Την περασμένη Τρίτη στο Λαϊκό Νοσοκομείο, πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από ζωντανό δότη.  Δότης ένας 50χρονος πατέρας και λήπτρια η 23χρονη κόρη του, που αντιμετώπιζε κακοήθεια στο συκώτι.

Η μόνη ριζική λύση που πρότειναν οι γιατροί ήταν η μεταμόσχευση  και ο πατέρας της δεν δίστασε στιγμή να σώσει τη ζωή της κόρης του. «Ένιωσα ευλογημένος που βγήκα συμβατός και μπόρεσα να δώσω το μόσχευμα στην κόρη μου» ανέφερε ο πατέρας της κοπέλας, Σπύρος Αϊλαμάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Η περιπέτεια για την 23χρονη Ελένη άρχισε πριν από έναν χρόνο. Εάν ο πατέρας της δεν ήταν συμβατός, τότε θα έμπαινε στη λίστα.

«Το πρόβλημα ξεκίνησε από τον Ιούλιο όταν εντοπίσαμε κάποιον όγκο στο συκώτι, κάναμε μια επέμβαση και η βιοψία μας έδειξε ότι είναι κακοήθεια. Το ζητούμενό μας ήταν να σωθεί η κόρη μας πάνω από όλα» τόνισε ο πατέρας της 23χρονης.

Από την πλευρά της, η 23χρονη η οποία ακόμα νοσηλεύεται και αναρρώνει τόνισε: «Είμαι καλά. Είχα καλή ανάρρωση. Ευχαριστώ τους γιατρούς και την ομάδα».

Άδωνις Γεωργιάδης: Επισκέφθηκε στο «Λαϊκό» την 23χρονη


Στο «Λαϊκό» βρέθηκε σήμερα (11/1) ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να δει την 23χρονη που πριν λίγες ημέρες υπεβλήθη επιτυχώς στην πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη, ο οποίος είναι ο πατέρας της.

Ο κ. Γεωργιάδης ενημερώθηκε ότι τόσο ο πατέρας όσο και η κόρη έχουν καλή και άμεση μετεγχειρητική πορεία.

Η επέμβαση αυτή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών από την ομάδα του καθηγητή Χειρουργικής Γεωργίου Σωτηρόπουλου και με τη συμμετοχή του Γερμανού καθηγητή Dieter Broering.