Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα η ΕΛ.ΑΣ, για τη λήψη μέτρων και την παροχή συνδρομής, όπου απαιτείται, σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, ενόψει της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει την επικράτεια

Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. και στοχεύοντας πρωτίστως στην ασφάλεια των πολιτών, συστήνεται η τακτική ενημέρωση για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και την κατάσταση του οδικού δικτύου, καθώς και η αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων.

Αυστηροί έλεγχοι για αντιολισθητικές αλυσίδες

Σε περίπτωση που η μετακίνηση είναι απαραίτητη, επισημαίνεται στους πολίτες να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή αλλά και να ακολουθούν απαρέγκλιτα τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας, προς αποφυγή ατυχημάτων.

Εφόσον εκδοθούν αποφάσεις των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών καθίσταται υποχρεωτική η χρήση αντιολισθητικών μέσων, τα οποία συστήνεται να έχουν διαθέσιμα σε μόνιμη βάση στο όχημά τους, προς αποφυγή ταλαιπωρίας.

Προς αυτό το σκοπό, θα διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι από ειδικά συνεργεία, σε καίρια σημεία κατά μήκος του οδικού δικτύου.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyphdnwm2xm1)

Ως εκ τούτου, οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:

να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων τους με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα,
να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας τους,
να προσαρμόζουν την οδήγησή τους ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες για την απρόσκοπτη οδική κυκλοφορία και ασφάλεια.
Τέλος, υπενθυμίζονται χρήσιμες συμβουλές για ανάλογες καταστάσεις και ειδικότερα:

Οι οδηγοί:

Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, αν πρόκειται να μετακινηθούν.
Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).
Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.
Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.
Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.
Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.
Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.
Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.
Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.
Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.
Οι πεζοί:

Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.
Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.
Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.
Περισσότερες συμβουλές και οδηγίες για την οδική ασφάλεια, λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων, είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (βλ. εδώ), ενώ, στο ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχει και αναλυτική – επικαιροποιημένη ενημέρωση σχετικά με διακοπές -απαγορεύσεις κυκλοφορίας, χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κ.λπ. λόγω καιρικών φαινομένων, για όλη την επικράτεια.

Η Ελληνική Αστυνομία, μέσω των υπηρεσιών επικοινωνίας του Σώματος, θα ενημερώνει συνεχώς για τις συνθήκες που επικρατούν στο οδικό δίκτυο.

Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για το κύμα κακοκαιρίας


Ανησυχία στους κατοίκους των Βορείων Προαστίων για το επερχόμενο διπλό κυμα κακοκαιρίας, που θα φέρει χιονια και ιδιαίτερα χαμηλες θερμοκρασίες, με τους δήμους να… παίρνουν τα μέτρα τους για να το αντιμετωπίσουν.

Στην Κηφισιά έχουν παραδοθεί ήδη σε χιλιάδες σπίτια σακιά με αλάτι για να ρίξουν οι κάτοικοι στις αυλές και στις εισόδους τους αν χιονίσει, προκειμένου να μην δυσκολευτούν οι μετακινήσεις τους.

Δεκατέσσερα εκχιονιστικά οχήματα έχουν ήδη τεθεί σε ετοιμότητα, προκειμένου να επιχειρήσουν για να κρατήσουν ανοιχτούς δρόμους, εφόσον παραστεί τέτοια ανάγκη.

Με 25 οχήματα και 150 τόνους αλάτι ετοιμάζεται και ο Δήμος Διονύσου να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο κύμα κακοκαιρίας. Οι αλυσίδες έχουν ήδη μπει στα βαρύτερα εκχιονιστικά οχήματα και σε κεντρικά σημεία του Δήμου έχουν κατανεμηθεί μεγάλες ποσότητες αλατιού για να χρησιμοποιηθούν όπου υπάρχει ανάγκη στο οδικό δίκτυο σε γειτονιές και κατοικίες.
«Φωτιά»… στις παραγγελίες για καυσόξυλα

Οι προβλέψεις για χιόνια και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έχουν βάλει φωτιά στις παραγγελίες για ξύλα, καθώς είναι πολλοί εκείνοι που σπεύδουν για να προμηθευτούν.

Περιορισμός των μετακινήσεων και χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα οχήματα είναι μερικές από τις συστάσεις στους πολίτες, ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας.

Όλοι οι αρμόδιοι φορείς, αλλά και ομάδες εθελοντών, οργανώνονται για να περιορίσουν τις συνέπειες μιας σφοδρής χιονόπτωσης.

Πότε αναμένεται να «χτυπήσει» η κακοκαιρία - Που θα χιονίσει


Χιόνια αναμένονται στα χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής Θεσσαλίας, την κεντρική & ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, τις Σποράδες, το βορειοανατολικό Αιγαίο, την ανατολική Πελοπόννησο και τα ορεινά της Κρήτης.

Όσον αφορά την Αττική, θα χιονίσει κυρίως στα Βόρεια Προάστια, με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να κάνουν λόγο για πιθανή χιονόστρωση στον Διόνυσο, την Εκάλη, τη Ροδόπολη, τη Δροσιά, την Πεντέλη, το Ντράφι, τους Θρακομακεδόνες, το Κρυονέρι, την Άνοιξη και τον Άγιο Στέφανο. Tα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr αναφέρουν πως ο καιρός θα παρουσιάσει σημαντική μεταβολή στη χώρα κατά τη διάρκεια της Κυριακής (28/1), με έμφαση στα ανατολικά και νότια τμήματα όπου θα επικρατήσει κακοκαιρία μέχρι τουλάχιστον και την Τρίτη 30/01.

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία που θα επικρατήσει πάνω από την Ευρώπη από το Σάββατο 27/01 θα έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτική μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών από τα βορειοανατολικά προς τη χώρα μας, τόσο κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, όσο και στην μέση τροπόσφαιρα. Αναλυτικότερα, στην επιφάνεια του εδάφους θα κυριαρχήσει ο συνδυασμός εκτεταμένου συστήματος υψηλών πιέσεων από τη Δυτική Ευρώπη μέχρι τη Σιβηρία, με βαρομετρικό χαμηλό στην Ανατολική Μεσόγειο, προκαλώντας ενισχυμένο βόρειο-βορειοανατολικό ρεύμα. Παράλληλα, ατμοσφαιρικές διαταραχές στη μέση τροπόσφαιρα θα κινηθούν από την Ουκρανία προς τη χώρα μας.Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού από τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής (28/1) και κυρίως από τη Δευτέρα (29/1) θα είναι:

-η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας
-οι βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στο Νότιο Αιγαίο και ιδιαίτερα στην Κρήτη
-οι χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ανατολικής και νότιας χώρας, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα ανατολικά ηπειρωτικά
-οι τοπικά θυελλώδεις βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι
Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται η απόκλιση της θερμοκρασίας των αερίων μαζών σε σχέση με τις κλιματικές τους τιμές σε ύψος περίπου 1500 μέτρων πάνω από την Ευρώπη την Κυριακή 28/01 και τη Δευτέρα 29/01. Το ατμοσφαιρικό αυτό επίπεδο χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση των θερμοκρασιακών μεταβολών στην κατώτερη ατμόσφαιρα. Όπως παρατηρούμε αέριες μάζες έως και 12 βαθμούς υψηλότερες από τα κλιματικά επίπεδα θα κυριαρχήσουν σε μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, ενώ αέριες μάζες έως και 10 βαθμούς χαμηλότερες από τα κλιματικά επίπεδα θα επικρατήσουν στην Ελλάδα.

Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία για τον επικείμενο χιονιά


Η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συνεδρίασε σήμερα (27.01), με βασικό αντικείμενο στην ατζέντα την επιδείνωση του καιρού, η οποία όπως αναφέρει το δελτίο της ΕΜΥ πρόκειται να εκδηλωθεί σε δύο κύματα.

Το 1ο κύμα θα εκδηλωθεί αύριο Κυριακή 28/01 και το 2ο- το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι και εντονότερο- από το μεσημέρι της Δευτέρας 29/01.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής έλαβαν μέρος ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο  Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος  Θεόδωρος Βάγιας, ο Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), Υποστράτηγος Δημήτριος Μπριόλας, και τα μέλη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, Ευθύμιος Λέκκας (πρόεδρος ΟΑΣΠ), Θεόδωρος Κολυδάς (Διευθυντής της ΕΜΥ), Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος (Διευθυντής Ερευνών  Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών), Δημήτριος Ζιακόπουλος (μετεωρολόγος) και Χριστίνα Σούζη (μετεωρολόγος). 

Η Επιτροπή θα συνεδριάσει στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εκ νέου αύριο το μεσημέρι στις 12:00  και στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί Διυπουργική Επιτροπή με στόχο τον  επιχειρησιακό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και φορέων.

Αύριο τα έκτακτα μέτρα

Όπως έγινε γνωστό η Επιτροπή θα συνεδριάσει στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εκ νέου αύριο το μεσημέρι στις 12:00  και στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί Διυπουργική Επιτροπή με στόχο τον  επιχειρησιακό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και φορέων.

Στη Διυπουργική Επιτροπή αναμένεται να ληφθούν και οι αποφάσεις όσον αφορά τα έκτακτων μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας και εφόσον τα φαινόμενα είναι έντονα με πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοστρώσεις

Μέτρα για εργαζόμενους και σχολεία

Επίσης αναμένεται να εξεταστεί και πώς θα λειτουργήσει ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας με τα αρμόδια υπουργεία να ανακοινώνουν μια σειρά μέτρων και συστάσεων προς εργαζόμενους και εργοδότες.

Όσον αφορά την λειτουργία των σχολείων οι κατά τόπου Περιφέρειες θα κρίνουν σε ποιες περιοχές θα παραμείνουν κλειστά κυρίως για το πρωί τη Τρίτης, εκτός και αν η κακοκαιρία είναι γενικευμένοι σε περισσότερες από μία περιφέρειες οπότε οι αποφάσεις θα ληφθούν από το υπουργείο Παιδείας.

Θα ηχήσει και το 112

Όπως και να έχει όλα θα αξιολογηθούν το μεσημέρι της Κυριακής όταν θα έχει επικαιροποιηθεί το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ επιδείνωσης καιρού και οι μετεωρολόγοι θα ενημερώσουν τους αρμόδιους φορείς για το πώς θα κινηθεί, πότε και ποιες περιοχές θα επηρεαστούν με πυκνές χιονοπτώσεις και τι διάρκεια θα έχουν.

Αύριο θα αξιολογηθεί και σε περιοχές θα σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 με συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cypo5wqxgo2x)

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Σύμφωνα με το τελευταίο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (28-01-24) στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης, της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου ενώ τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα χιονίσει και σε ορεινές περιοχές της Κρήτης.

β) Από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (29-01-24) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Μακεδονίας και της Θράκης, από αργά το απόγευμα όμως θα εξασθενήσουν. Αντιθέτως, ένταση των χιονοπτώσεων προβλέπεται μετά το μεσημέρι της Δευτέρας στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα νησιά του Αιγαίου (στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές της Κρήτης.

Ειδικότερα για την Αττική προβλέπεται ένταση των χιονοπτώσεων από το απόγευμα της Δευτέρας (29-01-24) στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο από το βράδυ.

γ) Την Τρίτη (30-01-24) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου καθώς και στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

δ) Την Τετάρτη οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης.

Καλλιάνος: Χιόνια στα βόρεια προάστια της Αττικής


O μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, σε ανάρτησή του αναφέρει πως ο καιρός χρειάζεται προσοχή από Κυριακή έως την Τετάρτη και από τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει η χιονόπτωση σε αρκετές περιοχές της χώρας και στην Αττική.

Η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου


Από την Κυριακή έως την Τετάρτη, θα επηρεάσουν τη χώρα μας ψυχρές αέριες μάζες από τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει ο υδράργυρος κατά 8-10 °C κατά μέσο όρο για τις περισσότερες περιοχές σε σχέση με τις μέγιστες θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών.

Από τη Δευτέρα θα υποχωρήσει λίγο ακόμα η θερμοκρασία


Ειδικά, τα πιο κρύο 24ωρα θα είναι αυτά της Δευτέρας, της Τρίτης και της Τετάρτης, όπου κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν αρκετά χαμηλά υψομετρικά.

Σε ποια τμήματα της χώρας θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις

Την Κυριακή, στα ανατολικά ηπειρωτικά θα χιονίζει πρόσκαιρα στα ορεινά – ημιορεινά. Όμως από τη δευτέρα θα πέσουν περαιτέρω τα υψόμετρα χιονόπτωσης. Επομένως, κατά διαστήματα, από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη, θα εκδηλώνονται χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα (ενδεικτικά από τα 250-300 m και υψηλότερα) στις παρακάτω περιοχές :
-Αν. Θεσσαλία,
-Κεντρική Στερεά
-Ανατολική Στερεά (και Αττική),
-Εύβοια,
-Σποράδες,
-Βορειοανατολικό Αιγαίο,
-Βορειοανατολική Πελοπόννησος,
-Κυκλάδες – Κρήτη (ορεινά)

Χρειάζεται μια προσοχή στην Αθηνών – Λαμίας

Επίσης, στην Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, θα υπάρξουν τμήματα που οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν ακόμα και στα 100-150 περίπου μέτρα. Εκεί χρειάζεται μια μικρή προσοχή.

Ισχυροί βοριάδες που ίσως δημιουργήσουν προβλήματα στα πλοία

Οι άνεμοι στα πελάγη (βόρειοι / βορειοανατολικοί) θα ενισχυθούν απότομα από το βράδυ της Κυριακής και στη συνέχεια και θα πνέουν με εντάσεις 7-8 και τοπικά στο Αιγαίο 9-10 μποφόρ (ριπές).

Πιθανότατα έρχεται η ώρα των βορείων προαστίων της Αττικής

Σε ότι αφορά στην Αττική, οι χιονοπτώσεις που κατά διαστήματα τη Δευτέρα και την Τρίτη (ειδικά) θα είναι πυκνές, όλο αυτό το 4ήμερο θα εκδηλώνονται από τα παρακάτω υψόμετρα και υψηλότερα :

-Κυριακή: από τα 550-600 m
-Δευτέρα: Στην αρχή της ημέρας από τα 400-450 μέτρα και από το απόγευμα προς βράδυ από τα 300 m.
-Τρίτη: Μέσα στη νύχτα και πριν ξημερώσει, από τα 250-300 μέτρα μέχρι και τις πρωινές ώρες. Στη συνέχεια θα ανέβουν πολύ λίγο τα υψόμετρα αλλά από το βράδυ θα ξαναπέσουν στα 300-350 m. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδέχεται να υπάρξουν πρόσκαιρες εξάρσεις μέσα στη μέρα με πυκνές χιονοπτώσεις σε ακόμα πιο χαμηλά υψόμετρα αλλά αυτό το κρατάμε στο μυαλό μας ως μικρή πιθανότητα.
-Τετάρτη: Μέσα στη νύχτα και πρίν ξημερώσει ενδέχεται να χιονίζει πρόσκαιρα κάπως χαμηλά αλλά μέσα στη μέρα τα υψόμετρα θα ανέβουν λόγω της μικρής ανόδου της θερμοκρασίας.

Σας θυμίζω ότι η Κηφισιά βρίσκεται περίπου στα 250-300 μέτρα. Ενδέχεται να έχουμε και κάποιες εξάρσεις σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου αλλά αυτό το σενάριο δεν έχει μεγάλες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί. Όμως ο καιρός λέει πάντα την τελευταία κουβέντα.

Προσοχή χρειάζεται στην περιφερειακή Υμηττού σε τμήματα που βρίσκονται κοντά στα 300-350 μέτρα υψόμετρα (από οδό Αναστάσεως στου Παπάγου μέχρι το Δημόκριτο) γιατί ενδέχεται κατά περιόδους να χιονίζει και εκεί πυκνά.

Πιθανές χιονοπτώσεις στην Αττική
Πιθανή χιονόστρωση (από πολύ ελαφρά έως αρκετά αξιόλογη) στην Αττική θα έχουν οι παρακάτω περιοχές : Διόνυσος, Εκάλη, Ροδόπολη, Δροσιά, Πεντέλη, Ντράφι, Θρακομακεδόνες, Κρυονέρι, Άνοιξη, Άγιος Στέφανος, Φυλή, Βίλια, πιθανώς και Κηφισιά αλλά και άλλες τριγύρω περιοχές με περίπου αυτά τα υψόμετρα.

Θερμοκρασίες στο κέντρο της Αθήνας

Θερμοκρασίες Αθήνας :
Κυριακή : 4…11 °C
Δευτέρα : 4…9 °C
Τρίτη : 3…8 °C
Τετάρτη : 2…10°C
Ασφαλώς, στα βόρεια προάστια της Αττικής, οι θερμοκρασίες θα είναι κατά 3-4°C χαμηλότερες σε σχέση με τις προαναφερθείσες που αφορούν στο κέντρο της πόλης.

Ισχυρές καταιγίδες στο Αιγαίο
Στο Αιγαίο θα εκδηλώνονται κατά περιόδους πολύ ισχυρές καταιγίδες και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Παγωνιά αλλά καλός καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Στα Δυτικά και Βόρεια τμήματα της χώρας (Επτάνησα, Δυτικά και Βόρεια ηπειρωτικά) δεν αναμένεται τίποτα παραπάνω μέρα από παγωνιά και χαμηλές θερμοκρασίες ειδικά στα ορεινά. Για παράδειγμα, από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη, οι ελάχιστες θερμοκρασίες στα ορεινότερα τμήματα της δυτικής και της βόρειας ηπειρωτικής χώρας θα υποχωρήσουν στους -2 με -4°C, ενώ στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας στους -8 με -10°C.


Λήξη του χιονιά από την Πέμπτη

Βελτίωση του καιρού και άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται από την Πέμπτη σε όλη την Ελλάδα.

ΥΓ(1): Όποιος Μετεωρολόγος εκτιμά ότι είναι Θεός, κάνει λάθος. Επίσης, όποιος πολίτης εκτιμά ότι είμαστε Θεοί, επίσης κάνει λάθος. Άρα ενδέχεται να υπάρξουν μικροδιαφορές σε σχέση με ότι σας αναφέρω και ειδικά για την Τρίτη ή την Τετάρτη που είναι ακόμα κάπως μακριά προγνωστικά. Η γενική εικόνα όμως θα είναι αυτή.

ΥΓ(2): Οι Μετεωρολόγοι είναι επιστήμονες που οφείλουν με ηρεμία και μετριοπάθεια να ενημερώσουν όσο πιο έγκαιρα και σωστά τους πολίτες. Όχι με φωνές, όχι με κραυγές, όχι με “κιτρινισμένους” τίτλους. Να έχετε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο.

ΚΑΤΑΦΘΑΝΟΥΝ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Από την Κυριακή έως την Τετάρτη, θα επηρεάσουν τη χώρα μας ψυχρές...

Δημοσιεύτηκε από Γιάννης Καλλιάνος - Giannis Kallianos στις Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2024