Για τις 12 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένο στα Προπύλαια το φοιτητικό συλλαλητήριο κατά της ίδρυσης των μη κρατικών πανεπιστημίων. Την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Στάση εργασίας αποφάσισαν για σήμερα η ΟΛΜΕ και η ΑΔΕΔΥ με σκοπό τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και εργαζομένων, αντίστοιχα, στο φοιτητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και σε όλες τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα. Η στάση εργασίας θα διαρκέσει από τις 11:00 έως τη λήξη του ωραρίου.

Φοιτητές έχουν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται στην οδό Πανεπιστημίου. Λόγω της προσυγκέντρωσης η Αστυνομία έχει θέσει σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Αυτή την ώρα η Τροχαία έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
  • Κλειστή η Πανεπιστημίου από το ύψος της Αμερικής
  • Μποτιλιάρισμα σημειώνεται στον ανοδικό άξονα Συγγρού - Βασιλίσσης Αμαλίας - Πανεπιστημίου
  • Μποτιλιάρισμα στη Βασιλίσσης Σοφίας από το Χίλτον προς τη Βουλή
  • Στη Σταδίου
  • Και στον ανοδικό άξονα Αρδηττού - Βασιλέως Κωνσταντίνου
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyzi5364uc4x)


Από το 2025 τα μη κρατικά πανεπιστήμια - Τι ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ενώ υπό κατάληψη συνεχίζουν να βρίσκονται 150 πανεπιστημιακές σχολές.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίασε το νομοσχέδιο «Ενίσχυση Δημοσίου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Πρόκειται για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το οποίο αποτελείται από 200 άρθρα και αναμένεται να εισαχθεί άμεσα στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί μέσα στον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Παιδείας, οι υποψήφιοι μέσα από τις εξετάσεις των Πανελλαδικών θα μπαίνουν και στα μη κρατικά πανεπιστήμια, πιάνοντας την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του πεδίου και όχι του τμήματος, ενώ η εισαγωγή σε αυτά τα πανεπιστήμια θα γίνεται και με το ΙΒ (International Baccalaureate). Ως προς το τελευταίο σημείο, σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, όποιος έχει διεθνές μπακαλορεά και όποιος έχει απολυτήριο λυκείου άλλης χώρας ισότιμο με το δικό μας εγγράφεται χωρίς εξετάσεις στα μη κρατικά ΑΕΙ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης, οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου είναι:
  • Ίδρυση μη κερδοσκοπικών μη κρατικών πανεπιστημίων.
  • Θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των κρατικών πανεπιστημίων, ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
  • Πλήρης διοικητική αυτονομία του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.
Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ με την εποπτεία του κράτους, τα οποία θα έχουν τη νομική ονομασία «Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης». Σύμφωνα με τον ίδιο, η ίδρυσή τους θα γίνει κατόπιν έγκρισης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη γνώμη του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Οι τίτλοι σπουδών θα έχουν σφραγίδα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και θα αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ.