Αλλάζει και πάλι στο σκηνικό του καιρού από αύριο. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, από αύριο θα σημειωθεί αύξηση της θερμοκρασίας, με το θερμόμετρο από Δευτέρα να αγγίζει τους 20 βαθμούς.

Ειδικότερα, μιλώντας στο MEGA, ο κύριος Καλλιάνος τόνισε πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα υπάρξει μια ελαφριά καιρική διαταραχή, όχι ωστόσο κάτι που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Ο καιρός, ωστόσο, από τη Δευτέρα μπαίνει σε ανοιξιάτικο... mood, καθώς σύμφωνα με τον κύριο Καλλιάνο η θερμοκρασία θα φτάσει τους 20 βαθμούς και δεν αποκλείεται η αλλαγή αυτή να σημάνει και τον ερχομό των Αλκυονίδων ημερών.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyupypt64gdd)

Ο καιρός των επόμενων ημερών μέσα από επτά ερωτήσεις - απαντήσεις

Την πρόβλεψη του καιρού για τις επόμενες επτά ημέρες ανέλυσε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Για αύριο Σάββατο αναμένεται μια χειμωνιάτικη ημέρα, ωστόσο ο καιρός θα είναι πιο ανοιξιάτικος από την Κυριακή.

Ο μετεωρολόγος μέσα από επτά ερωτήσεις απαντάει για το πρόσκαιρο χειμωνιάτικο σκηνικό, την ανοιξιάτικη συνέχεια και... τους ωμέγα εμποδιστές.

  1. ΤΙ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

Αν εξαιρέσουμε μια χειμωνιάτικη παρένθεση του καιρού αύριο Σάββατο, οι επόμενες ημέρες και μέχρι τα μέσα περίπου της άλλης εβδομάδας θα χαρακτηρίζονται γενικά από ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες.

  1. ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΚΑΙΡΟ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

Όπως μπορούμε να δούμε και στον πρώτο χάρτη μας με τις μπλε αποχρώσεις, η σύντομη αυτή μεταβολή του καιρού θα απασχολήσει τα ανατολικά τμήματα της χώρας μας, καθώς και τη βόρεια Κρήτη, με τοπικές βροχές, λίγα χιόνια στα ορεινά και προς τα βορειοανατολικά και λίγο πιο χαμηλά, μικρή πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και ισχυρούς βοριάδες.

Τα φαινόμενα θα είναι γενικά σύντομα ως προς τη διάρκειά τους.

  1. ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Στον δεύτερο χάρτη μας απεικονίζεται το αίτιο του ανοιξιάτικου καιρού που θα ακολουθήσει από τις αρχές της νέας εβδομάδας.

Με την μπλε καμπύλη παριστάνεται αυτό το ατμοσφαιρικό βουνό που θα κινηθεί πιο ανατολικά και θα απλωθεί σαν ομπρέλα προστασίας πάνω από τη χώρα μας εμποδίζοντας τις κακοκαιρίες να περάσουν μέσα από αυτό.

Στη Μετεωρολογία αυτόν τον τύπο εμποδισμού τον συναντάμε και σαν ΩΜΕΓΑ εμποδισμός - εμποδιστής.

  1. ΓΙΑΤΙ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΩΜΕΓΑ ΕΜΠΟΔΙΣΤΗΣ

Η ονομασία οφείλεται από τη μορφή που λαμβάνει αυτό το ατμοσφαιρικό βουνό στους χάρτες καιρού. Οπως μπορούμε να δούμε και στον τρίτο χάρτη μας σχηματίζεται το κεφαλαίο γράμμα Ωμέγα της ελληνικής αλφάβητου.

  1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΜΠΟΔΙΣΤΕΣ

Οι εμποδιστές είναι συστήματα υψηλής βαρομετρικής πίεσης ή αλλιώς αντικυκλώνες που στο εσωτερικό τους επικρατεί καλοκαιρία, με ήπιους ανέμους και ανεβασμένες θερμοκρασίες.

Κατά τους χειμερινούς μήνες πολλές φορές συναντάμε και ομίχλες, ενώ όσο κινούμαστε προς την περιφέρεια αυτών των συστημάτων πίεσης ο καιρός αρχίζει και μεταβάλλεται προς το χειρότερο.

  1. ΤΙ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ

Το κυριότερο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας. Μάλιστα, επειδή από τα βορειότερα τμήματα της χώρας μας θα περάσουν κάποιες κακοκαιρίες, αυτό θα έχει σαν συνέπεια την επικράτηση ανέμων δυτικής συνιστώσας που καθώς θα κατέρχονται από την οροσειρά της Πίνδου, θα λειτουργούν σαν καταβάτες, ανεβάζοντας περισσότερο τη θερμοκρασία για τα ανατολικά ηπειρωτικά.

Στον τελευταίο χάρτη μας σημειώνεται η εκτίμηση του μετεωρολογικού μας μοντέλου σχετικά με τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναμένουμε καθώς και τη ροή των ανέμου που θα συνεισφέρουν στην περαιτέρω άνοδο του υδραργύρου προς τα ανατολικά ηπειρωτικά.

Βροχές δεν αναμένονται μέχρι και τα μέσα περίπου της εβδομάδας, με τις μετεωρολογικές συνθήκες να ευνοούν τον σχηματισμό ομιχλών τη νύχτα και το πρωί αλλά και το μεγάλο ημερήσιο θερμοκρασιακό εύρος.

Εκεί όπου οι ομίχλες λάβουν χώρα η θερμοκρασία θα δυσκολευτεί να ανέβει αρκετά.

  1. ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΥΤΗ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ

Μπορεί να μη χαρακτηρίζεται σαν φυσιολογική, παρ' όλα αυτά δεν είναι κάτι που το συναντάμε πρώτη φορά. Γι' αυτό κι ο λαός μας λέει ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει.