Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί τις τελευταίες ώρες έγγραφο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, το οποίο φέρεται να περιλαμβάνεται στη δικογραφία που σχηματίζεται για την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, σύμφωνα με το οποίο ο μηχανοδηγός του μοιραίου Intercity αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Την αποκάλυψη που έκανε η ιστοσελίδα iefimerida.gr επιβεβαίωσε η στήλη Big Mouth στο powergame.gr, όπου και δημοσιεύτηκε το σχετικό έγγραφο, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά απάντηση του νοσοκομείου σε εισαγγελική εντολή.

H βεβαίωση νοσηλείας του μηχανοδηγού:

mixanodigos


Σοβαρά προβλήματα υγείας είχε ο μηχανοδηγός του μοιραίου Intercity 

Όπως προκύπτει, ο 59χρονος Γιώργος Κουτσούμπας, που τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου οδηγούσε τη μοιραία αμαξοστοιχία IC62 και βρήκε ακαριαίο θάνατο μαζί με άλλα 56 άτομα, τον Μάρτιο του 2017 είχε εισαχθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της αχαϊκής πρωτεύουσας, όπου παρέμεινε νοσηλευόμενος επί περίπου δύο εβδομάδες στη νευροχειρουργική κλινική, έπειτα από «αιμορραγία εγκεφάλου» και «ρήξη ανευρύσματος της βασικής αρτηρίας» (εγκεφαλικό). Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο άτυχος μηχανοδηγός είχε υποβληθεί στο παρελθόν σε εμβολισμό και διακομίστηκε εκ νέου στο νοσοκομείο λόγω «υποτροπής ανευρύσματος εγκεφάλου».

Σύμφωνα με το iefimerida. gr, υπάρχουν μαρτυρίες γιατρών που επιβεβαιώνουν στην Εισαγγελία ότι «ο ασθενής είχε ιστορικό υπαραχνοειδούς αιμορραγίας εγκεφάλου λόγω ρήξης ανευρύσματος της βασικής αρτηρίας και είχε υποβληθεί σε εμβολισμό προ 12ετίας». Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, αποτελεί πάγια ιατρική τακτική ο ασθενής να υπογράφει «συγκατάθεση για εμβολισμό ανευρύσματος», η οποία καθιστά σαφές ότι στις πιθανές επιπλοκές συγκαταλέγονται οι «διαταραχές μνήμης, η παράλυση άκρων, η σύγχυση, οι διαταραχές όρασης και μνήμης».

Το μεγάλο πλέον ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι κατά πόσο τόσο η Hellenic Train όσο και η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) γνώριζαν το ιστορικό υγείας του 59χρονου μηχανοδηγού, καθώς η ΡΑΣ είναι εκ του νόμου υποχρεωμένη να ελέγχει τους ιατρικούς φακέλους των μηχανοδηγών, αφού τηρεί το Εθνικό Μητρώο Αδειών Μηχανοδηγού.

Ένταση στη Βουλή

Στο μεταξύ, το θέμα αυτό απασχόλησε χθες και την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την τραγωδία των Τεμπών, καθώς κλήθηκε να απαντήσει η πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Ιωάννα Τσιαπαρίκου. Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης ζήτησε τον πλήρη ιατρικό φάκελο του μηχανοδηγού. Η πρόεδρος της ΡΑΕ προσκόμισε δύο έγγραφα για τον 59χρονο, επισημαίνοντας ότι ο κάθε μηχανοδηγός ελέγχεται από τετραμελή επιτροπή γιατρών (καρδιολόγο, νευρολόγο-ψυχίατρο, ΩΡΛ και οφθαλμίατρο), οι οποίοι συντάσσουν ένα πιστοποιητικό υγείας που στέλνουν στη ΡΑΕ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»