Ως µία από τις πλέον σπάνιες περιπτώσεις εµµονικών θαυµαστριών χαρακτηρίζουν οι αστυνοµικοί την περίπτωση της 39χρονης Π.Ρ., η οποία συνελήφθη στη Χαλκίδα το περασµένο Σάββατο για τη δολοφονία του 43χρονου ξυλουργού, Σάκη Νικολάου. Πρόκειται για κλασική περίπτωση «stalker», µιας εµµονικής γυναίκας δηλαδή, που πρώτη φορά καταγράφεται στα ελληνικά χρονικά να δολοφονεί τον άνθρωπο που επιθυµεί όσο τίποτε άλλο στη ζωή της. Συνήθως τέτοιες δολοφονίες καταγράφονται µε αντεστραµµένους τους ρόλους, δηλαδή ο άνδρας να είναι ο θύτης και η γυναίκα το θύµα. Η 39χρονη επί τρία χρόνια καραδοκούσε, παρακολουθούσε το θύµα της. Του έστελνε µηνύµατα, του µιλούσε διά ζώσης, τον παρενοχλούσε µέσω ∆ιαδικτύου, παρά το γεγονός ότι ο 43χρονος ήταν παιδικός φίλος του συζύγου της και επιπλέον ήταν και παντρεµένος. Η εµµονή της «φούντωσε» κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες το 2021 και έκτοτε µετέτρεψε -σύµφωνα µε την καταγγελία της συζύγου του 43χρονου- σε κόλαση τη ζωή τους.

Δημήτρης Σούρας: Η σκέψη των ανθρώπων που είναι άρρωστοι και χρήζουν άμεσης ψυχικής βοήθειας είναι διαταραγμένη. Δεν γιατρεύεται, αλλά τιθασεύεται με φαρμακευτική αγωγή


∆ύο οι κατηγορίες ανθρώπων που σκοτώνουν

Σύµφωνα µε τον ψυχίατρο ∆ηµήτρη Σούρα, «υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που σκοτώνουν, αυτοί που έχουν ψυχική ασθένεια και αυτοί που έχουν διαταραχή στην προσωπικότητα».

Η περίπτωση του εµµονικού θαυµαστή σχετίζεται, σύµφωνα πάντα µε τον κ. Σούρα, µε την αντικοινωνική ή ψυχοπαθητική διαταραχή στην προσωπικότητα. «Το stalking στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει τεράστια αύξηση. Αυτό οφείλεται κατά έναν τεράστιο λόγο στο ∆ιαδίκτυο, όπου οι άνθρωποι που αντιµετωπίζουν τέτοιου είδους διαταραχές µπορούν να παρακολουθούν στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης τα θύµατά τους πολύ πιο εύκολα, αφού δεν χρειάζεται να τα παρακολουθούν στον δρόµο, όπως γινόταν παλαιότερα. Οταν όµως ο δράστης ή η δράστιδα φτάσει στο σηµείο να παρακολουθεί τις καθηµερινές κινήσεις του θύµατός του στον δρόµο, στη δουλειά του, τότε είναι αντιληπτό πως η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Αυτός ο άνθρωπος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και η επίθεση ακόµη και η δολοφονία του θύµατός του, έπειτα από µια απόρριψη, είναι εξαιρετικά πιθανή», αναφέρει ο γνωστός ψυχίατρος, µιλώντας στην «Απογευµατινή» της Κυριακής.

Η παρουσία ενός προσώπου γίνεται πλέον εµµονή για τον θύτη και η ζωή του περιστρέφεται γύρω από τις κινήσεις που κάνει. Με ποιον µιλάει, γιατί του µιλάει και συνήθως οι θύτες, όταν καταφέρουν να αποκτήσουν επικοινωνία µε τα θύµατά τους, σταδιακά γίνονται φορτικοί, πιέζουν να µαθαίνουν νέα για την προσωπική τους ζωή, ουσιαστικά, λένε οι αστυνοµικοί που έχουν χειριστεί τέτοιες περιπτώσεις, «δεν αφήνουν περιθώριο στα θύµατά τους να... αναπνεύσουν».

Μέχρι εκείνη τη στιγµή, η κατάσταση δεν είναι επικίνδυνη. Οταν όµως δεχθούν την απόρριψη µια, δυο, τρεις φορές, τότε η εµµονή τους περνά σε άλλη διάσταση, εκδηλώνοντας ακραία συµπτώµατα της διαταραχής της προσωπικότητάς τους.

«Αυτοί οι άνθρωποι, οι εµµονικοί θαυµαστές, χρειάζονται -µόλις διαπιστωθούν συµπτώµατα του προβλήµατός τους- άµεση φροντίδα. Κατ’ αρχάς, χρειάζεται να προχωρήσουν σε τακτικότατη ιατρική παρακολούθηση της ψυχικής τους υγείας. Χρειάζονται διαρκή παρακολούθηση από τα πρόσωπα του περιβάλλοντός τους και, κυρίως, χρειάζονται συγκεκριµένη φαρµακευτική αγωγή, ώστε να τιθασεύουν τη διαταραχή τους», τονίζει ο ∆ηµήτρης Σούρας.


Κατακόρυφη αύξηση στους «stalkers» 

Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Αστυνοµίας, κυρίως από τη ∆ίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος, οι «stalkers» έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια και οι καταγγελίες στη συγκεκριµένη υπηρεσία είναι συνεχείς. Η έκθεση των θυµάτων στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης «βοηθούν» στην εµµονική στάση των δραστών, που συνήθως ξεκινούν µε ένα αθώο µήνυµα και καταλήγουν να βοµβαρδίζουν τα θύµατά τους µε µηνύµατα και συνεχείς κλήσεις. «Πού βρίσκεσαι, µε ποιον έχεις βγει, γιατί δεν µου µιλάς;», είναι µερικές από τις ερωτήσεις που κάνουν οι εµµονικοί άνθρωποι προς τα θύµατά τους, σύµφωνα µε τους αστυνοµικούς.

Φυσικά, στις περιπτώσεις που οι δράστες φτάσουν στο έγκληµα, συνήθως ο θάνατος είναι µαρτυρικός και εξαιρετικά βίαιος. Πρόκειται για τα εγκλήµατα πάθους, όπως αποκαλούνται, όπου ο δράστης συνήθως θα χρησιµοποιήσει µαχαίρι και θα το «καρφώσει» δεκάδες φορές στο θύµα του. Στην περίπτωση της Χαλκίδας, η 39χρονη σχεδόν 30 φορές κάρφωσε τα δύο µαχαίρια στο σώµα του 43χρονου.

«Η σκέψη αυτών των ανθρώπων, που είναι άρρωστοι και χρήζουν άµεσης ψυχικής βοήθειας, είναι διαταραγµένη. ∆εν γιατρεύεται, αλλά τιθασεύεται µε φαρµακευτική αγωγή. Εάν παρεκκλίνει του προγράµµατος των φαρµάκων ή ακόµα χειρότερα εάν τα διακόψει, τότε οι συνέπειες ενδεχοµένως να είναι ολέθριες», δηλώνει ο ψυχίατρος ∆ηµήτρης Σούρας, κάνοντας έκκληση σε όσους έχουν στο περιβάλλον τους τέτοια πρόσωπα να δώσουν την απαραίτητη προσοχή.

Εάν και γενικά οι αποκαλούµενοι «stalkers», οι εµµονικοί θαυµαστές, δεν γίνονται επικίνδυνοι αλλά εγκλωβίζουν το θύµα τους σε µια αρρωστηµένη κατάσταση, οι περιπτώσεις δολοφονιών δεν σπανίζουν. Η περίπτωση της 39χρονης ωστόσο στη Χαλκίδα είναι η πρώτη που καταγράφεται στα ελληνικά χρονικά. ∆εν είναι η ζήλια που όπλισε το χέρι της, είναι η εµµονή που είχε µε τον άτυχο Σάκη, ο οποίος αναζητούσε µαζί µε τη σύζυγό του µια διέξοδο από την κατάσταση. Τα δύο µαχαίρια της 39χρονης, όµως, πρόλαβαν τις νοµικές ενέργειες που σχεδίαζαν.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή της Κυριακής»