Συγκινημένος άρχισε την απολογία του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο Ευάγγελος Μπουρνούς, πρώην δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου.

Ο κ. Μπουρνούς άρχισε την απολογία του, εκφράζοντας τη βαθιά του οδύνη για τα θύματα και τους τραυματίες και λέγοντας πως ο ίδιος είναι ο μόνος που έχει διπλή ιδιότητα, θύματος και κατηγορουμένου.

«Βγήκε η σύζυγος με εγκαύματα και τα παιδιά μου και οι γονείς της με αναπνευστικά προβλήματα», είπε ο Ευάγγελος Μπουρνούς.

*Διαβάστε εδώ: Ψινάκης στη δίκη για το Μάτι: Οι δρόμοι ήταν στενοί σαν μονοπάτια - "Ντροπή", του φώναξαν από το ακροατήριο

«Όλοι μας χάσαμε φίλους και συγγενείς και αυτές οι στιγμές θα μείνουν χαραγμένες στην ψυχή μας», τόνισε συγκεκριμένα ο πρώην δήμαρχος Ραφήνας- Πικερμίου.


"Η κατάσταση ήταν σαν την κόλαση του Δάντη"

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης. Όπως είπε, είχαν ενημερωθεί από το Σαββατοκύριακο για τις δύσκολες συνθήκες και είχαν θέσει σε λειτουργία τον μηχανισμό του δήμου.

Ο κ. Μπουρνούς χαρακτήρισε μάλιστα «εκπληκτικό το σώμα πολιτικής προστασίας» του δήμου του. Λεπτομερώς στην απολογία του, ο Ευάγγελος Μπουρνούς περιέγραψε όλες τις κινήσεις, τις ενέργειες και τις επαφές που είχε εκείνη την ημέρα.

«Μαθαίνω επτά παρά είκοσι πέντε ότι είχε καεί το Μάτι. Δεν έχω μιλήσει με την οικογένειά μου. Δεν ήταν προτεραιότητα η οικογένειά μου εκείνη την ώρα. Εμφανίστηκε ένας όγκος οχημάτων. Η κατάσταση ήταν δραματική, η κόλαση του Δάντη. Η άσφαλτος έκαιγε, δεν μπορούσες να αναπνεύσεις από θέρμανση. Δοκιμάζουμε να κατέβουμε τον δρόμο της κυανής ακτής, δεν μπορούμε, δοκιμάζουμε άλλη διαδρομή, δεν μπορούμε. Δύσκολες εικόνες, δεν περιγράφονται. Δεν υπάρχει όχημα εκτός από το δικό μας μέσα στο Μάτι», περιέγραψε ο κ. Μπουρνούς για εκείνες τις δραματικές ώρες.

Όπως είπε εκείνος, από τις οκτώ είχε βγει και πει για νεκρούς στα Μέσα. «Βλέπω έναν νεκρό και ένα πυροσβεστικό όχημα. Είναι οκτώ η ώρα. Και λέω ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Με ρωτάνε λες και είπα ότι ήλθαν εξωγήινοι. Οκτώ η ώρα λέω ότι υπάρχουν νεκροί, ενώ άλλοι έντεκα η ώρα δεν ξέρουν εάν υπάρχουν νεκροί που είναι αρμόδιοι», είπε ο κ. Μπουρνούς, προσθέτοντας πως υπάρχει εγκληματική καθυστέρηση στην παρέμβαση του Λιμενικού.

«Με πήρε η κυρία Δούρου κάποια στιγμή και με ρώτησε εάν θελουμε βοήθεια», περιέγραψε ο κ. Μπουρνούς, προσθέτοντας: «Μέχρι τις 11 είχαν έρθει 3.000 εθελοντές. Υπήρχε εγκληματική καθυστέρηση για επέμβαση στη θάλασσα. Είπαν πως το Λιμενικό ενημερώθηκε στις 7 η ώρα. Στο δικαστήριό σας αποδείχθηκε ότι από 18:30 η ώρα επιχειρούσε εθελοντής με άνθρωπο του Λιμενικού. Δυστυχώς σε αυτή τη διαδικασία πολλοί έχουν προσπαθήσει να παραχαράξουν την πραγματικότητα».

Ο πρώην δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου περιέγραψε και πώς διασώθηκε η δική του οικογένεια. «Στις 11 με παίρνει η σύζυγός μου και μου λέει υπάρχει μία βάρκα, να μπούμε; Λέω να μπείτε, έρχονται με ερασιτέχνη ψαρά, δεν μπορεί να πιάσει γραμμή με λιμεναρχείο και μιλάει με εμένα για να τον καθοδηγήσω πώς να μπει στο λιμάνι. Ήταν κατάσταση-σοκ», είπε ο κ. Μπουρνούς.

Η αποστροφή του λόγου του κ. Μπουρνούς ότι ήταν ο μόνο αυτοδιοικητικός που επανεξελέγη, προκάλεσε την αντίδραση κατοίκου του Ματιού που βρισκόταν στη δικαστική αίθουσα.

Ευάγγελος Μπουρνούς: Εγώ περπατούσα ανάμεσα στον κόσμο τότε και τώρα και νιώθω ευγνωμοσύνη για όσα τους έχουμε προσφέρει. Εξάλλου, ήμουν ο μόνο αυτοδιοικητικός που επανεξελέγη.

Ακροατήριο: Ξαναβγήκε γιατί έταζε τα λεφτά που ήταν για εμάς (σ.σ.: ερανικούς λογαριασμούς).