Σοκαρισμένη είναι η ελληνική κοινωνία αλλά και οι εργαζόμενοι στη δομή της κοινωνικής κουζίνας στον Κεραμεικό «Ο Άλλος Άνθρωπος», από το πόρισμα-καταπέλτη της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, για τον ιδρυτή της δομής, Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο.
Διαβάστε ακόμα: Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Ο δημιουργός της κοινωνικής κουζίνας "Ο Άλλος Άνθρωπος" κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος


"Ο Άλλος Άνθρωπος": Τι διέταξε η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος

Όπως αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα», η Αρχή διέταξε τη δέσμευση κάθε περιουσίας, εξαιρουμένων μερικώς εκείνων των τραπεζικών λογαριασμών στους οποίους κατατίθενται μισθοί ή συντάξεις (και μόνον ως προς τα ποσά που αντιστοιχούν σε μισθούς ή συντάξεις), ενώ απαγορεύει και το άνοιγμα τραπεζικών θυρίδων με μισθωτές συνδικαιούχους ή πληρεξουσίους τους.

Η δέσμευση αφορά τα περιουσιακά στοιχεία του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου, που είναι και ο δημιουργός της κοινωνικής κουζίνας, της συγγενούς του Π.Π. και του Π.Τ., εθελοντή που συμμετέχει στις δραστηριότητες της κοινωνικής κουζίνας και ο οποίος εμφανιζόταν ως δικαιούχος λογαριασμού στον οποίο ζητούσε συνδρομές ο ιδρυτής της οργάνωσης.

Επίσης, η Αρχή ζητά από τους προϊστάμενους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων -όπως σε περίπτωση εύρεσης τραπεζικών λογαριασμών, μετοχών ή άλλων σχετικών προϊόντων και θυρίδων, οι οποίοι δεσμεύονται- να αποστείλουν σχετικό ενημερωτικό πίνακα. Επιπλέον, σε περίπτωση δέσμευσης μετοχών, επιτρέπει κατ’ εξαίρεση τη μερική ή ολική πώληση/ρευστοποίηση ή μεταβίβασή τους, υπό τον όρο ότι το προϊόν της πώλησης θα κατατεθεί σε κάποιον από τους δεσμευθέντες λογαριασμούς των ανωτέρω προσώπων.


Εγκληματική οργάνωση

Σύμφωνα πάντα με το πόρισμα που έφερε στη δημοσιότητα το «Πρώτο Θέμα», ο κ. Πολυχρονόπουλος -που έγινε γνωστός από τα συσσίτια που προσέφερε σε πρόσφυγες και ανέργους- φέρεται μαζί με τη συγγενή του και τον συνεργάτη του να συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση από τον Ιανουάριο του 2020, πείθοντας μεγάλο αριθμό ανθρώπων να κάνουν δωρεές για την κοινωνική κουζίνα.

Ωστόσο επρόκειτο για απάτη, καθώς «το μεγαλύτερο μέρος των ποσών αυτών, το αποκόμισαν παρανόμως οι ίδιοι». Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, τα χρήματα από τις δωρεές κατατίθεντο στους λογαριασμούς των δύο συνεργών του κι από εκεί γίνονταν κινήσεις λογαριασμών σε εταιρείες παροχής τυχερών παιχνιδιών αλλά και μέσω αναλήψεων μετρητών, και έτσι διαπράχθηκαν τα αδικήματα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης ή ένταξης σε αυτή καθώς και της απάτης. Το ποσό που έβγαλαν από την εγκληματική τους δραστηριότητα ανέρχεται σε τουλάχιστον 600.000 ευρώ.


Αρνείται την απάτη

Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Πολυχρονόπουλος αρνείται όσα περιγράφονται στο πόρισμα: «Να με ψάξουν καλά, δεν έχω κανένα πρόβλημα, και να έρθουν να με πάρουν, αν κάνω ξέπλυμα μαύρου χρήματος», δήλωσε στον Alpha και πρόσθεσε: «Δεν είναι μόνο 600.000 ευρώ. Είναι πάνω 1.500.000 ευρώ τα τελευταία δύο με τρία χρόνια. Μόνο το φαγητό που έχουμε μοιράσει -μιλάμε για 18.000.000 μερίδες φαγητό- υπολογίστε μόνοι σας πόσα λεφτά κάνουν. Εγώ δεν παίζω ποτέ (σ.σ.: τυχερά παιχνίδια). Έχω έναν φίλο όπου πήγαινα με το POS, έβαζα την κάρτα και έβγαζα χιλιάρικα. Δυο δυο κατοστάρικα, τρία τρία. Αυτά όλα ήταν για τον “Άλλο Άνθρωπο”».

Η δράση

Σύμφωνα με την εφημερίδα, χρηματικά ποσά κατέληγαν στους προσωπικούς λογαριασμούς των εθελοντών της κοινωνικής κουζίνας και από κηδείες, όπως συνέβαινε και στην περίπτωση της «Κιβωτού του Κόσμου».

Οικογένειες θανόντων ζητούσαν από φίλους και συγγενείς αντί στεφάνων να καταθέσουν οποιαδήποτε δωρεά στην κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος», παραθέτοντας τον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό της Παναγούλας Πολυχρονοπούλου! Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοβουλία της κοινωνικής κουζίνας ξεκίνησε το 2011, έτυχε αποδοχής από επώνυμους με διάσημους τραγουδιστές και αρχηγούς πολιτικών κομμάτωνα να τη στηρίζουν, ενώ το ίδιο έκαναν και ανώνυμοι με πλήθος εθελοντών.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή