Η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου ξαναζωντάνεψε χθες Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου στην οθόνη του «Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης», στην εκδήλωση που οργάνωσε η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ Supernova.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρέσβης του Ισραήλ αναφέρθηκε στη συμπλήρωση τεσσάρων μηνών από τη σφαγή «κατά την οποία δολοφονήθηκαν 1.200 άνθρωποι, απήχθησαν 240 και εξακολουθούν να κρατούνται 136 όμηροι».

Ο κ. Κατς ανέφερε ότι η χώρα του διεξάγει «έναν αμυντικό πόλεμο που της επιβλήθηκε» με στόχο «να απομακρυνθεί η απειλή της τρομοκρατικής οργάνωσης» και ζήτησε ενότητα «για την καταπολέμηση του είδους του εξτρεμισμού που εκπροσωπεί η Χαμάς».

Το ντοκιμαντέρ που άρχισε να γυρίζεται 48 ώρες μετά την αποτρόπαια εισβολή, βασίζεται σε βίντεο ντοκουμέντα, που τραβήχτηκαν από άτομα που βρίσκονταν στον χώρο του κιμπούτς την ώρα της επίθεσης, περιγράφοντας την τρομακτική εμπειρία που έζησαν και η οποία όπως είπαν τους στιγμάτισε για πάντα.

Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης Ντούκι Ντρορ, δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που ταινία του έχει τόσο κοντινή απόσταση από τα γεγονότα και ότι κλήθηκε να αποτυπώσει μια ιστορική στιγμή που ήταν «υπαρξιακή» για το Ισραήλ.

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ θα προβληθεί σε 35 συνολικά χώρες. Στόχος του όπως ανέφερε ο κ.Ντρορ είναι να αφυπνιστούν οι κοινωνίες της Δύσης ώστε να μην επανελήφθει μια παρόμοια τραγωδία.