Οι καταναλωτές βιώνουν τη σκληρή πραγματικότητα της ακρίβειας, καθώς οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής ανεβαίνουν, δημιουργώντας κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας. Η αύξηση αφορά όχι μόνο στο κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά φαίνεται να επεκτείνεται και σε άλλες κατηγορίες, με τα όσπρια και το ρύζι να βρίσκονται στο επίκεντρο του συνεχιζόμενου κύματος ανατιμήσεων.

Οι καταναλωτές, οι οποίοι πλέον σε κάθε επίσκεψή τους στα σούπερ μάρκετ βλέπουν τις τιμές να ανεβαίνουν σε βασικά είδη διατροφής, ψάχνουν λύσεις για να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα έξοδά τους.

Η ακρίβεια φαίνεται πως «χτυπά» και τα όσπρια, ενώ ούτε το ρύζι φαίνεται να γλιτώνει από το συνεχιζόμενο κύμα ανατιμήσεων.

Αυξήσεις-φωτιά

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

– Φακές: €1,90 (Ιανουάριος ’22), €2,20–€5,12 (Ιανουάριος ’23), €2,00-€7,40 (Ιανουάριος ’24)

– Φασόλια μέτρια: €3,94 (Ιανουάριος ’22), €2,14-€6,36 (Ιανουάριος ’23), €2,50-€8,38 (Ιανουάριος ’24)

– Γίγαντες (εισαγωγής): 3,98€ (Ιανουάριος ’22), 4,14€ (Ιανουάριος ’23), 4,98€ (Ιανουάριος ’24)

– Γίγαντες (Πρεσπών): €8,00 (Ιανουάριος ’22), €11,96 (Ιανουάριος ’23), €11,00-€12,60 (Ιανουάριος ’24)

– Ρεβίθια: €5,48 (Ιανουάριος ’22), €6,20 (Ιανουάριος ’23), €6,80 (Ιανουάριος ’24)

– Ρύζι (Καρολίνα): €1,50-€3,20 (Ιανουάριος ’22), €1,44-€3,90 (Ιανουάριος ’23), €2,16-€4,90 (Ιανουάριος ’24).


«Τρεις φορές επάνω από την τιμή του παραγωγού», πουλάνε οι έμποροι λέει, μιλώντας στο MEGA, o πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι πέρυσι οι παραγωγοί πουλούσαν φθηνότερα απ' ό,τι φέτος.

«Πουλάμε φθηνότερα», λέει από την πλευρά του ο Παρασκευάς Στεργίου, παραγωγός.

«Οι παραγωγές μας μένουν στις αποθήκες, δεν φεύγουν όπως παλιότερα. Ο κόσμος δεν μπορεί να αγοράσει με τέτοιες τιμές».