H φρεγάτα «Ύδρα» επελέγη από το Πολεμικό Ναυτικό για να συμμετάσχει στην πολυεθνική επιχείρηση «Prosperity Guardian», που, κάτω από την ηγεσία και την προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών, πρόκειται να αναπτυχθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες στην Ερυθρά θάλασσα για την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούτι της Υεμένης.

Η φρεγάτα Ύδρα, αποτελεί μία από τις τέσσερις τύπου ΜΕΚΟ 200 που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό και επιλέχθηκε να «εκπροσωπήσει» την Ελλάδα στην επιχείρηση «Prosperity Guardian». Είναι τύπου ΜΕΚΟ 200 ΗΝ, καθελκύσθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας τον Ιούνιο του 1991 και παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό τον Οκτώβριο του 1992. Η χώρα μας διαθέτει ακόμη τρία πλοία του ίδιου τύπου, τις «Ψαρά», «Σπέτσαι» και «Σαλαμίς». Διαθέτει εξελιγμένα δορυφορικά συστήματα και βαρύ οπλισμό που μπορεί να ανταποκριθεί στις απειλές των Χουτι.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η φρεγάτα θα διαθέτει drones, τα οποία θα εκτελούν αποστολές αναγνώρισης αλλά και έγκαιρής προειδοποίησης για αεροπορικές η άλλες απειλές. Η φρεγάτα «Ύδρα» διαθέτει επίσης ελικόπτερο ναυτικής συνεργασίας, έχει μηχανισμούς αυτοπροστασίας, σύγχρονο ραντάρ και κέντρο ελέγχου πυρός που κατευθύνει και ελέγχει τα οπλικά της συστήματα. Όπως είχε επισημάνει στις 21 Δεκεμβρίου 2023 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας, ανακοινώνοντας τη συμμετοχή της χώρας μας στον πολυεθνικό συνασπισμό «Η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, έχει πρωταρχικό συμφέρον για τη διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών». Να σημειώσουμε πως η Επιχείρηση «Prosperity Guardian», θα διαδεχθεί την σημερινή Δύναμη Επιχειρήσεων 153 η οποία υπάγεται στις Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις που εδρεύουν στο Μπαχρέιν.