Καλό θα ήταν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) να μας εξηγήσει καλύτερα τι εννοεί όταν “καταγγέλλει” ότι διοικήσεις νοσοκομείων αναθέτουν σε ιδιωτικά ασθενοφόρα τις δευτερογενείς διακομιδές, τις διακομιδές ασθενών οι οποίοι λαμβάνουν εξιτήριο, δηλαδή.

Από την ΠΟΕΔΗΝ γίνεται λόγος για παρανομία, καθώς οι διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων υπογράφουν μη νόμιμες συμβάσεις με τις ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων.

Όπως επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση, επιβαρύνονται παράλληλα οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, ενώ υπάρχουν και κρυφές χρεώσεις στους ασθενείς.

*Διαβάστε εδώ: 10 νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ παρέδωσε το Υπουργείο Οικονομίας - "Αυξημένες οι δαπάνες για την Υγεία κατά 46,5% από το 2019", είπαν Γεωργιάδης και Χατζηδάκης

"Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, άδειες για ασθενοφόρα μπορούν να διαθέτουν μόνο ιδιωτικές κλινικές ή ασφαλιστικές εταιρείες και μόνο για τους δικαιούχους", σχολιάζει το προεδρείο της Ομοσπονδίας.

Μήπως να μας υποδείξει η ΠΟΕΔΗΝ σε ποιον νόμο αναφέρεται; Είναι γνωστό και εμείς γνωρίζουμε ότι οι δευτερογενείς διακομιδές δεν αποτελούν αρμοδιότητα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), ενώ οι διοικήσεις των νοσοκομείων δύνανται να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση τα εν λόγω ιδιωτικά ασθενοφόρα να διαθέτουν τα νόμιμα πληρώματα, ενώ αυτές οι ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων απαγορεύεται να λαμβάνουν κόμιστρο από τον διακομιζόμενο ασθενή.