Το μεγαλύτερο μπαράζ προσλήψεων των τελευταίων ετών αναμένεται το 2024, με 21.200 μόνιμες προσλήψεις, στην πλειονότητά τους Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών έχει εγκρίνει για το 2024 την πρόσληψη 17.000 μονίμων υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ σε υπουργεία, Περιφέρειες, δήμους και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αν σε αυτόν τον αριθμό προστεθούν και οι 4.200 προσλήψεις από τους επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2023, τότε πραγματικά το 2024 θα αποδειχθεί η χρονιά με τις περισσότερες προσλήψεις μετά το 2010.

Ο προγραμματισμός των ετήσιων προσλήψεων για το τρέχον έτος έγινε με εισήγηση της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως, στο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου, με βάση τις ανάγκες σε προσωπικό που έχουν υποβάλει οι φορείς του Δημοσίου και η αυτοδιοίκηση στη Γενική Γραμματεία Ανθρώπινου Δυναμικού του υπουργείου Εσωτερικών. Οι προσλήψεις κινούνται απαρέγκλιτα εντός του κανόνα 1:1, δηλαδή μία πρόσληψη για καθεμία αποχώρηση λόγω συνταξιοδότησης. Βαρύτητα δίνεται στους φορείς και τους κλάδους που έχουν ανάγκη και ιδιαίτερα στον τομέα της Υγείας, σύμφωνα με τη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εκτός από την Υγεία, ανάμεσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση και άλλων κρίσιμων τομέων που θα αναβαθμίσουν ποιοτικά τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, με στοχευμένο και εξορθολογισμένο τρόπο, με το αναγκαίο και ικανό προσωπικό. Στόχος της μεταρρύθμισης στον δημόσιο τομέα είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη μέσω καλύτερων και αναβαθμισμένων υπηρεσιών.

Οι μόνιμοι υπάλληλοι που θα προσληφθούν με γραπτούς διαγωνισμούς θα είναι Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ενώ για τις θέσεις Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης θα εφαρμοστεί το σύστημα της μοριοδότησης. Οι πρώτες προσλήψεις που θα γίνουν το 2024 αφορούν 935 θέσεις όλων των εκπαιδευτικών κατηγοριών (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ) και αφορούν τον τομέα της Υγείας. Οι αιτήσεις για τους ενδιαφερόμενους ξεκινούν στις 14 Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται στις 31 Ιανουαρίου 2024.

Στην Υγεία

Στον ευαίσθητο και κρίσιμο τομέα της Υγείας θα πραγματοποιηθούν ακόμα 5.050 προσλήψεις νοσηλευτικού και τεχνικού προσωπικού και 1.180 προσλήψεις γιατρών σε μόνιμες θέσεις. Συνολικά στον τομέα της Υγείας θα γίνουν 7.165 προσλήψεις, με τη δυνατότητα αυτός ο αριθμός να αυξηθεί, εφόσον οι ανάγκες που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια του έτους το επιβάλλουν. Θα ακολουθήσουν οι προκηρύξεις θέσεων, με αποστολή από το ΑΣΕΠ για δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο για 4.500 θέσεις μονίμων υπαλλήλων σε κρίσιμους τομείς. Πρώτη προκήρυξη θα αφορά 816 θέσεις Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στα νοσοκομεία της χώρας.

Στην προκήρυξη για τα νοσοκομεία δεν θα αποκλειστούν και όσοι/όσες δεν πήραν μέρος στον μεγάλο πανελλήνιο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ τον Μάρτιο του 2023. Έπεται η προκήρυξη για την πρόσληψη 1.213 δημοτικών αστυνομικών, Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην ουσία πρόκειται για ανασύσταση της υπηρεσίας της Δημοτικής Αστυνομίας με νέα καθήκοντα και εξοπλισμό, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία. Οι θέσεις που έχουν προβλεφθεί για την πρόσληψη ΑμεΑ στο Δημόσιο αγγίζουν τις 2.500.

Στον προγραμματισμό του 2024 το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε 800 θέσεις ΑμεΑ, οι οποίες μαζί με 1.600 προσλήψεις ΑμεΑ που έχουν εγκριθεί, αλλά δεν έχουν γίνει τα προηγούμενα δύο έτη, αθροίζονται συνολικά στον αριθμό των 2.400 που θα περιλαμβάνει η προκήρυξη. Εντός του 2024 θα προσληφθούν και 4.200 μόνιμοι υπάλληλοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης που η διαδικασία πρόσληψής τους έχει ξεκινήσει το 2023. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση ως τις 15 Ιανουαρίου και ώρα 14.00 με επισυναπτόμενα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η προκήρυξη αφορά αποκλειστικά τους 14.837 επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού της 4ης Μαρτίου 2023.

Πέρα από τις μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο, έχουν εγκριθεί και θα διατεθούν σε όλους τους φορείς σύμφωνα με τις ανάγκες τους 22.334 θέσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ), των οποίων οι συμβάσεις θα έχουν τη δυνατότητα να ανανεωθούν, εφόσον οι υπηρεσιακές ανάγκες το επιβάλλουν.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 2/1