Δημοτικοί αστυνομικοί θα περιπολούν καθημερινά στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, από τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, πατάσσοντας την παράνομη στάθμευση, η οποία έχει γίνει πραγματική μάστιγα. Διαβάσεις ΑΜΕΑ, διάδρομοι τυφλών, πεζοδρόμια και πλατείες, γενικά κάθε δημόσιος χώρος που γίνεται παράνομο πάρκινγκ μπαίνει στο στόχαστρο των 200 δημοτικών «σερίφηδων», που θα περιπολούν εποχούμενοι σε δίκυκλες μοτοσικλέτες και θα μοιράζουν κλήσεις. Πριν από την επιχείρηση όμως που φιλοδοξεί να θέσει τέλος στο παράνομο παρκάρισμα, προηγήθηκε ενημερωτική δράση σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, όπως Αριστοτέλους, 3ης Σεπτεμβρίου, Πατησίων, Αχαρνών, Φιλολάου, Υμηττού, Σπύρου Μερκούρη, Πανόρμου και Λένορμαν.

Οι δημοτικοί αστυνομικοί ενημέρωναν με ηχητικές προειδοποιήσεις με σφυρίχτρα ή σειρήνα αυτούς που είχαν παρκάρει παράνομα, για τις συνέπειες της αντικοινωνικής συμπεριφοράς τους.


Αποτροπή

«Η παράνομη στάθμευση δυσχεραίνει την κυκλοφορία των οχημάτων, προκαλεί κυκλοφοριακό κομφούζιο και είναι αρνητικός παράγοντας για την καλή λειτουργία της πόλης. Η θετική και καλών προθέσεων δράση της Δημοτικής Αστυνομίας έχει σκοπό να αποτρέψει -με ενημερωτικό τρόπο σε πρώτη φάσητην παράνομη στάθμευση. Η προσπάθεια αυτή είναι ενταγμένη στη δέσμευση της δημοτικής Αρχής να αποδώσει την πόλη στους κατοίκους της. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι δημοτικοί κοινόχρηστοι χώροι θα είναι προσβάσιμοι σε όλους. Χρειάζεται, λοιπόν, ταυτόχρονα με την εφαρμογή του νόμου, αλλαγή νοοτροπίας και εκπαίδευση των πολιτών για μια σωστή οδική συμπεριφορά», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.

Η χαλάρωση της αστυνόμευσης του παράνομου παρκαρίσματος που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην πρωτεύουσα ίσως εξηγείται από τη μείωση της δύναμης της Δημοτικής Αστυνομίας της Αθήνας, από 1.300 σε 400 άτομα, στο ένα τρίτο δηλαδή της αρχικής της δύναμης. Αποτέλεσμα αυτής της συρρίκνωσης ήταν ελάχιστοι δημοτικοί αστυνομικοί να βρίσκονται στον δρόμο και να εφαρμόζουν τα νόμιμα. Σύντομα, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΣ, θα δημοσιευτεί η προκήρυξη από τον ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 1.213 δημοτικών αστυνομικών, εκ των οποίων 181 θα ενισχύσουν τη Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας. Από τους 181, οι 153 θα είναι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) και οι 14 Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ).


Αρμοδιότητες

Οι νέοι δημοτικοί αστυνομικοί μαζί με τους ήδη υπηρετούντες θα έχουν διευρυμένες αρμοδιότητες, καθώς θα λειτουργούν εντός ενός νέου νομοθετικού πλαισίου που ψηφίστηκε επί υπουργίας Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Εσωτερικών. Πρόθεση της νέας δημοτικής Αρχής είναι η επαρκέστερη αστυνόμευση των 7 διαμερισμάτων και 38 συνοικιών της Αθήνας, με την ίδρυση νέων Δημοτικών Αστυνομικών Τμημάτων, όπου κριθεί απαραίτητο.

Μετά την «επιχείρηση σκούπα» για το παράνομο παρκάρισμα, θα ακολουθήσει νέα εξόρμηση της Δημοτικής Αστυνομίας για την εφαρμογή του νόμου στην παράνομη κατάληψη κοινοχρήστων χώρων από τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων, σε όλες τις περιοχές του κέντρου.