Τη χάραξη του νέου χάρτη των δικαστηρίων με σκοπό την επιτάχυνση της δικαιοσύνης και την απομείωση του τεράστιου όγκου υποθέσεων που συγκεντρώνονται σε κάποια δικαστήρια παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

Η ενοποίηση του πρώτου βαθμού της Δικαιοσύνης, δηλαδή ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων, αλλά και η προσθήκη περίπου 1.000 δικαστών προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση αποτελούν τις βασικές αλλαγές του δικαστικού χάρτη της χώρας, που στοχεύουν στην καλύτερη κατανομή ανθρώπινου δυναμικού και υπηρεσιών με την ενσωμάτωση των ειρηνοδικών στους πρωτοδίκες και τη δημιουργία κεντρικών πρωτοδικείων. Μάλιστα, οι 962 ειρηνοδίκες αναμένεται να αναβαθμιστούν και σε επίπεδο επετηρίδας, ενώ θα εκδικάζουν πλέον υποθέσεις με αντικείμενο έως 250.000 ευρώ, από 25.000 που ήταν το όριο στα ειρηνοδικεία.

Ποια εξαιρούνται

Σύμφωνα με τις προωθούμενες αλλαγές, η ενοποίηση του πρώτου βαθμού προβλέπει πως σε κάθε νομό θα υπάρχει μόνο ένα κεντρικό πρωτοδικείο, πιθανότατα στην πρωτεύουσα του νομού. Επιπλέον, θα μπει λουκέτο στα 64 ειρηνοδικεία που λειτουργούν σήμερα στις πρωτεύουσες των νομών, ενώ την ίδια τύχη θα έχουν και μικρά ειρηνοδικεία που υπολειτουργούσαν και δεν θα αντικατασταθούν από άλλη μορφή. Σημειώνεται πως προβλέπεται να εξαιρεθούν από το κλείσιμο ειρηνοδικεία που βρίσκονται σε νησιά και παραμεθόριες περιοχές.

Στον αντίποδα, ειρηνοδικεία που δεν βρίσκονται στις πρωτεύουσες ή είναι πολύ μικρά και βρίσκονται σε κωμοπόλεις θα αντικατασταθούν από μικρά πρωτοδικεία. Για παράδειγμα, προβλέπεται το Ειρηνοδικείο Γυθείου να γίνει μικρό Πρωτοδικείο, που θα δικάζει σοβαρότερες και περισσότερες υποθέσεις. Κάτι ανάλογο έχει προβλεφθεί για το Αίγιο, την Κάρυστο και το Αγρίνιο, αφού το κεντρικό πρωτοδικείο του νομού θα λειτουργεί στο Μεσολόγγι.

Ρολά σε 13 ειρηνοδικεία της Αττικής

Ρολά θα κατεβάσουν τα 13 ειρηνοδικεία της Αττικής και έξι από αυτά μετατρέπονται σε μικρά πρωτοδικεία, που θα εδρεύουν σε Περιστέρι, Μαρούσι, Κορωπί, Λαύριο, Ίλιον και Αγία Παρασκευή. Αυτά θα δικάζουν υποθέσεις με αντικείμενο έως 250.000 ευρώ διευκολύνοντας πολίτες που δεν θα χρειάζεται να κατέβουν στο κέντρο και παράλληλα θα αποσυμφορηθεί το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Το υπερφορτωμένο και μεγαλύτερο πρωτοδικείο της χώρας, που βρίσκεται στην Αθήνα (δικάζει το 55% της δικαστηριακής ύλης του πρώτου βαθμού) θα διασπαστεί και θα δημιουργηθούν δύο Πρωτοδικεία Αθηνών. Το πρώτο θα αφορά τις ποινικές υποθέσεις και το δεύτερο τις αστικές, εμπορικές κ.ά. Το Ποινικό Πρωτοδικείο Αθηνών θα στεγάζεται στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, ενώ το δεύτερο θα στεγαστεί στο δικαστικό μέγαρο που δημιουργείται ήδη πίσω από τον Άρειο Πάγο. Πάντως, η διοίκηση στα δύο πρωτοδικεία θα είναι ενιαία, όπως σήμερα, ενώ οι δικαστές θα υπηρετούν στο ποινικό ή στο πολιτικό πρωτοδικείο για μία διετία. Αυτό που εξετάζεται είναι η διχοτόμηση στο Πρωτοδικείο Πειραιώς.

Αλλαγή στον Πειραιά

Σημαντική αλλαγή προωθείται για τα δικαστήρια του Πειραιά που θα αναλάβουν πλέον το σύνολο των δήμων του παραλιακού μετώπου της Αθήνας (Φάληρο, Άλιμος, Γλυφάδα, Βούλα, Καλλιθέα, Ταύρος κ.λπ.) με αποτέλεσμα περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες να πρέπει πλέον να απευθύνονται στα Δικαστήρια Πειραιά, οι υπηρεσίες του οποίου θα στεγαστούν σε νέο κτίριο.

Σε λειτουργία θα παραμείνουν κανονικά και τα 19 εφετεία της χώρας, αλλά θα υπάρξει χωροταξική κατανομή αφού σε πολλά επεκτείνεται η αρμοδιότητά τους. Για παράδειγμα, στη Λακωνία αυτή τη στιγμή λειτουργούν δύο πρωτοδικεία (Σπάρτης και Γυθείου), εκ των οποίων της Σπάρτης ανήκει στο Εφετείο Ναυπλίου και του Γυθείου στο Εφετείο Καλαμάτας. Πλέον τα δύο πρωτοδικεία θα ενοποιηθούν στη Σπάρτη και θα υπάγονται στο Εφετείο Καλαμάτας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»