Ένας βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου από το βήμα της Βουλής καλούσε τον Στρατό να συλλάβει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό. Πρόκειται για μια σκηνή που θα μπορούσε να αποτελεί μέρος ταινίας, αν δεν είχε συμβεί στην Ελλάδα του 2018. Τις ακραίες αυτές δηλώσεις είχε κάνει ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, τότε βουλευτής της Χρυσής Αυγής και καταδικασμένος, το 2020, σε πρώτο βαθμό για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Σε λίγες ημέρες, ωστόσο, το άλλοτε πρωτοπαλίκαρο του Νίκου Μιχαλολιάκου πρόκειται να βρεθεί και πάλι αντιμέτωπο με μια βαρύτατη κατηγορία, για την οποία πρέπει να δώσει εξηγήσεις στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Στο εδώλιο στις 5 Φεβρουαρίου ο Μπαρμπαρούσης

Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος στις 5 Φεβρουαρίου 2024 θα καθίσει στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας. Το άλλοτε πρωτοπαλίκαρο της Χρυσής Αυγής δικάζεται για την κατηγορία των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας για όσα είχε πει στις 15 Ιουνίου 2018.

«Επειδή η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν νομοθετεί προς το συμφέρον του έθνους, αλλά για το προσωπικό τους συμφέρον, καλώ τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να σεβαστεί τον όρκο της, να συλλάβει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον Πάνο Καμμένο και τον Προκόπη Παυλόπουλο, για να αποτραπεί αυτή η προδοσία. Τα κεφάλια σας στις Πρέσπες», είχε αναφέρει ο Μπαρμπαρούσης, προκαλώντας αναστάτωση στα έδρανα της Βουλής και οδηγώντας στην ενεργοποίηση του Αρθρου 79 του Κανονισμού της Βουλής, με το οποίο αποφασίστηκε η στέρηση λόγου στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Άμεση ήταν και η παρέμβαση των δικαστικών Αρχών. Ο τότε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε παραγγελία να διερευνηθεί η διάπραξη του αδικήματος της εσχάτης προδοσίας, με τη δίωξη σε βάρος του να ασκείται με ταχύτατες διαδικασίες, καθώς, όπως είχε γίνει τότε γνωστό, για το εν λόγω κακούργημα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τις συνταγματικές διατάξεις, δεν απαιτείται να έχει προηγηθεί άδεια της Βουλής.

Έπειτα απο τρεις αναβολές

Πάντως, πεντέμισι χρόνια αργότερα, ο κατηγορούμενος καλείται να λογοδοτήσει ενώπιον δικαστών και ενόρκων. Βέβαια, ήδη από το 2018 και μετά τον σάλο που είχαν προκαλέσει οι αναφορές του από το βήμα της Βουλής, ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης είχε ανακαλέσει τις δηλώσεις του και είχε κάνει λόγο, μέσω του δικηγόρου του, για ατυχή επιλογή εκφράσεων, σε μια στιγμή έξαρσης του θυμικού. Η δίκη του καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση πρώην βουλευτή έχει αναβληθεί ήδη τρεις φορές και είναι πολύ πιθανό αυτή τη φορά να πραγματοποιηθεί, προκειμένου ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης να λογοδοτήσει για τις ακραίες εκφράσεις του.

Κατά την τελευταία αναβολή της δίκης, το καλοκαίρι του 2023, ο πρώην βουλευτής, έχοντας πλέον αποφυλακιστεί, είχε δώσει το «παρών» στη δικαστική αίθουσα. Το «παρών» είχε δώσει και ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος είναι μάρτυρας κατηγορίας, ενώ αισθητή ήταν η απουσία του πρώην προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. και τότε συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα, Πάνου Καμμένου, ο οποίος επίσης περιλαμβάνεται στη λίστα των μαρτύρων.

Ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, που έχει αποφυλακιστεί εδώ και αρκετούς μήνες, μετά την παραμονή του στις φυλακές, λόγω της πρωτόδικης καταδίκης του στη δίκη της Χρυσής Αυγής σε ποινή κάθειρξης έξι ετών, κυκλοφορεί πια ελεύθερος.

Ωστόσο, καλείται ξανά από την ελληνική Δικαιοσύνη, προκειμένου αυτή τη φορά να δικαστεί για προπαρασκευαστικές πράξεις που σχετίζονται με το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας, ένα βαρύτατο ποινικό αδίκημα.

Τι θα γίνει στην περίπτωση που το δικαστήριο τον κρίνει ένοχο

«Όποιος δημόσια ή με τη διάδοση εγγράφων, εικόνων ή παραστάσεων προκαλεί με πρόθεση ή προσπαθεί να διεγείρει άλλους στο να επιχειρήσουν πράξεις εσχάτης προδοσίας τιμωρείται με κάθειρξη», αναφέρει το Άρθρο του Ποινικού Κώδικα. Σε περίπτωση που το δικαστήριο τον κρίνει ένοχο, ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να οδηγηθεί εκ νέου σε σωφρονιστικό ίδρυμα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η δευτεροβάθμια δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, με το δικαστήριο να βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης μαρτύρων.

Αίσθηση, πάντως, είχαν προκαλέσει και τα όσα είχε υποστηρίξει ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης στην απολογία του στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, όταν υπερασπιζόταν τον ναζιστικό χαιρετισμό.

«Ο χαιρετισμός είναι γλώσσα του σώματος. Το δεξιά είναι το θετικό, το αριστερά το αρνητικό. Ο Χίτλερ εμπνεύστηκε από εμάς. Πώς θα χαιρετίσεις τη σημαία ή ένα τιμώμενο πρόσωπο; Εχουν δαιμονοποιήσει τον Χίτλερ. Εμένα μου αρέσει ο χαιρετισμός αυτός, έχει καλή ενέργεια», είχε πει τότε ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»