξοι τροµοκράτες θα απευθυνθούν -αν δεν το έχουν κάνει ήδη- σε «επαγγελµατίες» του οργανωµένου εγκλήµατος, αν και «πρόκειται για κίνηση απελπισίας», καθώς η δράση των κυκλωµάτων αυτών είναι «χαρτογραφηµένη από την Κρατική Ασφάλεια». Ηδη, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, τέθηκαν σε παρακολούθηση ένας πρώην τρόφιµος των Φυλακών Λάρισας, γνωστός µε τα προσωνύµια «µάγειρας» και «κουτάλας», καθώς και συνεργάτες δολοφονηθέντος ποινικού που αποφυλακίστηκαν πρόσφατα. Αυτοί ανέπτυξαν σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήµατα στενές σχέσεις µε τροµοκράτες, οι οποίοι µετά την έκτιση των ποινών τους δραστηριοποιήθηκαν σε εγχώριες αλυσίδες εστίασης και πρατήρια καυσίµων, αποκτώντας έτσι οικονοµική άνεση, ικανή για τη χρηµατοδότηση των µελών αλλά και των συνεργών τους.


Απαρατήρητοι

Παρά τον ερασιτεχνισµό τους, κατάφεραν να προσεγγίσουν απαρατήρητοι τη φρουρά την περασµένη ∆ευτέρα, εκµεταλλευόµενοι από τη µια την αστυνοµική αδιαφορία και από την άλλη την αδράνεια των συνεργείων καθαρισµού του ∆ήµου Ζωγράφου, που έκοψαν τις πυκνές φυλλωσιές δύο µέρες µετά το συµβάν!

Στην Αντιτροµοκρατική, µεταξύ άλλων, βλέπουν και ξαναβλέπουν τα βίντεο στο οδικό ρεύµα που ξεκινά από τη λεωφόρο Κατεχάκη προς την περιοχή του Γουδή και συγκεκριµένα στην οδό Κοκκινοπούλου. Πιστεύουν ότι αυτό το δροµολόγιο ακολούθησαν οι δράστες µε ένα αυτοκίνητο ή µε µία µοτοσικλέτα. Ετσι προσέγγισαν το σηµείο και ένας από τους επιβαίνοντες άφησε τη σακούλα των σκουπιδιών µε τον µηχανισµό. Επισηµαίνεται ακόµη ότι έχει ζητηθεί η συνδροµή της Ιντερπόλ προκειµένου να ανιχνευτεί ο ρωσικός ή ουκρανικός server, απ’ όπου κινεί τα νήµατα ο «Αµερικανός», όµως «οι δύο χώρες δεν συνεργάζονται επ’ ουδενί σε τέτοια ζητήµατα».


Το προφίλ

Οσο δε για το προφίλ του, οι υποψίες εστιάζουν σε µικρό αριθµό Ελλήνων φοιτητών που συνεχίζουν τις σπουδές τους στις ΗΠΑ (ίσως στην Πολιτεία της Μασαχουσέτης). Οι ικανότητες του «Αµερικανού» στη χρήση των τεχνολογικών µέσων προσοµοιάζουν µε εκείνες του βιολόγου Λάµπρου Φούντα, ο οποίος σκοτώθηκε από πυρά αστυνοµικών τον Μάρτιο του 2010. Ο Φούντας έως σήµερα αποτελεί σηµείο αναφοράς στους κύκλους των εξτρεµιστών, αφού την περίοδο της δράσης του ως µέλους του «Επαναστατικού Αγώνα» πετύχαινε να µην αφήνει ίχνη κανείς από τους συντρόφους του, µε συνέπεια η Αστυνοµία να κινείται επί µακρόν στο σκοτάδι.

Οµοίως αθόρυβα και µεθοδικά ελίσσεται και ο «Αµερικανός», αν και κάποια ίχνη του µπορεί να αναζητούνται στο 2018-2019. Από την ΕΥΠ υπογραµµίζεται πάντως πως ο υποκινητής ασχολείται και µε διαδικτυακές απάτες, εµπορευόµενος παράνοµους λογαριασµούς συνδροµητικών καναλιών. Στο ερώτηµα, τέλος, «αν υπήρξε ανθρωποκτόνος πρόθεση ή θέλησαν απλώς να εκφοβίσουν», οι απαντήσεις δεν είναι τόσο αυθόρµητες. Η Αστυνοµία περιµένει κάποιου είδους «σηµάδι» τους, έστω κι αν απέτυχαν, ίσως µια προκήρυξη «λίγων γραµµών», ή µια καινούργια επίθεση...

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής