Αναστάτωση επικρατεί στο Λεωνίδιο, μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης (16/01). Όπως μετέδωσε στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων η ΕΡΤ, οι κάτοικοι τρόμαξαν από την έντονη σεισμική δραστηριότητα και όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «από τις 6 και μετά η γη χοροπηδούσε».

Έκτοτε έχουν καταγραφεί περισσότεροι από δέκα μετασεισμοί από 1,8 Ρίχτερ έως 3,3 Ρίχτερ. Μέχρι στιγμής οι σεισμολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί καθώς δεν μπορούν ακόμα να πουν με βεβαιότητα εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό και αυτό γιατί στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει ένα μεγάλο ρήγμα που δεν έχει δώσει ιστορικό σεισμών.

Κλιμάκια του δήμου έκαναν έλεγχο σε όλα τα δημόσια κτίρια, και στην συνέχεια ενημέρωσαν το Υπουργείο πολιτικής προστασίας και κλιματικής κρίσης, μηχανικοί του οποίου θα επισκεφτούν τις επόμενες ώρες την περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αναφορές για ζημιές στην περιοχή.


Γκανάς για σεισμό στο Λεωνίδιο: Περιμένουμε πώς θα εξελιχθεί

«Ο σεισμός έγινε στην μέση περίπου του Αργολικού κόλπου, μεταξύ Αρκαδίας και Σπετσών. Εκεί υπάρχει ένα μεγάλο ρήγμα που περιμένουμε πως θα εξελιχθεί, εάν δηλαδή θα παραμείνει η ακολουθία αυτή ή θα συνεχίσει», δήλωσε ο Αθανάσιος Γκάνας, Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Καραστάθης για σεισμό στο Λεωνίδιο: Υπήρχε μια έντονη προσεισμική δραστηριότητα

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, αν και στην περιοχή διέρχονται μεγάλα ρήγματα, δεν υπάρχει έντονη σεισμικότητα.

«Αν εξαιρέσουμε ένα σεισμικό γεγονός το 2013 μεγέθους 4,4 Ρίχτερ, η περιοχή δεν έχει δώσει άλλους μέτριας ισχύος σεισμούς. Υπήρχε μια έντονη προσεισμική δραστηριότητα με μεγέθη γύρω στο 3 που κατέληξε στον σημερινό σεισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Καραστάθης, Αναπληρωτής Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου: Το ρήγμα είναι μεγάλο, μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν πλέον την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας προκειμένου να αποφανθούν εάν ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

«Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι. Το βάθος είναι 14 χλμ. το ρήγμα αυτό είναι μεγάλο, μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς, δεν έχουμε όμως ιστορικό για την δραστηριότητα αυτού του ρήγματος», εξηγεί ο Αθανάσιος Γκάνας, Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:


Με πληροφορίες από ΕΡΤ