Μέρα µε τη µέρα, πληροφορίες αλλά και φήµες σωρεύονται γύρω από το ερώτηµα αναφορικά µε το ποιος είναι πραγµατικά ο «Αλλος Ανθρωπος», ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, ο οποίος µέχρι πρότινος αποτελούσε φάρο αλληλεγγύης για εκατοντάδες αναξιοπαθούντες σε όλη την Ελλάδα. Φωτογραφίες που τον απεικονίζουν να παίζει «φρουτάκια», καθώς και µαρτυρίες -ανώνυµες- για ατασθαλίες και κακοδιαχείριση δωρεών χιλιάδων ευρώ είναι µόνο ελάχιστα από τα όσα προκύπτουν σχεδόν κάθε… λεπτό από το περασµένο Σάββατο, οπότε στη βάση διάταξης της ΑΚΝΕΕ∆ (Αρχής για το Ξέπλυµα) επιβλήθηκαν περιοριστικά µέτρα τόσο στον ίδιο τον Πολυχρονόπουλο όσο και σε δύο συγγενικά του πρόσωπα: τη µητέρα του και τον γαµπρό του.

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Τι δηλώνει δικηγόρος του στα «Παραπολιτικά»

Η διάταξη του προέδρου της Αρχής, Χαράλαµπου Βουρλιώτη, κάνει λόγο για ενδείξεις που παραπέµπουν σε εγκληµατική οργάνωση και για «αποχαρακτηρισµό» δωρεών µέσω διοχέτευσης των χρηµάτων σε λογαριασµούς στοιχηµατικών εταιρειών, αλλά και µέσω ανάληψης µετρητών. Πρακτικά, αλλά και νοµικά, η πλευρά του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου αρνείται να µπει στη διαδικασία να απαντήσει σε όλες τις φήµες, που τον θέλουν είτε να τζογάρει είτε να κακοδιαχειρίζεται τα χρήµατα των πολιτών που έσπευδαν να βοηθήσουν. Ο εκ των συνηγόρων του, Νικόλαος Αλεξανδρής, σχολιάζει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» µε σκωπτικό τρόπο τα όσα διακινούνται. «Πρόκειται για µαρτυρίες ανωνύµων ανθρώπων, που δεν έχουν καµία αποδεικτική ισχύ. Τι να πει κάποιος σε έναν που βγαίνει µε… κουκούλα; Θα είχε σηµασία να υπήρχαν επώνυµες καταγγελίες, που να σχετίζονται µε την υπόθεση και να έχουν το βάρος της ευθύνης και της αποδείξεως αυτών που λένε. Οσον αφορά την ουσία της υπόθεσης, δεν προσφέρουν το παραµικρό», αναφέρει αρχικά και σηµειώνει πως µέχρι σήµερα σε βάρος του εντολέα του δεν υπάρχει η παραµικρή κατηγορία. «Είναι πλέον βέβαιο πως δεν µιλάµε για πόρισµα, αλλά για µία διάταξη», συµπληρώνει για το δισέλιδο έγγραφο του προέδρου της Αρχής για το Ξέπλυµα, Χαράλαµπου Βουρλιώτη, και τονίζει: «Είναι ένα καθαρά προληπτικό µέτρο, που λαµβάνεται προς προάσπιση των συµφερόντων του ∆ηµοσίου και των αγαθών που προστατεύει ο νόµος. ∆εν είναι κάτι που µπορεί να θεωρηθεί πόρισµα. ∆εν είναι κάτι καν που µπορεί να θεωρηθεί ως κατηγορία».

Σάλος όµως προκλήθηκε όταν σε παλαιότερη ανάρτηση του «Αλλου Ανθρώπου» σε λογαριασµό στο Instagram διακρίνονται σε τραπεζικό «εξτρέ» κινήσεις προς τα µίνι καζίνο των OPAP Play. Παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις είχε δώσει τότε ο διαχειριστής εκείνου του λογαριασµού -δεν αποκλείεται να είναι και ο ίδιος ο Πολυχρονόπουλος-, εύλογα το κοινό θορυβήθηκε. «Οχι απλώς διατείνεται ότι είναι αθώος, αλλά έτι περαιτέρω υποστηρίζει µε πάθος ότι δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ από τα χρήµατα που κατατέθηκαν για λογαριασµό του “Αλλου Ανθρώπου” που να µην έχει διατεθεί για τις ανάγκες της κοινωνικής κουζίνας», σηµειώνει ο κ. Αλεξανδρής στα «Π»: «Στην πορεία της υποθέσεως να είµαστε βέβαιοι ότι θα αποκαλυφθεί ποιος και γιατί ευθύνεται για όλα αυτά. Αν ευθύνεται ο εντολέας µου, θα πληρώσει. Αν δεν ευθύνεται, όµως, θα απαιτήσει την αντίστοιχη επανόρθωση από όλα τα Μέσα που τον λιθοβολούν και τον σταυρώνουν όλες αυτές τις ηµέρες».

«Αλλος Ανθρωπος»: Η οργάνωση δεν έχει ούτε φορολογική ούτε νοµική οντότητα

Ενα από τα παράδοξα που απασχολούν τους οικονοµικούς ελεγκτές έχει να κάνει µε το γεγονός πως η οργάνωση «Αλλος Ανθρωπος» δεν έχει ούτε φορολογική ούτε νοµική οντότητα. Η πρακτική, δε, να δηµοσιοποιεί ατοµικούς τραπεζικούς λογαριασµούς συγγενών, φίλων και συνεργατών του, ώστε σε αυτούς να κατατίθενται τα ποσά από τις δωρεές των ιδιωτών, ξενίζει τους γνωρίζοντες, που κάνουν λόγο για τουλάχιστον ανορθόδοξη πρακτική. Μιλώντας στα «Π», ο Αλέξανδρος Κατσιφός, έµπειρος σε θέµατα ∆ιεθνούς Εµπορικού ∆ικαίου και εκ των συνηγόρων του Κ. Πολυχρονόπουλου, παραδέχεται πως δηµιουργούνται εύλογα ερωτήµατα αναφορικά µε τη λειτουργία του «Αλλου Ανθρώπου». «Στο στάδιο αυτό, λίγα πράγµατα έχουν γίνει γνωστά στον κ. Πολυχρονόπουλο και σε εµάς, τους νοµικούς παραστάτες του. Από την πράξη δέσµευσης της ΑΚΝΕΕ∆ έχουν ανακύψει για εµάς περισσότερες απορίες από απαντήσεις. ∆ιευκρινίζω ότι δεν υπήρξε προηγούµενη κλήση του κ. Πολυχρονόπουλου, ώστε να παράσχει στοιχεία ή διευκρινίσεις», λέει αρχικά, εκφράζοντας απορία για την αµεσότητα της επιβολής του προληπτικού µέτρου, και συνεχίζει: «Ο εντολέας µου ξεκίνησε τη δραστηριότητά του προ 13 περίπου ετών, σε µια απολύτως ερασιτεχνική και εθελοντική βάση. Αυτόν τον τρόπο λειτουργίας τον διατήρησε και τα επόµενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι η δράση αυτή γιγαντώθηκε και αγκαλιάστηκε από χιλιάδες ανθρώπους και πράγµατι θα ήταν ορθό να υπάρξει µια διαφορετική οργάνωση και λειτουργία. Αντιλαµβάνοµαι λοιπόν ότι µε τα σηµερινά δεδοµένα προκύπτουν εύλογα ερωτήµατα για τον τρόπο λειτουργίας».

Ο κ. Κατσιφός όµως εκφράζει τη βεβαιότητα πως θα προκύψουν πειστικές απαντήσεις: «Είµαι πεπεισµένος, από τις συζητήσεις που είχα µε τον εντολέα µου, αλλά και από όσα εντός του σύντοµου αυτού χρονικού διαστήµατος που ασχολούµαι µε την υπόθεση έχω πληροφορηθεί, πως, όταν θα έρθει η ώρα των απαντήσεών µας, αυτές θα είναι πειστικές και ξεκάθαρες».

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»