Θέμα λίγων ημερών είναι πλέον η εφαρμογή του προσωπικού αριθμού που θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και τον αριθμό δελτίου ταυτότητας.

Μία εξέλιξη που θα απλουστεύσει τις επαφές των πολιτών με το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και θα λύσει τα πολλά προβλήματα από τους πάμπολλους κωδικούς και τα έγγραφα που καλείται να απομνημονεύσει και να χρησιμοποιεί ο σύγχρονος άνθρωπος στην καθημερινότητα και τις συναλλαγές του.

«Η έκθεση έχει σταλεί στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Περάσαμε και από την ακρόαση που η Ανεξάρτητη Αρχή επιβάλλει. Περιμένουμε πλέον τη θετική, ελπίζω, απάντησή της για να μπορέσουμε πλέον να εκδώσουμε το Προεδρικό Διάταγμα που απαιτείται. Είναι θέμα κάποιων ημερών, μηνός θα έλεγα. Ελπίζω να είναι τόσο, για να μπορέσουμε πλέον να ενοποιήσουμε τα τέσσερα διαφορετικά μητρώα που έχουμε στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση, τέσσερα μητρώα τα οποία έχουν ταλαιπωρήσει πάρα πολύ σε πολλές περιπτώσεις τους πολίτες», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου (Α΄ Πρόγραμμα) και συμπλήρωσε: «Πλέον με αυτό το νούμερο, παντού, σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση, και όχι μόνο σε αυτή, ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα, δεν θα χρειάζεται -γιατί θα υπάρχουν διαλειτουργικότητες με τα συστήματα- να θυμόμαστε οτιδήποτε άλλο», επισήμανε. Ο προσωπικός αριθμός, που θα μας ακολουθεί στο υπόλοιπο της ζωής μας, θα είναι ο ΑΦΜ μας συν τρία ακόμα ψηφία (ένα γράμμα και δύο αριθμοί) και θα είναι καταγεγραμμένος στις νέες ταυτότητες, ενώ τα πρώτα ψηφία του θα τα επιλέγει ο ίδιος ο πολίτης, όταν ανοίξει η ειδική πλατφόρμα στο gov.gr.

«Το 2024 θα είναι μια πολύ ωραία χρονιά, σίγουρα για την τεχνολογία, σε σχέση με το να μη χρειάζεται πλέον να παίρνουμε φακέλους υπό μάλης για διάφορες δουλειές στο Δημόσιο, ούτε καν να κατεβάζουμε στοιχεία από το gov.gr», πρόσθεσε ο Δημήτρης Παπαστεργίου.