Τρία παιδιά ομόφυλων ζευγαριών μίλησαν στην εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη «Πρωταγωνιστές», με αφορμή το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που αναμένεται να ψηφιστεί.

«Δεν έχουμε καμία διαφορά από μία στρέιτ οικογένεια», λένε η 25χρονη Μαρίλη, η 20χρονη Ανατολή και ο 16χρονος Γιάννης.

Η 25χρονη Μαρίλη, που μεγαλώνει με δύο μπαμπάδες, οι οποίοι αποτελούν ομόφυλο ζευγάρι, πηγαίνει στο pride.

«Για να υπερασπιστώ τα δικαιώματα των δύο πατεράδων μου», λέει η Μαρίλη.

*Διαβάστε εδώ: Ντόρα Μπακογιάννη για ομόφυλα ζευγάρια: Η Κρήτη δεν είναι όπως την παρουσιάζει ο Πολάκης


"Το μόνο που μας νοιάζει είναι η φροντίδα"

Η 20χρονη Ανατολή που ζει με δύο μαμάδες, υπογραμμίζει ότι «το μόνο που μας νοιάζει είναι η φροντίδα», για να σημειώσει και ο 16χρονος Γιάννης για τις δύο μαμάδες του ότι ανήκει «σε μία οικογένεια που με αγαπούν».

Κοινή συνισταμένη και των τριών παιδιών είναι ότι έχουν βιώσει την ίδια αγάπη με αυτή των οικογενειών των ετερόφυλων ζευγαριών, με έναν μπαμπά και μία μαμά, και πως ταυτόχρονα «αυτοπροσδιορίζονται ως στρέιτ».


"Ποτέ δεν ήταν μυστικό για την οικογένειά μας"

Η Μαρίλη μεγαλώνει τα τελευταία οκτώ χρόνια με δύο μπαμπάδες και «πιο πριν ήμουν με τη μαμά και τον μπαμπά».

Όπως είπε, «αυτή η αλλαγή προέκυψε επειδή ο μπαμπάς μου ερωτεύτηκε έναν άνδρα. Με τη μητέρα μου είχαν αποφασίσει να έχουν ανοιχτό γάμο και όταν έγινα 18, πήραν διαζύγιο και από τότε έχω δύο σπίτια, το ένα με τη μαμά μου και το άλλο με τους μπαμπάδες μου».

Η αλλαγή, ωστόσο, είχε γίνει απ' όταν η Μαρίλη ήταν ετών 15, οπότε «ξεκινήσαμε να είμαστε οικογένεια με τους δύο μπαμπάδες».

Η ίδια λέει ότι βίωσε την αλλαγή αυτή «πολύ φυσιολογικά, γιατί ήταν ο έρωτας μεταξύ δύο ανθρώπων, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Ο μπαμπάς μου έλεγε πάντα ότι ερωτευόμαστε ψυχές και όχι ανθρώπους και οι ψυχές δεν έχουν φύλο».

Άλλωστε, όπως συμπληρώνει, «ποτέ δεν ήταν μυστικό για την οικογένειά μας. Στο pride του 2015 συμμετείχαμε οικογενειακώς, η μαμά, ο μπαμπάς και εγώ με το σωματείο διεμφυλικών. Η γιαγιά μου την έχει αγκαλιάσει αυτή τη σχέση, όπως και όλη η οικογένεια έχει αγκαλιάσει τον σεξουαλικό προσανατολισμό του πατέρα μου. Κάτι μακρινοί συγγενείς που έχει τύχει να εκφράσουν ομοφοβία, η οικογένειά μου και εγώ τους έχουμε εξοστρακίσει».

Η ίδια ξεκαθαρίζει ότι «δεν επιτρέπω στον κύκλο μου να εκφράζουν ομοφοβικές απόψεις. Μιλάω ανοιχτά για να δω αν ο άνθρωπος που είναι δίπλα μου το πιστεύει όταν λέει ότι δεν είναι ομοφοβικός. Θα ήθελα πολύ να κάνω μια οικογένεια με τον άντρα μου στο μέλλον. Σκέφτομαι και τα παιδιά, τα πάω πολύ καλά μαζί τους. Είμαι στρέιτ γυναίκα. Δεν ένιωσα ποτέ έλξη για τις γυναίκες, θα μπορούσε, αλλά δεν συνέβη. Δεν έπαιξε ποτέ ρόλο στις επιλογές μου ο σεξουαλικός προσανατολισμός του πατέρα μου».

Όπως καταλήγει, ο λόγος που συμμετέχει στο pride δεν είναι η σεξουαλικότητά της, «αλλά γιατί το υποστηρίζω και αγωνίζομαι για τα δικαιώματα της οικογένειάς μου και τα δικά μου ως παιδί μιας τέτοιας οικογένειας».


"Πολλοί δεν καταλαβαίνουν ότι εμάς τα παιδιά δεν μας νοιάζει αν οι γονείς μας είναι με άντρα ή με γυναίκα"

Η Ανατολή παρακολουθεί από το εξωτερικό τη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, σχολιάζοντας ότι «πολλοί είναι αφοριστικοί, χωρίς να ξέρουν ανθρώπους που να είναι γκέι ή λεσβίες και λένε άσχημα πράγματα».

Όπως λέει, «ήξερα από πάντα ότι (σ.σ.: η μητέρα της) ήταν με γυναίκες αντί για άντρες. Πριν από οκτώ χρόνια η μαμά μου γνώρισε τη Μαρίνα και παντρευτήκανε. Εκείνη η ημέρα ήταν μία από τις πιο χαρούμενες της ζωής μου. Ήταν η στιγμή που δημιουργήθηκε η οικογένεια και ένιωσα την αίσθηση της οικογένειας».

«Πολλοί δεν καταλαβαίνουν ότι εμάς τα παιδιά δεν μας νοιάζει αν οι γονείς μας είναι με άντρα ή με γυναίκα και το μόνο που μας νοιάζει είναι να νιώθουμε αγάπη και φροντίδα, ότι είναι στο πλευρό μας και εγώ το έχω νιώσει αυτό με τη Μαρίνα. Είμαι ευγνώμων που βρήκαν η μία την άλλη επειδή είναι χαρούμενη (σ.σ.: η μητέρα της) και αυτό θέλουν όλα τα παιδιά. Αυτή την την ευτυχία που νιώθουν την εισπράττω εγώ γιατί μπορούν και αυτές μετά να είναι καλοί γονείς», προσθέτει η 20χρονη Ανατολή.


"Μεγάλωσα και αγάπησα την οικογένειά μου"

Ο 16χρονος Γιάννης που θέλει να γίνει καπετάνιος του εμπορικού ναυτικού, περιγράφει ως «κανονικά» τα παιδικά του χρόνια «με τη μητέρα μου και με τη δεύτερη μητέρα μου».

«Ήταν σαν μία κανονική οικογένεια στην Ελλάδα, με τις καλές, τις μέτριες και τις κακές μέρες. Μεγάλωσα σε οικογένεια που με αγαπούσαν πολύ σε κάθε στάδιο της ζωής μου, δεν υπήρχε καμία διαφορά από μία στρέιτ οικογένεια», συμπληρώνει ο 16χρονος.

Στην ερώτηση πώς τον αντιμετώπιζαν οι συνομήλικοί του, ο Γιάννης αναφέρει ότι «στους πιο κοντινούς φίλους έλεγα ότι έχω δύο μητέρες, Στην αρχή ήταν λίγο μπερδεμένοι, αλλά μετά από μια εξήγηση, έβλεπα ότι δεν είχαν κανένα πρόβλημα».
Ο ίδιος λέει ότι «εγώ δεν βίωσα μπούλινγκ, αλλά σίγουρα υπάρχουν περιπτώσεις. Είμαι στρέιτ, αλλά ποτέ δεν ντράπηκα για την οικoγένειά μου».

Όσον αφορά την αντίδρασή του στα αρνητικά σχόλια, τονίζει ότι «αν κάποιος μου πει κάτι, δεν τον αφήνω να με θυμώσει και να με επηρεάσει το σχόλιό του. Αλλά, βέβαια, υπάρχουν πάντα τα αρνητικά τύπου "αυτοί δεν μπορούν να να μεγαλώνουν τα παιδιά, κάποιος να τα πάρει" λες και ζούμε σε μία οικογένεια του σατανά και να μπούμε φυλακή γι' αυτό που είμαστε».

«Μία οικογένεια στρέιτ με μία οικογένεια ΛΟΑΤΚΙ δεν έχει καμία διαφορά στην αγάπη και τη φροντίδα στα παιδιά τους», τονίζει κατηγορηματικά ο 16χρονος.

Όπως εξομολογείται ο νεαρός Γιάννης, η εξήγηση από τη μητέρα του έγινε απ' όταν ήταν μικρός και «έβλεπα πάντα δύο μητέρες, χωρίς πατρική φιγούρα. Μου εξήγησε ότι μπορεί να είμαστε λίγο διαφορετικοί από τις άλλες οικογένειες, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Μπορεί να ήμουν μπερδεμένος στην αρχή, αλλά μεγάλωσα και αγάπησα την οικογένειά μου. Η ζωή μου ήταν γεμάτη με ευτυχισμένες στιγμές και με πολύ λιγότερα προβλήματα από αυτά που πιστεύει κάποιος ότι υπάρχουν σε μια ΛΟΑΤΚΙ οικογένεια».