Δημήτρης Χούπης: Με στρατιωτικές τιμές η τελετή παράδοσης - παραλαβής των καθηκόντων του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ - Το μήνυμα του Κωνσταντίνου Φλώρου (Εικόνες & Βίντεο)
Ευέλπιδες όλων των τάξεων απέδωσαν τιμές στον νέο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και στον Κωνσταντίνο Φλώρο
Ευέλπιδες όλων των τάξεων απέδωσαν τιμές στον νέο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και στον Κωνσταντίνο Φλώρο.
*Διαβάστε εδώ: ΚΥΣΕΑ: Γιατί επελέγη Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο Δημήτρης Χούπης - Διδάκτωρ με γνώσεις κυβερνοπολέμου και χαοτικής κρυπτογραφίας
Στην ομιλία του, στην οποία δήλωσε συγκινημένος, καθώς αποχωρεί μετά από 43 χρόνια στο στράτευμα, ο Kωνσταντίνος Φλώρος είπε ότι «μπορώ να αναφέρω με υπερηφάνεια και τιμή ότι αποστολή εξετελέσθη. Ούτε μια σπιθαμή γης λιγότερη, ούτε ένας κόκκος άμμου χαμένος κι αυτό χάρη σε όλους εσάς. Σας ευγνωμονώ. Συνεχίστε να κάνετε την Ελλάδα ισχυρή και σεβαστή από όλους και να θυμάστε πάντα τα λόγια του εθνικού ποιητή "κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα και θα νιώσεις μέσα σου κάθε είδος μεγαλείου"».
Αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας με τους οποίους συνεργάστηκε, για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του, ο απερχόμενος αρχηγός ΓΕΕΘΑ σημείωσε ότι επί της θητείας του «ξαφνιάσαμε συμμάχους και εταίρους, αλλά κυρίως αντιπάλους, κάνοντας πολλές φορές πολλά πράγματα για πρώτη φορά».
Όπως σημείωσε, μάλιστα, «δεν ήταν μόνο το 2020 δύσκολο, αλλά μέχρι και πριν από μερικούς μήνες τα πράγματα ήταν δύσκολα με στιγμές έντασης».
Από την πλευρά του ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Χούπης, επισήμανε την ανάγκη οι Ένοπλες Δυνάμεις να μετεξελιχθούν για να αντιμετωπίσουν κάθε σύγχρονη ή υβριδική απειλή.
Όπως είπε, «οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να προσαρμοστούν επιχειρησιακά και οργανωτικά λαμβάνοντας υπόψην τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας».
Φρόντισε, δε, να στείλει το μήνυμα ότι «σε μια περιοχή που η γεωγραφία παράγει ιστορία, δεν είναι ανεκτή ούτε μια διολίσθηση σε ό,τι αφορά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα».
«Διαβεβαιώ ότι θα καταβάλω κάθε ικμάδα των δυνάμεών μου και θα αφιερώσω όλη μου την ενέργεια προκειμένου να διασφαλίσω το ουκ άνευ ιδανικό της εθνικής ασφάλειας το οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις εγγυόνται και θα ευγγόταν ως το διηνεκές», είπε ακόμα ο κ. Χούπης
Δημήτης Χούπης: Ποιος είναι ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ
Ο αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης γεννήθηκε το 1965 στα Νέα Κερδύλλια Σερρών.
Εισήχθη το 1983 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1987 με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού Διαβιβάσεων. Ως τεταρτοετής Εύελπις (1986-1987) διετέλεσε αρχηγός Αρχιλοχίας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.
Φοίτησε με άριστα σε όλες τις σχολές και τα σχολεία του Όπλου του, επί διετία στη ΣΤΗΑΔ (Ραδιοηλεκτρολόγος Α΄), καθώς και στη Σχολή Πολέμου, με διακεκριμένη φοίτηση. Εκπαιδεύτηκε σε Σχολεία Εξειδίκευσης του Όπλου και Ειδικών Δυνάμεων στην Ελλάδα και στα αντίστοιχα του ΝΑΤΟ-Γερμανία (Περιπόλων Μακράς Ακτίνας Δράσης, Επικοινωνιών-Κρυπτογραφίας, Σχεδίασης Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Πολέμου, Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων). Είναι εν ενεργεία αλεξιπτωτιστής ελευθέρας πτώσης. Το 2012 επελέγη και φοίτησε στη Σχολή Εθνικής Άμυνας του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ Defence College) (SC-121).
Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του μέχρι και ανώτερος αξιωματικός, υπηρέτησε σε Μονάδες Διαβιβάσεων, Ηλεκτρονικού Πολέμου, Ηλεκτρονικής Επιτήρησης και Ειδικών Δυνάμεων. Υπηρέτησε επί τριετία ως ομαδάρχης του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ). Ως επιτελής υπηρέτησε σε επιτελεία Σχηματισμών, Μειζόνων Σχηματισμών και στο ΓΕΣ. Ως διοικητής υπηρέτησε επί διετία στον Λόχο ΗΠ του Δ΄ΣΣ (Ξάνθη), στον Λόχο ΔΒ της ΕΛΔΥΚ, στον ΔΒ της II Μ/Κ ΜΠ (Έδεσσα) και διοικητής Μονάδας στο 472 Τάγμα Επιτήρησης-Πληροφοριών της ΑΣΔΕΝ (Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα). Έχει υπηρετήσει επί τριετία στο Διεθνές Επιτελείο της Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (2006-2009) ως επιτελής Σχεδιασμού των Επικοινωνιών της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν (ISAF) μετά την επιτυχή πιστοποίησή του ως διαχειριστής Έργων ( Project Manager Practitioner) από το NATO, ως επιτελάρχης της 80 ΑΔΤΕ (Κως) (2013-2014), τμηματάρχης Τρεχουσών Επιχειρήσεων (ΓΕΣ/Α1) του ΓΕΣ (2014-2015) και ως διευθυντής στο Επιτελικό Γραφείο του Α΄ Υπαρχηγού ΓΕΣ (Επιχειρήσεις-Αμυντική Σχεδίαση-Εκπαίδευση) (2015-2016).
Ως ανώτατος αξιωματικός (ταξίαρχος) προήχθη το έτος 2016, τοποθετήθηκε ως δ/ντής της Δ/νσεως Οπλιτών Θητείας του ΓΕΣ (2016-2017), διοικητής Ταξιαρχίας της 80 ΑΔΤΕ (Κως) (2017-2018), υποδιοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (2018-2019) μέχρι και της προαγωγής του σε υποστράτηγο. Το έτος 2019 προήχθη σε υποστράτηγο και τοποθετήθηκε ως διοικητής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, το 2020 ως διοικητής Μεραρχίας της 95 ΑΔΤΕ (Διαγοριδών) και το 2021 ως διευθυντής Ε’ Κλάδου (Στρατιωτικών Πληροφοριών - Ασφαλείας) του ΓΕΕΘΑ.
Στις 9 Μαρτίου 2022 προήχθη σε αντιστράτηγο και τοποθετήθηκε ως διοικητής της ΑΣΔΕΝ.
Στις 17 Ιανουαρίου 2023, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.
Τιμήθηκε με όλα τα προβλεπόμενα παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις, καθώς και με τις πτέρυγες Αλεξιπτωτιστών 5 χωρών του ΝΑΤΟ.
Είναι διδάκτωρ, με άριστα, του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ στα Συστήματα Μετάδοσης της πληροφορίας. Διαθέτει τίτλους μεταπτυχιακής εξειδίκευσης στα αντικείμενα «Στρατηγική και Διπλωματία» στον «Στρατηγικό Σχεδιασμό και Διαχείριση Κρίσεων» και είναι απόφοιτος της 7ης ΕΣ μεταπτυχιακού σεμιναρίου «διά βίου μάθησης» στο Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης, υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ. Είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων, όπως επίσης έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών εργασιών, άρθρων, μελετών και ανακοινώσεων σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια σε αντικείμενα της διδακτορικής του διατριβής, κρυπτασφάλειας (χαοτική κρυπτογραφία - fractals), στρατηγικής κυβερνοπολέμου και ειδικά θέματα Μη Επανδρωμένων Συστημάτων.
Ομιλεί άριστα την αγγλική και τη γαλλική σε επίπεδο εργασίας. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.