Αλλάζει το σκηνικό του καιρού στη χώρα από σήμερα, καθώς ξεκινά το νέο κύμα κακοκαιρίας, με τον Ιανουάριο να «δείχνει τα δόντια του» με χιόνια, βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και απότομη πτώση της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, για το επόμενο 24ωρο αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα φαινόμενα είναι πιθανό να είναι κατά τόπους έντονα στον νομό Μαγνησίας, τις Σποράδες, την Εύβοια, την Ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την ανατολική νησιωτική χώρα. Στα δυτικά γρήγορα θα σταματήσουν, ενώ από το απόγευμα στα ανατολικά βαθμιαία θα εξασθενήσουν.


Καιρός: Σήμερα η πρώτη ψυχρή εισβολή

Βαρομετρικό χαμηλό από το Νότιο Ιόνιο, κινούμενο ανατολικά, θα προκαλέσει νέο κύμα κακοκαιρίας σήμερα, με βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες κυρίως στα νότια τμήματα, ενώ παράλληλα η κάθοδος ψυχρών αέριων μαζών, σε συνδυασμό με την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού, θα προκαλέσει χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα κυρίως της βορειοανατολικής χώρας.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα, με τα φαινόμενα να είναι έντονα στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη Νότια Πελοπόννησο.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και πιθανόν της Εύβοιας, καθώς επίσης και σε περιοχές της Θράκης και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου με χαμηλό υψόμετρο.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για σήμερα, όπου αναμένονται τα πιο έντονα φαινόμενα, κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Επιπλέον, θα πρέπει να επισημανθούν:

  • οι τοπικές χαλαζοπτώσεις στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και πιθανόν στη Νότια Πελοπόννησο
  • η σημαντική ενίσχυση των ανέμων στο Αιγαίο, όπου θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ και τοπικά στο Βόρειο Αιγαίο θυελλώδεις 8 μποφόρ
  • η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, που θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή αρχικά στα βόρεια και στη συνέχεια στα υπόλοιπα ανατολικά τμήματα.
Αυτό θα είναι το πρώτο από τα δύο κύματα ψύχους αυτής της εβδομάδας, καθώς νέα ψυχρή εισβολή αναμένεται από την Παρασκευή και το Σάββατο, οπότε αναμένονται χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές στα κεντρικά ηπειρωτικά.

Διαβάστε ακόμα: Καιρός: Έρχεται νέα "ψυχρή εισβολή" στη χώρα και "τσουχτερό" κρύο στην Αττική - Πού θα πέσουν χιόνια τις επόμενες ώρες


Η πρόγνωση του διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά

Για τις δύο ψυχρές εισβολές στη χώρα αναφέρθηκε σε ανάρτησή του και ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς.


Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Κολυδά:

«Δύο ψυχρές εισβολές θα σηματοδοτήσουν αυτή την εβδομάδα, η πρώτη Τρίτη, Τετάρτη και η άλλη το Σαββατοκύριακο.

- Σε ό,τι αφορά στις χιονοπτώσεις του ερχόμενου Σαββάτου, υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των προγνωστικών μοντέλων ως προς τα ποσά των χιονοπτώσεων και αυτό οφείλεται στη διαφορετική θέση του επιφανειακού χαμηλού.

- Την Τετάρτη ή Πέμπτη θα έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα, ώστε να έχουμε μια καλύτερη εκτίμηση των καιρικών συνθηκών για το Σαββατοκύριακο».


Αρναούτογλου: «Αγριεύει» ο καιρός - Σε ποιες περιοχές θα πέσουν χιόνια

Σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα πέφτει η θερμοκρασία το αμέσως προσεχές διάστημα, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου.

Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος στο δελτίο καιρού της ΕΡΤ, σήμερα, Τρίτη 9 Ιανουαρίου, το τσουχτερό κρύο θα γίνει αισθητό ήδη από τις πρωινές ώρες στα βόρεια. Στην Αττική και νοτιότερα, από τις απογευματινές ώρες, η πτώση του υδραργύρου θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές και θα φέρει χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα.

Μπόρες και καταιγίδες θα κάνουν την εμφάνισή τους ήδη από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας (8/1) στο Αιγαίο, ενώ οι πρώτες χιονοπτώσεις θα εντοπιστούν στα βόρεια, ακόμα και σε περιοχές με χαμηλά υψόμετρα.

Από το πρωί βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά, εκτός από τα δυτικά και την Πελοπόννησο, όπου δεν θα υπάρχουν φαινόμενα. Οι βροχές και οι καταιγίδες θα επιμείνουν στο Αιγαίο και θα είναι πιο έντονες στα πιο ανατολικά και νοτιοανατολικά.

Από το απόγευμα και προς το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο. Τοπικές χιονοπτώσεις θα έχει στα ανατολικά ηπειρωτικά, σε υψόμετρο μεγαλύτερο από τα 500 με 1.000 μέτρα.

Οι βόρειοι άνεμοι θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ από τις Κυκλάδες και νοτιότερα και τα 8 με 9 μποφόρ στα βορειότερα, κάνοντας την αίσθηση του κρύου ακόμα πιο έντονη.

Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 14 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά, ενώ στις περισσότερες περιοχές στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά δεν θα φτάσει σε διψήφια νούμερα.

Η Αττική θα έχει κάποιες μπόρες στα κεντρικά και νότια τμήματά της τις πρωινές ώρες. Μετά το μεσημέρι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα πιο ορεινά τμήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι -πιο ενισχυμένοι στα ανατολικά στα 6 με 7 μποφόρ- και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 7 με 12 βαθμούς Κελσίου.

Στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη τις πρωινές ώρες θα έχουμε παροδικές βροχές και χιονοπτώσεις πάνω από τα 500 με 700 μέτρα. Προς το απόγευμα, ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται και οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στη Χαλκιδική. Οι άνεμοι στα ανοιχτά της Χαλκιδικής θα φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 4 και 8 βαθμών Κελσίου.

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, νέα ψυχρή εισβολή αναμένεται από την Παρασκευή (12/1) και το Σάββατο 13 του μήνα, όταν θα κάνουν την εμφάνισή τους χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές στα κεντρικά ηπειρωτικά.


Η πρόγνωση του καιρού σήμερα

Προβλέπονται βροχές στα ανατολικά τμήματα, καταιγίδες στην Πελοπόννησο και στα νησιά του Αιγαίου, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά, αλλά και σε περιοχές της Θράκης, των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο. Τοπικές χαλαζοπτώσεις προβλέπονται στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και πιθανόν στη Νότια Πελοπόννησο. Παγετός θα σημειωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες στη Δυτική Μακεδονία και τις βραδινές ώρες στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 7 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -3 έως 2 βαθμούς), 7 έως 11 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 8 έως 13 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (από 3 έως τους 9 βαθμούς στην Ήπειρο), 11 έως 15 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 10 έως 13 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 12 έως 15 βαθμούς στα Δωδεκάνησα, με βαθμιαία αισθητή πτώση στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ, στο Κεντρικό Αιγαίο από μεταβλητές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, ενώ στο Νότιο Αιγαίο από δυτικές-νοτιοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ, όπου σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές (εκτιμώμενο υψόμετρο 500 μ). Σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν πρόσκαιρα έντονες, θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια παραθαλάσσια.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο και τη Δυτική Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Αρχικά ανατολικοί-νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία θα στραφούν σε ανατολικούς-βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που κατά τόπους στην Εύβοια και την Ανατολική Στερεά πιθανόν να είναι έντονα, από αργά το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Στερεάς (εκτιμώμενο υψόμετρο 800 μ.).
Άνεμοι: Αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία βόρειοι-βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μέχρι τις απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που κατά τόπους στις Κυκλαδες πιθανόν πρόσκαιρα να είναι έντονα, από αργά το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Δυτικοί-νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και θα ενισχυθούν στα 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου θα σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα, που κατά τόπους πιθανόν να είναι έντονα, από αργά το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και βαθμιαία από τα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα βόρεια 7 με 8 και τοπικά στο Βόρειο Αιγαίο έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που κατά τόπους στον νομό Μαγνησίας και τις Σποράδες πιθανόν να είναι έντονα, από το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας (εκτιμώμενο υψόμετρο 600 μ.).
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στις Σποράδες 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 3 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν το βράδυ στα ορεινά κυρίως της Δυτικής Αττικής.
Άνεμοι: Αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου.


Η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10-01-2024
Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την Ανατολική και Κεντρική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), τις Κυκλάδες και την Κρήτη και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη Χαλκιδική, νεφώσεις αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα βόρεια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους κυρίως στα κεντρικά και νότια ορεινά, στα ορεινά της Κρήτης, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Εύβοιας (ενδεικτικό υψόμετρο από τα 800 μέτρα και πάνω). Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στο Ιόνιο.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα θα σημειώσει πτώση. Θα φτάσει στα βόρεια και κεντρικά τους 7 με 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο τους 12 με 15 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου τους 14 με 15 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11-01-2024
Στα δυτική χώρα και βαθμιαία στα κεντρικά και τα νότια αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στο Ιόνιο και τις παράκτιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και το βράδυ στη Δυτική Κρήτη. Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τα βόρεια.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, πιθανόν ισχυρός στα βόρεια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12-01-2024
Νεφώσεις τοπικά αυξημένες αρχικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια και από το μεσημέρι και στα βορειοανατολικά με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, τη Δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, που το βράδυ θα είναι κατά τόπους πυκνότερες στα ορεινά-ημιορεινά της βορειοανατολικής ηπειρωτικής χώρα. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις.
Οι άνεμοι αρχικά στα κεντρικά και τα βόρεια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, με γρήγορη ενίσχυση στα 5 με 6 και τοπικά στο Βορειοανατολικό Αιγαίο 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση από τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13-01-2024
Στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ορεινά-ημιορεινά, αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας.
Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί στα δυτικά, 4 με 6, στα ανατολικά 5 με 7 και τοπικά στο Αιγαίο έως 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, που στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός.