Το χωριό Σαμαρίνα, το οποίο λατρεύουν οι περισσότεροι Λαρισαίοι, είναι το πιο ψηλό των Βαλκανίων.

Η Σαμαρίνα απέχει 187 χιλιόμετρα από την πόλη της Λάρισας και 50 χιλιόμετρα από τα Γρεβενά.

Τα χιόνια καλύπτουν το χωριό αρκετούς μήνες τον χρόνο.

Ακόμα, πρόκειται για το ιδανικό μέρος για να βρεθεί κανείς μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού, μια και θα απολαύσει καλό κρέας κάτω από τα δέντρα, σε ένα δροσερό περιβάλλον.

*Διαβάστε εδώ: Αναστάτωση στη Λάρισα: Μεθυσμένος άνδρας έκανε τον τροχονόμο σε ασανσέρ πολυκατοικίας


Η Σαμαρίνα αλλάζει μορφές μέσα στον χρόνο

Η Σαμαρίνα, λοιπόν, θεωρείται το ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων, καθώς βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο 1.450 με 1.600 μέτρων στις πλαγιές της Πίνδου.


Πρόκειται για ένα χωριό πνιγμένο μέσα στο πράσινο, το οποίο έχει την ιδιότητα να αλλάζει εντελώς μορφή όλες τις εποχές του χρόνου.

Τον χειμώνα μεταμορφώνεται σε έναν προορισμό ιδανικό για τους λάτρεις του χιονιού, μια και το υψόμετρο το «ντύνει» στα λευκά από νωρίς.

Το ψηλότερο βλαχοχώρι ή αλλιώς η Κυρά του Σμόλικα σε ιστορικούς χάρτες αναφέρεται ως Santa Maria de Praitoria και λέγεται ότι οι πρώτοι κάτοικοι προέρχονταν από τη Θεσσαλία. Η Σαμαρίνα είναι ο προορισμός που θα πας και θα ξεχάσεις σίγουρα την καθημερινότητα. Θα ακούσεις να σου διηγούνται ιστορίες οι ντόπιοι και θα περάσεις ώρες δίπλα στο τζάκι πίνοντας ντόπιο κρασί και τσίπουρο με παραδοσιακούς μεζέδες. Ο ορεινός αυτός προορισμός είναι ό,τι πρέπει για όσους θέλουν να ζήσουν τον χειμώνα στην επαρχία και όσο πιο μακριά από την πολυκοσμία γίνεται, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Το χωριό δεν είναι απλώς το ψηλότερο των Βαλκανίων, αλλά στο κέντρο του οικισμού δεσπόζει η εκκλησία της Παναγίας, η οποία είναι η μεγαλύτερη βασιλική της Πίνδου και χτίστηκε το 1818. Αξίζει να τη βάλεις στο πρόγραμμά σου για μια επίσκεψη.

Ξεκίνησε με τον πρώτο αναβατήρα το 1975 και από τότε υπόσχεται στιγμές ελευθερίας και ομορφιάς σε κάθε χιονοδρόμο ή επισκέπτη.

*Πηγή: onlarissa.gr