Βόλτες έκαναν οι διασώστες ασθενή στην Κάρπαθο γιατί δεν λειτουργούσαν τα φώτα του αεροδρομίου για να γίνει η αεροδιακομιδή.

Για 12 ολόκληρες ώρες ο 63χρονος ασθενής από το χωριό Σπόα Καρπάθου ταλαιπωρήθηκε και τελικά έχασε τη ζωή του. Όπως περιγράφει ο γαμπρός του άτυχου άνδρα, οι γιατροί του Νοσοκομείου Καρπάθου αποφάσισαν την άμεση μεταφορά του με το ΕΚΑΒ στην Ρόδο.

 «Φεύγουμε εμείς από το νοσοκομείο για το αεροδρόμιο. Φθάνουμε στο αεροδρόμιο με το ασθενοφόρο. Ο πεθερός μου ο συγχωρεμένος ήταν μέσα. Τα φώτα για να σηκωθεί το αεροπλάνο από τη Ρόδο δεν ανάβανε, του αεροδιαδρόμου. Δεν υπήρχε ίχνος φωτός πουθενά», είπε.

Ο άνδρας περίμενε σε κρίσιμη κατάσταση τουλάχιστον 2 ώρες, ενώ κατά την αναμονή του ακόμα και το οξυγόνο και χρειάστηκε να αντικατασταθεί η φιάλη.

 «Ο πεθερός μου μέσα στο ασθενοφόρο δύο, δυόμιση ώρες περίπου, στην πίστα του αεροδρομίου μέχρι που τελικά, γυρνάμε πάλι πίσω. Κατά την επιστροφή από τον αεροδιάδρομο προς το νοσοκομείο η κατάσταση του πεθερού μου επιδεινώθηκε».

Στο νοσοκομείο Καρπάθου ο άνδρας έμεινε 5 με 6 ώρες, καθώς τόσο χρειάστηκε για να ανάψουν τελικά τα φώτα και να μπορέσει να γίνει η πτήση της αεροδιακομιδής του. Όμως ο 63χρονος είχε ήδη ταλαιπωρηθεί αρκετά.

 «Τον διασωληνώσανε μέσα στο ΕΚΑΒ, αλλά δυστυχώς ήταν τόσο ταλαιπωρημένος ο άνθρωπος που κατέληξε, δεν πρόλαβε να φτάσει στη Ρόδο», είπε ο γαμπρός του.

Ο γαμπρός του 63χρονου αγανακτισμένος περιγράφει πόσο αβοήθητοι είναι οι κάτοικοι του νησιού.

 «Μιλάμε για αεροδρόμιο της Καρπάθου και ξέρετε ποια είναι η κομβική σημασία του αεροδρομίου της Καρπάθου και να είναι σε αυτό το χάλι; Δεν έχουμε γιατρούς, δεν έχουμε νοσοκομεία, δεν έχουμε οδικό δίκτυο, δεν έχουμε τίποτα απολύτως», δήλωσε.

 «Μπαλάκι» ευθυνών για τον θάνατο του 63χρονου

Αφού έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις, οι γιατροί γύρω στις 14:00 αποφάσισαν να γίνει η αεροδιακομιδή του ασθενούς.

Γύρω στις 16:30 με 17:00 ο 65χρονος μεταφέρθηκε με το ΕΚΑΒ στο αεροδρόμιο και παρέμεινε στην πίστα 2 με 3 ώρες λόγω βλάβης στο φωτισμό του διαδρόμου και στη συνέχεια επέστρεψε στο νοσοκομείο.

Στις 23:00 μεταφέρθηκε ξανά στο αεροδρόμιο και πραγματοποιήθηκε η πτήση για Ρόδο, ωστόσο ο 63χρονος κατέληξε λίγο πριν φτάσει στο νοσοκομείο.

Η υπόθεση περιπλέκεται, καθώς σύμφωνα με πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας ρόλο «κλειδί» έχει παίξει η προτεραιοποίηση των περιστατικών από την πλευρά του ΕΚΑΒ. Υποστηρίζεται από την Πολεμική Αεροπορία πως μόλις έγινε γνωστό ότι το αεροδρόμιο της Καρπάθου δεν είχε φώτα, ανέφεραν στο ΕΚΑΒ ότι υπάρχει διαθέσιμο super puma που μπορεί να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του νησιού.

Σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, το ΕΚΑΒ αποκρίθηκε πως θα πάει πρώτα να παραλάβει ένα άλλο περιστατικό από Σαντορίνη, με προορισμό το Ηράκλειο.

Πηγές του ΕΚΑΒ αναφέρουν πως δεν επιλέγουν οι ίδιοι ποιο περιστατικό θα εξυπηρετήσουν, αλλά παίρνουν την εντολή και την εκτελούν.