Στους ρυθμούς του καρναβαλιού έχει ήδη μπει η Πάτρα. Καρναβαλιστές της Πάτρας δημιούργησαν έναν «μπάστακα» μεγαλύτερο από έξι μέτρα μετατρέποντας την πόλη σε  πόλο έλξης. Ειδικότερα, ο «μπάστακας»  δημιουργήθηκε στο ανοιχτό καρναβαλικό εργαστήριο (Carni – LAB) που έστησε η Καρναβαλική Ακαδημία Πατρών στην πλατεία Γεωργίου το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στόχος της ένωσης που έχουν δημιουργήσει περίπου 70 πληρώματα του Πατρινού Καρναβαλιού ήταν, σε συνεργασία με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση του θεσμού της Πάτρας, να δημιουργηθεί βήμα-βήμα ένας μπάστακας (στοιχεία που χρησιμοποιούνται ως φιγούρες στα άρματα και για τον καρναβαλικό διάκοσμο της πόλης). Και τα κατάφεραν!

bastakas

Τα παιδιά στην Πάτρα μυήθηκαν στο χάρτωμα του μπάστακα

Το εγχείρημα ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε χθες βράδυ, συγκεντρώνοντας στα στάδια της κατασκευής του μεγάλο αριθμό πολιτών, μεταξύ αυτών πολλά παιδιά, που είδαν από κοντά την πρώτη δράση της νεοσύστατης Καρναβαλικής Ακαδημίας. Ιδιαίτερα το πρωί του Σαββάτου πολλά παιδιά παρακολούθησαν την κατασκευή του μπάστακα που ξεπερνά σε ύψος τα έξι μέτρα, ενώ μετά από παρότρυνση των μελών της Ακαδημίας, αρκετά έβαλαν το χεράκι τους στη δημιουργία του.

Το Σάββατο η δράση συνεχίστηκε με το χάρτωμα

Όλα τα στάδια κατασκευής έγιναν μπροστά στα μάτια όσων βρέθηκαν στην Πλατεία Γεωργίου από το πρωί της Παρασκευής έως και χθες το βράδυ.

Την Παρασκευή κόπηκαν και σκαλίστηκαν κομμάτια φελιζόλ, τα οποία στη συνέχεια συναρμολογήθηκαν για να πάρει μορφή ο μπάστακας. Το Σάββατο η δράση συνεχίστηκε με το χάρτωμα -παραδοσιακά με αλευρόκολλα – και το στέγνωμα, ενώ την Κυριακή η κατασκευή ολοκληρώθηκε με το βάψιμο του μπάστακα. Χθες το απόγευμα έγιναν τα αποκαλυπτήρια και η τοποθέτηση του μπάστακα στην πλατεία Γεωργίου, όπου και θα παραμείνει έως το τέλος της καρναβαλικής περιόδου.

Μικροί και μεγάλοι παρακολούθησαν την δράση της Καρναβαλικής Ακαδημίας

Ο πρόεδρος της Καρναβαλικής Ακαδημίας, Αρίστος Σταθόπουλος, εξέφρασε στην ΕΡΤ Πάτρας την ικανοποίηση των πληρωμάτων μελών του φορέα για την πρώτη δράση τους και κυρίως για την μεγάλη συμμετοχή παιδιών σε αυτή. Πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα θα αναληφθούν κι άλλες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα έχουν στόχο την προβολή του Πατρινού Καρναβαλιού και να μεταλαμπαδεύσουν  την καρναβαλική παιδεία στις επόμενες γενιές.