Στις 13 Φεβρουαρίου 2024 ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων της Αθήνας, Παναγιώτης Μανιάτης, θα προτείνει επί της ενοχής ή όχι των 21 κατηγορουμένων για την υπόθεση της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι του 2018.

Σήμερα ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων, με τελευταίο τον κάτοικο Νταού Πεντέλης, Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, ο οποίος κατηγορείται ως ο φυσικός αυτουργός της πυρκαγιάς που στέρησε τη ζωή σε 104 άτομα.

Ο κατηγορούμενος ωστόσο ενώπιον του δικαστηρίου υποστήριξε ότι δεν έβαλε τη φονική πυρκαγιά και ανέφερε ότι η φωτιά «ήρθε από την Καλλιτεχνούπολη».

Μάτι: "Δεν έβαλα εγώ τη φωτιά, δεν είμαι τρελός να βάλω φωτιά έξω από το σπίτι μου", είπε ο κατηγορούμενος ως φυσικός αυτουργός της πυρκαγιάς 


Ο κατηγορούμενος διαβεβαίωσε το δικαστήριο ότι δεν έβαλε τη φωτιά και είπε ότι στις 23 Ιουλίου 2018 έφυγε από το σπίτι του στις 12.30, πήγε στη Ραφήνα για ψώνια και γύρισε στις 16.20.

«Δεν είχα δει τίποτα, ούτε καπνούς ούτε φωτιά», υποστήριξε, ενώ στη συνέχεια είπε πως ενώ τακτοποιούσε τα ψώνια είδε καπνούς. «Βλέπω καπνούς πέρα από το οικόπεδο το δικό μου. Ήταν λίγα λεπτά πριν από τις πέντε. Ανέβηκα επάνω και πήρα το λάστιχο. Η φωτιά δεν είχε έρθει ακόμα, αλλά ερχόταν…Ήταν φερτή. Έβρεχα τους τοίχους. Ήταν και γείτονες μαζί και μετά από λίγα λεπτά ξεπρόβαλε μια πυροσβεστική εθελοντών από τη Ραφήνα. Στα 150 μέτρα τους είδα και τους έκανα νόημα και μου ζήτησαν να τους βάλω νερό» περιέγραψε ο κατηγορούμενος.


«Δεν έβαλα εγώ τη φωτιά, θέλω να με απαλλάξετε. Έχω βιώσει πέντε πυρκαγιές τον κίνδυνο να καεί το σπίτι μου. Δεν είμαι τρελός να πάω να βάλω φωτιά έξω από το σπίτι μου και να καώ κι εγώ. Δεν το έχω κάνει ποτέ» είπε ο κατηγορούμενος, επιμένοντας, απαντώντας στις ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου και επικαλέστηκε φωτογραφίες όπου απεικονίζονται δύο στύλοι της ΔΕΗ «που καίγονται σε απόσταση 700 μέτρων από εμένα»

Πρώην Δήμαρχος Πεντέλης για φωτιά στο Μάτι: Δεν υπήρξε έρπουσα φωτιά, είχα κόψει τα χόρτα, ζήτησα εναέρια μέσα από τον Τόσκα, δεν έχω ξαναδεί τέτοιο φαινόμενο



Από την πλευρά του, ο πρώην Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης υποστήριξε ότι στο Νταού Πεντέλης «δεν υπήρξε έρπουσα φωτιά. Ήταν το σημείο έκρηξης της φωτιάς, δεν υπήρξε τίποτα να τη σταματήσει. Το λέω επειδή με κατηγορούν ότι δεν καθάριζα τα χόρτα.»

Όσο αφορά τις ενέργειες του είπε πως δεν υπήρξε καμία αμέλεια ή παράλειψη, αλλά αντίθετα υπήρξε ενεργός συμμετοχή του στη καταστολή της πυρκαγιάς. «Στα τρία οικόπεδα για τα οποία με κατηγορούν είχα κόψει τα χόρτα. Είχα δώσει εντολή στα απορριμματοφόρα μία φορά την εβδομάδα να με ενημερώνουν πού υπάρχουν καλώδια» είπε ο κατηγορούμενος, προσθέτοντας πως ήταν ο πρώτος δημόσιος λειτουργός που έφτασε στο σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς. «Κατορθώσαμε όχι μόνο να μην έχουμε θύματα, αλλά να έχουμε μόνο μικρές υλικές ζημιές στο Δήμο Πεντέλης» τόνισε στην απολογία του και υπεραμύνθηκε της απόφασης να μην εκκενωθεί ο Δήμος Πεντέλης. Σε άλλο σημείο της απολογίας ο κ.Στεργίου-Καψάλης τόνισε: «Έχω ζήσει τις φωτιές 30 χρόνια, τέτοιο φαινόμενο δεν έχω ξαναδεί… Όταν η πυρκαγιά απείλησε τη Μονή Νταού Πεντέλης πήρα τηλέφωνο τον κ.Τόσκα και του ζήτησα εναέρια και του είπα: εναέρια. Ήταν μία διαδικασία πολέμου».

Στο δικαστήριο απολογήθηκε και ο Αντώνιος Παλπατζής, τότε Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, ο οποίος δήλωσε ότι το γραφείο του λειτούργησε άψογα και δεν παρέμεινε αδρανές. Ο κατηγορούμενος τόνισε ότι εκείνη την ημέρα έλειπε σε άδεια αλλά όπως είπε «αυτό που ήταν να προσφέρω σε σχεδιασμό και οργάνωση για τις έκτακτες ανάγκες το προσέφερα. Το σπίτι μου το έσωσε ένας Άγγλος, γιατί τα παιδιά μου βοηθούσαν σε διασώσεις στην παραλία».