Το 2024, ο επιχειρηματικός κόσμος σε διεθνές επίπεδο φαίνεται πιο απρόβλεπτος από ποτέ, με οικονομικές ανησυχίες, γεωπολιτική αβεβαιότητα και έντονη την σφραγίδα της κλιματικής αλλαγής. Ενδεικτικά, οι αναλυτές του London Business School προβλέπουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη, οι συστημικοί και γεωοικονομικοί κίνδυνοι, η σταθεροποίηση και σταδιακή επιστροφή της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, η ανάπτυξη νέων εργασιακών μοντέλων, η ουσιαστική ενίσχυση της δια βίου μάθησης, η επαναξιολόγηση των εργασιακών μας συνηθειών και η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με νέο σχετικό κανονιστικό πλαίσιο, αναμένεται, το 2024, να αλλάξουν δραστικά το επιχειρηματικό τοπίο σε διεθνές επίπεδο.

Όλες αυτές οι διεθνείς τάσεις συνυπάρχουν με την ανάγκη, επιχειρήσεων και εργαζόμενων, κοινωνιών και πολιτών για ανθεκτικότητα και καινοτομία, συμπερίληψη, συνεργασίες και συνέργειες που μας “έμαθε” η περίοδος που προηγήθηκε.

Σήμερα, μέσα στο πλαίσιο αυτό, έχουμε πολλούς λόγους να αισιοδοξούμε αλλά και αρκετούς για να ανησυχούμε και να μην επαναπαυόμαστε. Σε πρόσφατο βιομηχανικό συνέδριο, ως παράγοντες αισιοδοξίας για τη χώρα αναφέρθηκαν θέματα όπως η πορεία προς την ενεργειακή αυτονομία εφόσον προχωρήσουν οι απαραίτητες επενδύσεις, η καινοτομία και το ιδιαίτερα δυναμικό οικοσύστημα που διαμορφώνεται με τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις συνέργιες και συνεργασίες με τα ΑΕΙ και τη βιομηχανία, και τέλος, η αναπτυξιακή προοπτική που δημιουργεί ο επαναπροσδιορισμός των αλυσίδων αξίας.

Η περιφέρεια Αττικής συγκεντρώνει σχεδόν το 51% των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της χώρας και κατά συνέπεια μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης αλλά και ανάκαμψης των οικονομικών και αναπτυξιακών μεγεθών της χώρας.

Ήδη στο ξεκίνημα μιας πενταετίας καθοριστικής για την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας, στόχος μας είναι να δώσουμε έμφαση, με συνεργασίες και σε συνέργειες, στις αναπτυσσόμενες και καινοτόμες νεοφυείς επιχειρηματικές ιδέες, στην καταγραφή ενός οδικού χάρτη επενδύσεων, προωθώντας ένα δυναμικό ξεκίνημα, έτσι ώστε να δοθούν ίσες ευκαιρίες σε όλους.

Στη δύσκολη αυτή πενταετία, βάζουμε ως στόχους:

- να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων μέσω της καινοτομίας
- να ενισχύσουμε την Περιβαλλοντική Συμμόρφωση και Καινοτομία καθώς και την υιοθέτηση των αρχών βιώσιμης ανάπτυξης στις επιχειρήσεις
- να προωθήσουμε την Επιχειρηματικότητα με Κοινωνική Ευθύνη ουσιαστικά μέσα από ολοκληρωμένες παρεμβάσεις με απτό αποτέλεσμα
- να υποστηρίξουμε τις επιχειρήσεις αλλά και την ανάπτυξη δεξιοτήτων στους εργαζόμενους
- να αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκά προγράμματα και άλλα συγχρηματοδοτούμενα έργα με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης
- να εφαρμόσουμε πιλοτικά ερευνητικά προγράμματα και τα αποτελέσματά τους για την επίλυση προβλημάτων στην Περιφέρεια Αττικής με τη μεταφορά τεχνολογίας καινοτόμων εφαρμογών σε πραγματική κλίμακα.